„Борсалино и компания“ и „Стависки“ в зала „Славейков“

„Вече не ги правят като едно време“. Клишето е вярно, особено в киното. Една друга епоха винаги ще ни напомня за художествени и стилистични подвизи отвъд тежко форматирания подход на съвременните корпоративни служители в сферата на масовото забавление. Тази епоха е 70-те години на миналия век. В САЩ, но и в Европа. На Стария континент имаме Ален Делон в Борсалино и компания и Жан-Пол Белмондо в Стависки – две от множеството класики, които ни връщат към времето на елегантното европейско кино. Тези две заглавия пристигат и в зала „Славейков“ в София. Прожекциите са съответно днес от 18:30 часа и събота от 19:00 часа. 

През целия месец май Френският институт представя поредица криминални класики от 70-те. Жанрът остава изключително популярен чак до 80-те. С него умело боравят режисьори като Лотнер, Дере или Верньой, които поставят в главните роли знаменити тандеми като Белмондо, Делон или Лино Вентура в сцени от разнообразни истории, вдъхновени от книги, римейк или светски новини. Достъпни за всички, тези филми набират известност и благодарение на излъчването им на малкия екран.

В същия период се появяват и нови режисьори, които изявяват в киното (и в криминалните филми) политически идеи. Като например Бертран Таверние, чийто първи филм Часовникарят от Сен Пол – адаптация по романа на Жорж Сименон, беше в началото на селекцията. 

Борсалино и компания на Жак Дере е поредна прочута изява на неподражаемия Ален Делон. Тук героят на Белмондо от първия филм – марсилския мафиот Франсоа Капела – е погребан. Изправен до ковчега му, неговият приятел Рош Зифреди се заклева да отмъсти. При първата отдала му се възможност той ликвидира убиеца – един от доверените хора на кръвния враг Волпоне. Но реакцията на Волпоне е светкавична и империята на Зифреди е унищожена буквално за една нощ. Това само разпалва неговото желание да отмъсти докрай за паметта на приятеля си.

А Белмондо ни очаква на следващата вечер в Стависки на Ален Рене. Свободно базиран на истинската история на финансиста Стависки, измамник и мошеник, който е арестуван през 1934 г. за продажба на фалшиви акции. Тъй като слуховете, че той е бил защитен от високопоставени членове на правителството на Третата френска република, несъмнено са се оказали верни, скандалът е имал дълбоко обезпокоителен ефект върху френската нация, която е пострадала от лошото управление на правителството по време на депресията, и този инцидент почти сваля както правителството, така и републиката…

Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.


Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *