Нищо не може да премахне тъгата ни от нанеслата огромна загуба на киното смърт на големия и безкрайно уважаван ирански режисьор Аббас Киаростами, който почина от рак през 2016 г. на 76-годишна възраст, но точно тук и сега получаваме малка утеха, тъй като ни предстои да видим на екран неговата лебедова песен „24 Frames“.

Филмът представлява поредица скици, изследващи дългогодишната страст на Киаростами – фотографията. Изграден от 24 сегмента от по четири минути и половина – всеки представляващ дигитално манипулирана снимка на природата – „24 Frames“ позволява на Киаростами да извика моментите преди и след улавянето на статичен кадър и да изследва тънката линия между природната и изкуствената красота.

24 Frames“ беше представен на миналогодишните издания на фестивалите в Кан, Лондон, Виена и Ванкувър, а от утре му предстои разпространение в ограничен брой киносалони в Щатите. По този повод получаваме и първия трейлър на филма. Вижте.

Очевидно става дума за експериментален филм, но концепцията е любопитна и с удоволствие бихме дали шанс на „24 Frames“, дори и да не беше на Аббас Киаростами. Знаем, че този филм не е за всеки, но за нас, като почитатели както на Киаростами, така и на фотографията, е в категорията задължителни.

И понеже става дума за (относително) близки концепции, се чудим, дали някой няма да направи подобен филм по 36-те изгледа към планината Фуджи на Хокусай. Няма да имаме против и на екранизация на, вдъхновената от тях новела на Роджър Зелазни „24 изгледа от планината Фуджи на Хокусай“.

За финал вижте и един постер на „24 Frames

плакат

Още веднъж, режисьор на „24 Frames“ е Аббас Киаростами („Вкусът на черешата”, „Вярно с оригинала”, „Като влюбени”. „Десет” „Къде е домът на приятеля ми?”), а филмът ще може да бъде видян в ограничен брой киносалони в Ню Йорк от утре, 2 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *