Има много творци, които твърдо държат да бъдат разпознавани в работата си като хора, които се занимават само и единствено с материал „за възрастни“ – убийства, насилие, секс, кървища и т.н. Ако ни бяхте попитали вчера, щяхме да сложим Николас Виндинг Рефн (Drive, Copenhagen Cowboy) в тази категория, но ето че датчанинът ни изненадва и е решил да завие в доста различна посока със следващия си проект.

Рефн ще създаде и продуцира за BBC нов сериал в три части, адаптиращ известните класически детски романи The Famous Five на Енид Блайтън. The Famous Five са общо 21 романа, публикувани между 1942 и 1963 и до сега вече са им правени множество телевизионни адаптации, но тази със сигурност ще бъде най-високопрофилната и най-високобюджетната.

Не се знае кои точно от книгите Рефн е избрал да адаптира в трите езипода на сериала си или пък ще направи някаква амалгама между техните истории. Като цяло обаче цялата поредица се занимава с четири деца – Джулиан, Ан, Дик и Джордж и тяхното куче Тими, които се забъркват в разнообразни приключения в малкото си английско градче като спират похитители, крадци и контрабандисти. С една дума си представяме, че това е Скуби-Ду, но без свръхестествените елементи.

Определено сме изненадани от решението на Николас Виндинг Рефн да се заеме именно с този проект, познавайки досегашната му работа. Между тежките психологически портрети, хипернасилствени екшъни, свръхестествени ноари и прочие „зрели“ творби, определено не очаквахме семейно ориентирана детска история. Способността обаче на един творец да бъде разнообразен в работата си и да не влиза в отъпкани пътеки е нещо, което винаги сме уважавали много и със сигурност ще искаме да видим как Рефн ще вкара разпознаваемия си стил в един толкова различен контекст.

Ето какво казва и самият той за решението си:

През целия си живот съм се борил енергично да си остана дете със страст към приключения. Като направя нова интерпретация на The Famous Five, продължавам тази идея и ще доведа тези иконични истории до една нова прогресивна публика, ще вдъхна неописуемата привлекателност и омая на детството за сегашните и следващите поколения.

Николас Виндинг Рефн ще работи по сценария заедно с Матю Рийд, автор на Pusher, Прия Досандж и Матю Баух. Тим Киркби (Fleabag, The Pentaverate) ще режисира всички епизоди.

За момента точна премиерна дата не е обявена, но продукцията вече тече, така че вероятно даже няма да чакаме много дълго.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *