Премиерата на най-новия филм на Кристиан Пецолд Afire беше в програмата на Берлинале, където бе удостоен със „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито. Както обръщат внимание и колегите, които следят творчеството на германския режисьор, любимец на киноспецовете и фестивалните селекционери, той продължава темата за първичните елементи, в които се отразяват човешките взаимоотношения.

Пецолд отново е поверил главната женска роля на любимата си актриса Паула Беер, която бе омагьосващата водна нимфа Ундине в предишния му филм. Новата история се завихря около жежко лято и горски пожари, като огънят неусетно може да изпепели и отношенията между хората…

Отношенията между членовете на малката група постепенно излизат извън контрол. Действието е позиционирано в малка вила на крайбрежието на Балтийско море. Там се оказват заедно четирима души – стари и нови приятели. Под неумолимите лъчи на лятното слънце околните гори започват да горят – емоциите на героите също се разгарят: щастие, страст, любов, ревност, обиди, напрежението се покачва и не след дълго пламъците застрашават да погълнат не само околните дървета…

За разгръщане на визията, Кристиан Пецолд разчита на творческото си партньорство с оператора Ханс Фром, с когото работят заедно по предишните творби на режисьора – Ундине и Транзит. В актьорския екип, освен Паула Беер, са още Томас Шуберт, Лангстън Уйбел, Ено Требс.

След няколкомесечна фестивална обиколка и старт на разпространението в Германия през април, Afire ще се появи и в арт-кината на САЩ от 14 юли 2023. Вярваме, че и българската публика ще има възможност да види филма на голям екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *