Въпреки че в последните дни говорим основно за неща, представяни на фестивала в Кан, сега ще се върнем малко назад и ще обърнем поглед към филм, който беше представен на фестивала South by Southwest (SXSW) през март, защото е eднo от заглавията от тяхната програма, за който сме най-любопитни.

Става дума за Problemista на Хулио Торес, който беше създател и сценарист на нестандартната комедия Los Espookys, която не предизвика огромен интерес сред масовата публика, но феновете ѝ са много отдадени, а ревютата – блестящи. Пълнометражният дебют на Торес е представян като сюрреалистичен поглед към американската мечта и започва от полуавтобиографична идея, но всъщност има много повече приказни елементи.

Първоначалният ни интерес към филма беше, защото заедно със самия Торес, в главна роля е любимата ни Тилда Суинтън, а още като видяхме първия кадър от филма знаехме, че това ще бъде поредната ѝ откачена героиня, каквито много обичаме тя да играе. Сега, когато вече имаме и трейлър обаче, виждаме, че страхотният визуален стил на Problemista и изобилието от въображение, което струи от екрана, са повече от достатъчни причини да искаме да го видим. 

Вижте трейлъра сега:

Не сме изненадани, че страхотните хора от A24 са решили да разпространяват този филм, който изглежда точно в техен стил – оригинален, играещ си с жанрове, с ясна гледна точка. Развълнувани сме да видим крайния резултат от проекта на един нов и вълнуващ талант, защото, съдейки само по този трейлър, сме почти убедени, че това ще бъде пътуване във въображението на артист, който от тук нататък ще следим внимателно.

Eто го и официалният синопсис:

Алехандро е от Ел Салвадор и мечтае да бъде дизайнер на играчки. Той се бори да прокара и доведе до реалност необичайните си идеи в Ню Йорк, но когато работната му виза е на път да изтече, работата за ексцентрична изгнаница от арт-света се превръща в единствения му шанс да остане в страната и да реализира мечтите си. Това е едно сюрреалистично приключение в еднакво несигурните светове на Ню Йорк и на имиграционната система на Щатите.

Problemista е написан и режисиран от Хулио Торес. В главните роли са Торес, Тилда Суинтън, RZA, Каталина Сааведра, Лари Оуенс, Грета Лий и Изабела Роселини.

Премиерата е насрочена за 4 август 2023 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Los Espookys е доста приятна абсурдистка комедия с много deadpan хумор, това може и да е по-забавно, отколкото трейлърът предполага.