Тим Бъртън отдавна не е това, което беше. Както често се случва с творци, които си създават уникален бранд, с времето той се задоволи просто да бъде евтината версия на самия себе си, приемайки работа за цял куп безинтересни франчайзови филми, просто защото стилът му се продава. От Домът на мис Перигрин за чудати деца през Дъмбо до хитовия сериал на Netflix Wednesday, проектите му отдавна не са достигали висотите на Ed Wood и Edward Scissorhands.

Може би върховната ирония е, че най-накрая Бъртън е решил да се завърне към свой собствен франчайз… и е може би един от малкото му скорошни проекти, които въпреки всичко предизвикват някакъв интерес у нас. Говорим, естествено, за продължението на демоничната комедия Beetlejuice, която го издигна до статуса на попкултурна икона. За втори филм се говори от години, но сега проектът вече е реалност – сценарият е написан, актьорският състав се оформя и снимките се готвят да започнат.

Отдавна бе неофициално потвърдено, че Джена Ортега, която след Уенсдей Адамс и цял куп хорър филми е готова да бъде новата Ева Грийн или Хелена Бонам Картър на Бъртън, ще поеме главната роля. Въпреки популярността ѝ като издигаща се тийн звезда, ние все още не сме напълно впечатлени от Ортега, но не можем да отречем, че цялото ѝ присъствие сякаш е ръчно изработено за режисьора. В Beetlejuice 2 тя ще играе дъщерята на Лидия, героинята на Уинона Райдър от оригинала, която за щастие ще се завърне.

Но всичко това нямаше да бъде от значение, ако не се завръщаше и звездата на филма Майкъл Кийтън в ролята на самия Бийтълджус. Присъствието на Уинона и Кийтън е причината, поради която този проект не ни отчайва напълно. Винаги сме ги харесвали като актьори и вярваме, че все още са готови да изиграят тези емблематични персонажи великолепно, та дори да им измислят нов прочит, подобаващ на възрастта им. Към тях се присъединяват и завръщащата се Катрин О‘Хара, Джъстин Тероу и Уилям Дафо в дотук неизвестни роли и потенциално Моника Белучи като жената на Бийтълджус.

Сценарият на Beetlejuice 2 е дело на създателите на Wednesday Ал Гъф и Майлс Милар. Целената премиерна дата е 6 септември, 2024 – една от последните дати, където може успешно да излезе блокбъстър хорър филм (тогава беше успехът на To преди няколко години). Warner Bros. очевидно имат големи надежди за този филм и ние сме склонни да затаим скептицизма си. С този актьорски състав сме склонни да повярваме, че дори мързеливите тенденции на Тим Бъртън няма да попречат на някаква химия да се развие на екрана. А и кой знае? Може завръщането към собственото му творение да бъде точно искрата, от която той се нуждае. Няма как да бъде по-зле от Алиса в страната на чудесата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment