В последните няколко години в говоренето и писането за sci-fi кино и телевизия се зароди специфичната и много разпространена фраза „като Black Mirror“. Естествено, подкрепяме това – брилянтността на Black Mirror трябва да остане в културата и напълно разбираме защо сериала имаше (и продължава да има) голямо влияние над самите творци в сферата, но особено над публиката. Струва ни се обаче, че понякога това определение „като Black Mirror“ се използва просто за sci-fi истории, които показват бъдеща технология и чрез нея искат да кажат нещо за съвременното общество, което в най-общия смисъл наистина са двете основни характеристики на повечето епизоди на Black Mirror. Иска ни се обаче да направим едно важно разграничение – третата най-характерна черта на Black Mirror е черното сатирично чувство за хумор на Чарли Брукър, което не много хора могат да уловят.

Днес ще ви покажем трейлър на филм, който като цяло е типът научна фантастика, каквато най-много харесваме – използва фантастична завръзка, за да разкаже истинска човешка история. Няма обаче да го сравним с Black Mirror именно заради споменатата трета черта – има технология и коментар на съвремието, но тук по-скоро ще се подходи с надежда и искреност, отколкото с мрачно чувство за хумор.

Става дума за The Pod Generation – филмът беше показан за пръв път на фестивала Сънданси разказва историята на женена двойка, които се чудят дали и как да имат деца. Съпругата взима решение да ги запише в програма, където бебето им ще бъде износено в изкуствена утроба, наподобяваща яйце, замислена, за да може двамата родители по-равномерно да си делят тежестта около „бременността“.

Вижте трейлъра сега:

Изглежда ни чаровно и приятно, макар и не супер иновативно. Чиуетел Еджиофор е страхотен актьор, на когото винаги може да се разчита за повече от стабилни роли и го гледаме с удоволствие. Емилия Кларк, за съжаление, освен като Калиси в друга роля никога не сме я харесвали, но сме отворени да си променим мнението.

Като цяло тематиката на The Pod Generation не ни се вижда особено оригинална, но ако е разгледана по интересен начин и то с грижа за героите, си представяме, че резултатът може да бъде добър. Най-вече стискаме палци именно заради лекия и приятен тон, който струи от трейлъра – много често научната фантастика е мрачна и дистопична, показва бъдеще, до което се е стигнало след голяма трагедия или пък хората живеят мизерно в него. Смятаме за интересно да видим един оптимистичен поглед към неостаряващата тема за притесненията около родителстването.

The Pod Generationе написан и режисиран от Софи Бартс (Madam Bovary, Cold Souls). В главните роли са Емилия Кларк и Чиуетел Еджиофор.

Премиерата е насрочена за 11 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *