Преди две години италианският режисьор Паоло Сорентино направи The Hand of God, автобиографичната драма за момче, откриващо страстта си към киното докато съзрява като мъж из улиците на Неапол. Филмът беше от по-добрите предложения в жанра на автобиографичния филм за млад режисьор. Подобно на Белфаст, The Hand of God бе силно привързан с идентичността на града, в който се развива, и резултатите бяха видно успешни, дори спечелвайки на Сорентино награда във Венеция.

Сега той е решил да се завърне към Неапол с нов филм, който не звучи автобиографичен, но за сметка на това ще се опита да се докосне до корените на града по много по-задълбочен (дори претенциозен) начин. Главната героиня на неозаглавения филм ще бъде наречена Партенопа, която е сирена от гръцката митология. Според легендата, тя е опитала да примами Орфей и щом се провалила, се хвърлила в морето. Тялото й било отнесено до брега, който по-късно се превърнал в Неапол, и до ден днешен жителите на града наричат себе си „Партенопанци“.

Ето какво гласи официалното описание на филма:

От раждането ѝ през 1950 г. до днес. Дългият ѝ живот въплъщава целия репертоар на човешкото съществуване: младежката лекомисленост и нейната гибел, класическата красота и нейните неумолими превъплъщения, безсмислените и невъзможните любови, застоялите флиртове и главозамайващата страст, нощните целувки на Капри, изблиците на радост и постоянното страдание, истинските и измислените бащи, краищата и новите начала. Заедно с множество други герои: мъже и жени, наблюдавани и обичани, техните вълни на меланхолия и разочарование, нетърпение и отчаяние, мъката им, че никога повече няма да се смеят на елегантен мъж, който се спъва и пада на градската улица. Всичко това е съпроводено от времето, което е най-верният приятел. И от Неапол, който очарова и омагьосва, който крещи и се смее, и който знае как да те нарани.

Звучи като… много. Претенциозното описание не ни пречи в случая на Сорентино. В определен смисъл бихме били притеснени, ако не беше претенциозно. Действително звучи като интересен, страстен филм, който вече пробужда интерес у нас без въобще да сме научили нещо за сюжета му.

Филмът ще бъде написан и режисиран от Паоло Сорентино. Новобранката Селест Дала Порта ще води актьорския състав, който ще обедини Сорентино наново с Луиза Раниери от The Hand of God, Силвио Орландо от The Young Pope и Изабела Ферари от The Great Beauty.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *