Някога зомби филмите бяха един от любимите ни хорър поджанрове. Сега малко ни е писнало и много рядко можем да се ентусиазираме за някой проект – трябва да е нещо наистина специално или качествено. Заглавието, което ще ви представим в тази новина, за нас не попада в нито една от двете категории, но въпреки това решихме да му обърнем внимание – и ние не знаем защо. Творческият екип е любопитен, но идеята е… тафена.

Става дума за Final Cut на наградения с „Оскар“ Мишел Азанависиус, който претворява (разбирайте прави му римейк) зомби хита на Шиничиро Уеда One Cut of the Dead. В него се разказва зарежисьор, натоварен със задачата да заснеме нискобюджетен зомби филм в един кадър, в който актьорите и екипът един по един се превръщат в зомбита. Според официалния синопсис Final Cutе закачливо обяснение в любов към изкуството на правенето на филми и пропит с кръв, изключително забавен „meta-to-the-max“ жанров фарс.

Вижте трейлъра.

Два от най-големите успеха на Азанависиус са комедията OSS 117 и отдаващия поклон на киното (който също може да се приеме като своеобразен римейк) Артистът, а според предимно положителните ранни отзиви (както и споменатия по-горе официален синопсис), Final Cut комбинира успешно тези две неща в „страшен и забавен филм със сърце и душа”. Лично ние не виждаме нищо от това в горната реклама – не ни е нито особено смешна, нито страшна, но знае ли човек, може крайния резултат да си заслужава. Единственият плюс са Ромен Дюри и Беренис Бежо, които харесваме.

Засега оставаме скептични за Final Cut и ако ще гледаме подобен филм, ще предпочетем да си пуснем оригинала на Уеда.

Режисьор и сценарист на Final Cut е Мишел Азанависиус (OSS 117, Артистът, The Search, Redoubtable), по сценария на One Cut of the Dead на ШиничироУеда и Риоичи Уада. В ролите са Ромен Дюри, Беренис Бежо, Матилда Лъц, Финеган Олдфийлд, Грегори Гадебуа и др.

Филмът дебютира в Кан през 2022 г. и след сериозен фестивален пробег, който включва и вървящия в момента Тарйбека, ще се появи в Щатите на редовен показа от 14 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *