Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството – Master of Art, се завръща в дигитален формат. В периода от 5 до 29 май 2023 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат над 25 пълнометражни и късометражни заглавия.

Сред филмите от селекцията не бива да пропускате Маестро Енио Мориконе на режисьора Джузепе Торнаторе.Филмът е портрет на най-популярния и плодовит филмов композитор на XX век, обичан от световната публика, двукратен носител на „Оскар” и автор на над 500 незабравими филмови партитури. Уникални архивни кадри, разкриват по-малко известни факти за великия италиански композитор Енио Мориконе (1928-2020) като неговата страст към шаха, тайнствено свързана с музиката му, и др.

Намерете време и за друг фаворит в дигиталното издание на фестивала – завладяващия Лушън Фройд – Автопортрет, разкриващ живота и творчеството на този модерен майстор чрез уникалната изложба на негови автопортрети в Кралската академия на изкуствата в Лондон.

В изданието в Neterra.TV+ са включени също и 7 от филмите, които получиха големите признания на осмото издание на фестивала, а именно Зоя Черкаски: Съветски живот с награда за най-добър късометражен филм, Марсел Марсо – Изкуството на тишината, който грабна приза за най-добър документален филм за театър и кино, Джан Паоло Барбиери: Човекът и красотата с награда за най-добър документален филм за фотография.

Наградата на журито тази година отиде при Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц. Филмът дава отговор на въпроса защо класическата музика е била от такова значение за Хитлер и Гьобелс.

Онлайн ще може да се види още и филмът, носител на наградата за най-добър документален филм за архитектура – Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди, който ще ни потопи в творческия процес на Гауди и процеса по завършването на прочутата базилика на Барселона. За най-добър документален филм за дизайн и мода призът е за Грете Майер – Кралицата на датския дизайн, който илюстрира по невероятен начин датския дизайн, световно известен със своята простота, функционалност и дълъг живот.

Пълната селекция от онлайн изданието на Master of Art ще бъде достъпна между 5 и 29 май в Neterra.TV+, без необходимост от абонамент и за територията на цяла България. Зрителите ще могат да избират между онлайн билет за 1 филм и четири вида пакети, които включват 3, 5, 10 или всички филми.

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *