Ако у някой се е загнездило съмнение откъде точно са му познати двамата главни актьори в този трейлър, това означава, че е тотално, фанатично предан киноман, който е изгледал всичко на Кристиан Пецолд, включително и предишния му филм „Транзит“, в който отново си партнираха Франц Роговски и уникалната, красива и талантлива Паула Беер. Тя вече получи „Сребърна мечка“ за най-добра актриса в Берлин 2020 (последният фестивал, провел се физически преди първия, глобален пандемичен локдаун) и наградата на Европейската филмова академия именно за ролята си в най-новата творба на Пецолд – „Ундине“ („Undine“), а  българската публика я е гледала и във „Франц“ на Франсоа Озон (за своята роля там тя печели наградата „Марчело Мастрояни“ за най-добър млад актьор във Венеция през 2016).

Повече от година след премиерата на Берлинале, трейлър на „Ундине“ с английски субтитри вече присъства онлайн, а филмът беше представен пред зрителите в София през март, в юбилейното 25-о издание на София Филм Фест – време е за нова доза очарование.

Творбите на Кристиан Пецолд са всепризнати във фестивалните среди като изключително интригуващи, неконвенционални и омагьосващи – истории, в които избраният сюжет от определена епоха използва характеристиките на различни жанрове – трилър, ноар, шпионски или любовни истории, и ги преплита по необичаен и изключително деликатен начин с детайли от съвремието. Резултатът в случая с „Ундине“ е своеобразен мелодраматичен и романтичен разказ, който излъчва загадъчност и напомня приказка. За основа е използвана фигура от европейската културна традиция – едноименната нимфа на водата, която се превръща в човек в момента, в който се влюбва в един мъж, но той е осъден на смърт, ако се осмели да ѝ изневери. Ето какво гласи и официалният синопсис на филма:

В най-новата си творба награждаваният германски режисьор Кристиан Пецолд пресъздава античния мит за един тайнствен воден дух, съществуващ в съвременния свят. Ундине е историк и работи като музеен гид в Берлин. Тя не само знае всичко за Форума на Хумболт, но и винаги е облечена в подходящо облекло. Красотата ѝ е небрежна, а начинът, по който поднася знанията си за града, построен върху блато, е колкото професионален, толкова и ненатрапчив. Въпреки това погледът ѝ понякога отскача към кафенето в двора на Градския музей, за да провери дали той е там, дали все още е там, дали отново е там. Той. Но Йоханес си отива, напуска я и светът на Ундине се срива. Магията вече я няма.

„Пецолд уверено преосмисля легендата чрез собствената си кинематографична визия, в която прецизните ежедневни жестове се съчетават с призрачен хиперреализъм. Историята за една обречена любов е разказана прекрасно и без усилие“, споделят мнението си колегите от Берлинале.

undine-poster-20210501

В „Ундине“ участват споменатите Паула Беер и Франц Роговски, както и Мариам Зарее, Якоб Матченз и др. Сред оценените от киноспециалистите творби на режисьора през годините са „Barbara“, „Yella“, „Gespenster“, „Phoenix“, „Transit

За всеки киноман в България – ако сте пропуснали премиерните срещи с „Ундине“ през март, все още може да откриете филма в предстоящите фестивални програми в Пловдив, Бургас и Варна, както и в специалните фестивални седмици в София през септември. Премиерата на филма на Кристиан Пецолд предстои в Нидерландия в края на май и в Щатите в началото на юни, а съвсем скоро ще може да бъде видян и у нас, на голям екран в кината, след фестивалните прожекции.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *