В първите дни на лятото се връщаме към един филм от програмата на първия зимен фестивал в годишния кръговрат на важните събития в света на киното – Сънданс. Именно на независимия форум, създаден преди 46 години от Робърт Редфорд, през януари бе представен новият филм на Айра СаксPassages. Режисьорът отново си партнира в създаването на сценария с Маурицио Закарияс – двамата са работили заедно по филмите на Сакс Frankie, Love Is Strange, Little Men и Keep the Lights On и очевидно добре се съчетават разказваческите им умения, още повече когато става въпрос за сложни отношения и бушуващи чувства.

За почитателите на независимото кино е удоволствие да видят на екран отново Бен Уишоу, Адел Екзаркопулос и Франц Роговски, чиито герои потъват в страстните драми на един любовен триъгълник.

Заредена със страсти, емоции и драматични обрати, тази история притежава характеристика, която може да бъде открита във всички филми на Сакс – за героите му няма лесен път в любовта. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

След завършването на последния си проект, режисьорът Томас импулсивно започва гореща любовна афера с младата учителка Агата. Необичайната ситуация да бъде сексуално активен с жена е вълнуваща за Томас и той се стреми да я изследва докрай, въпреки 15-годишния си брак с Мартин. Но когато съпругът му започва своя връзка, това естествено провокира ревността на Томас. Действието се развива в Париж, пресъздавайки ескалиращите чувства и желания между трима души, за които притежанието е задължително условие, а любовта остава недосегаем мираж. Майсторски заснет и реализиран с емоционално нюансирани актьорски изпълнения, филмът на Сакс е интимна и пълна с прозрения драма, която анализира сложността, противоречията и жестокостта на любовта и копнежа по това така желано чувство…

Винаги посрещаме с нетърпение проект, в който участва Бен Уишоу, защото този актьор притежава способността да изненадва и провокира в най-невероятни моменти, сюжети и истории. Познаваме работата на Роговски пред камерата от филмите, в които германският режисьор Кристиан Пецолд му поверява роли на хора, изправени пред съдбовен избор – и Транзит, и Ундине са възприети добре от филмовите критици, но не намират правилния път към зрителите – може би заради скептицизма (до голяма степен – оправдан) към арт-хаус киното.

В новия филм на Айра Сакс основната провокация към публиката вероятно ще бъде открита в любовния триъгълник, ала точно това е най-вълнуващото в света на киното – да има много и най-различни гледни точки към историите, особено когато те разказват за любовта.

Премиерата на Passages е в платформата за независимо кино MUBI на 4 август 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *