Петнадесет години след началото си, този масивен филмов експеримент наречен MCU е готов да приключи. Marvel Studios успяха да извървят дълъг път, правейки няколко истински добри филма и карайки ни да се привържем към цял куп герои, преди да стигнат до Отмъстителите: Краят, който е може би най-интересното и емоционално творение, някога породено от толкова цинична корпоративна адженда. Този филм толкова ефективно кулминира концепцията за обединена комиксова вселена, че след него целият супергеройски жанр изглеждаше ненужен.

Оттогава филмите (и сериалите) на Marvel дори не заслужават да бъдат обсъждани, ставайки все по-безвкусни, алгоритмични и мързеливи. Единственото, което караше зрители като мен да се завръщат, бяха няколко „loose ends“ – герои и сюжетни линии, плавайки незавършени в пространството, към които сме достатъчно привързани, за да им хвърлим един последен поглед. След цял куп разочарования в това отношение, сега пристигаме към последния такъв остатък от миналото, а именно Пазители на Галактиката – филмовата поредица на режисьор-сценариста Джеймс Гън, която винаги бе най-разчувстваното и креативно кътче на тази вселена.

Влизайки в киното, аз бях възможно най-добронамерен. Досегашните разочарования бяха основно резултат на компрометирана артистична визия – Тайка Уайтити бе изчерпал оригиналността в своя Тор, Сам Рейми направи забавен, макар и незадоволителен Доктор Стрейндж, а Райън Куглър носеше тежестта не само на Marvel вселената и на глобална пандемия, но и на смъртта на главния си актьор. Черната пантера: Уаканда завинаги бе от типа разочарования, които се случват само под лоши обстоятелства. А обстоятелствата на Джеймс Гън, правейки третата и последна част от историята на тези герои, които той създаде общо взето от нищото, бяха изцяло на негова страна. След множество успехи в комиксовия жанр, които дори му спечелиха позицията на CEO на DC Studios, Гън получи пълна свобода от Marvel да реализира мечтания си финал за неговите любими чудаци. И именно това прави Пазители на Галактиката Volume 3 толкова неразбираем филм за мен.

Неразбираемо за мен е как след като получи толкова време да работи върху сценария, Гън е направил толкова празен, нескопосан филм. Как кулминацията на тези герои, които той толкова обича, може да бъде една огромна чернова, изградена изцяло от недоразвити идеи. Пазители на Галактиката Volume 3 е добронамерен филм във възможно най-лошия смисъл на думата – някъде в него има сърце, което желае да даде на персонажите задоволителни истории, но всичко това се изчерпва в етап „изпълнение“. Това развлекателно, но в крайна сметка забравимо космическо приключение има в себе си само минималните загадки за сюжет, персонажи, естетика, хумор и тематични идеи, което не е подобаващо за завръзката на най-авторската сага в рамките на Marvel вселената.

Напълно неразбираема за мен, например, е музиката. Необяснимо е защо Гън, който преди изграждаше цели сцени около любовта, която баща и син споделят към Brandy (You’re a Fine Girl), сега би третирал саундтрака на филма си като досадно задължение. За разлика от първите два филма, където песните бяха толкова магично обвързани с душевните състояния на персонажите, тук те се появяват само като поводи за slow-motion ходене, сякаш самите герои чувстват нуждата да поддържат бранда си, като ги пускат в подходящи моменти. С изключение на In the Meantime на Spacehog, Гън се проваля да изгради каквито и да било запомнящи се музикални моменти, премазан под тежестта на разширения каталог от по-модерна музика, намираща се в проклетия Zune на Питър Куил.

Също толкова неразбираемо е как след като Гън и оператора му Хенри Браъм успешно избягаха от конвейерната сивота и създадоха най-красивия филм на Marvel (Пазителите 2), сега са направили творение, което изглежда, сякаш Стивън Содърбърг го е заснел с iPhone. Филмът е обладан от дигиталната визуална празнота, срещу която Гън и преди се е изправял, но този път сякаш всичко това е нарочно. Да, изображенията са цветни, но тези цветове не са наситени и красиви, а някак кухи. За голяма част от филма режисьорът набляга на едни хипер-плавни движения с широки обективи (почти сякаш снима с GoPro), които крещят „Хайде да приключваме!“, докато проследяват героите дори в най-обикновени сцени с диалози. Цялото нещо има едно „motion smoothing“ качество, което би накарало Том Круз да изгори екрана с кръвожаден бяс.

Пазители на Галактиката Volume 3 все пак изглежда по-добре от повечето супергеройски филми, които виждаме напоследък, но това е само защото разводненото въображение на Гън пак е по-добро от всичко, на което Джон Уотс е способен. Филмът има няколко креативни дизайнерски идеи, като например едно чудато корпоративно пространство, в което кулминира първото действие, и ефектите са много по-добре интегрирани с практическите елементи (каквито има доста) от тези в последните десет Марвелски Квантомании. Гън винаги е примесвал максималистичния космически стил на Джак Кърби с творческата нагласа на евтини sci-fi b-movies, което и тук си има чаровете, но начинът, по който заснема всичко, му изиграва лоша шега. Тази дигиталната безвкусица беше приемлива в миналогодишния телевизионен Guardians of the Galaxy Holiday Special (най-лошото нещо, което Marvel някога са правили), но сега дори големият блокбъстър, заснет за IMAX, изглежда като запис на Евровизия. Особено смехотворна е една бойна сцена към края на този филм, чийто екшън иначе е неразличима CGI повърня, която се престарава (и почти успява) да бъде нещо интересно с камерата, препускаща измежду героите в един дълъг кадър.

Но колкото и да се оплаквам за тези естетически елементи, филмът има повече визуална яснота и идентичност от много други блокбъстъри. Всичко това нямаше да бъде голям проблем, ако Гън бе вложил повече усилия в сценария си, защото най-неразбираем за мен си остава начинът, по който той третира героите. Да вземем, например, Рокет (Брадли Купър, който все още е невероятен, но този път е изключително ограничен). Голямото обещание на този филм бе да задълбочи в миналото на най-измъчения от всички Пазители, което на теория звучеше като прекрасна идея за финална история за семейство, изградено от пречупени хора. Тук подходът на Гън обаче е меко казано объркващ. Сюжетът се разпалва, щом в началото Рокет бива тежко ранен и на Пазителите им се налага да намерят начин да го спасят, което ги впуска в пътешествие до мястото, където той е бил създаден. Докато останалите герои изпълняват една безсмислена мисия след друга, Рокет лежи в безсъзнание, спомняйки си за сътворението си и годините, прекарани като опитно зайче за Висшия еволюционер (Чукуди Иуджи).

Единственият ефект от тази структура е, че Рокет бива разделен от останалите персонажи точно във филма, в който би трябвало да е най-близък с тях. Ретроспекциите разкриват доста малко детайли, които не бяха вече подтекст в предишните филми, което отнема от силата им. Единственото, което остава, е една дупка, запълнена от безцелните странствания на останалите герои. Всички актьори все още играят чудесно, но това не променя факта, че сценарият не им дава особено много за играене. Мантис (Пом Клементиф) открадва от Дракс (незаинтересования Дейв Батиста) позицията на комедийния център на филма, но и двамата нямат никакво развитие, колкото и финалът да се опитва да ни убеди в обратното. Гамора (Зои Салдана) е изцяло игнорирана, а Небула (Карън Гилън) е може би най-голямата изпусната възможност. Грут (Вин Дизел) пък е нацепен, голяма работа.

Единствената сюжетна линия с някаква доза успех е тази на Старлорд, чието константно мрънкане форсира развитието на някакви интересни идеи. Гън е достатъчно трезвен, за да осъзнае, че типове като Питър Куил не понасят любовните раздяли добре, и го иронизира подобаващо. В резултат той се превръща в най-жалката версия на себе си досега, обременен с толкова комплекси, че развръзката му накрая (която няма да издам) буквално включва клиширания ход на всеки отчаян висшист, скъсал с гаджето си. Фактът, че Крис Прат става все по-неубедителен като филмова звезда и все по-закръглен около брадичката, само подпомага персонажа. Дори начинът, по който Гън развива отношенията му с Гамора (която, нека не забравяме, не е същата Гамора като тази от предишните филми), и чувствата му, които биват намекнати към един друг персонаж, са интересни, макар и болезнено недоразвити.

Проблемът е, че почти нищо от това не е драматизирано по компетентен начин. Именно това имам предвид, когато казвам, че филмът е чернова. Идея като ретроспекциите на Рокет звучи добре на хартия и носи със себе си искрена любов към персонажа, това не може да бъде отречено. Но Гън би трябвало да осъзнае, че не може успешно да я вкара редом с остатъка от филма, без да създаде изключителна празнота в отношенията на екипа. Или поне би го осъзнал, ако бе хвърлил още един поглед към сценария. Този проблем тече през всички елементи на филма. Първото действие се крепи върху класически филмов обир, чиито правила и залози са едвам въведени. Краглин (Шон Гън) и кучето Козмо (Мария Бакалова) се завръщат за доста ненужна сюжетна линия, състояща се изцяло от завръзка и развръзка. Злодеят има план, свързан със създаването на перфектни хора, който за секунда се доближава до някаква емоционална тежест за нашите изявено неперфектни протагонисти, но и това не сформира нещо кохерентно.

Може би най-дестабилизиращ е факта, че Гън си позволява най-голямата грешка, която едно продължение може да направи – предполага, че зрителите едва ли не са гледали предишните два филма на път към киното. Пазители на Галактиката Volume 3 започва толкова внезапно, че публиката няма време да бъде въведена наново в света на героите. Гън не се интересува от животите им след цялото това време, а просто ни ги подхвърля и очаква ние да попълним всички дупки. След което Адам Уорлок (Уил Полтър, който е доста добър, имайки предвид колко незначителна е ролята му) буквално се разбива във филма, без да получи каквото и да било въведение. За какво е нужно на Гън търпение, когато знае, че публиката си спомня сцената след кредитите от предишния филм и е гледала достатъчно breakdown видеа, които обясняват точно кой е Адам Уорлок? По дяволите, дори нямаше да си спомням, че невероятната Елизабет Дебики е в този филм, ако височината й не беше повод за най-добрата шега във филма! Що за излагация е това?!

Истинско разочарование е, че Гън започва да прави същите франчайзови излагации, които завладяха остатъка от Холивуд – разкрива важни развития в периферни телевизионни програми, незаинтересовано замеря публиката с герои от комиксите и третира филма като поредния епизод от сериал, започващ там, където предишния свърши. Marvel бяха сред най-виновните за превръщането на киното в телевизия и тривиализирането на кино салона и сега Гън, поради напълно неразбираемиза мен причини, е попаднал в същия капан. Не смея да го обвиня, че не му пука, защото все още си личи, че обича Пазителите. Най-вероятното обяснение е липсата на време. Все пак е трудно да се концентрираш върху третия филм за Пазителите на Галактиката, когато режисираш 8-епизоден spin-off стрийминг сериал за един герой от рибуут-продължението на Отряд самоубийци. Сега пробвайте да повторите това изречение три пъти, без да ви се завие свят. Гън очевидно осъзнава, че си е създал собствен бранд, който може да изпълни и насън. Затова го изпълнява насън.

Влизайки в киното бях възможно най-добронамерен, защото го усещах като финал. Последният loose end щеше да бъде завързан и моята връзка с MCU можеше окончателно да приключи. В цайтгайста от известно време се усеща значително отдръпване от супергеройското кино и завръщането на по-традиционни, пълноценни филмови преживявания. Чакайки Пазители на Галактиката Volume 3 да започне в IMAX залата, аз с доста по-голямо вълнение си пуснах трейлъра на Dune: Part 2, който туко що бе излязъл, а после видях и този на Мисията невъзможна 7 на огромния екран, което ме накара да се смея с искрена, дълбока радост. Не можех да си представя, как зрителите биха могли да изявят повече интерес към сегашния ни филм отколкото към тези, които ни предстоят след няколко месеца. Усетих как нещо си отива. Малко или много това е нужна раздяла и аз бях склонен да се разделя с добро. Надявах се Джеймс Гън да ме впусне в едно финално приключение с тези герои, чиято любов един за друг бе нещо специално в света на циничния мейнстрийм. Но уви, както повечето проточени, паразитни връзки, тази също приключи с безразличие.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

34 Comments

 1. Радвам се че се е провалил с филма ( 2 години виеха като кучета феновете на тоя смешник Джеймс Гън да бъде режисьор на филма ето тази помия заслужавате и нямам търпение да се провали и като директор на DC)

  1. абсолютен смешник…явно първите му пазители са по-скоро някакво изключение
   защото всеки следващ негов проект си е баси и дриснята, най-вече отряда му самоубийци…DC си го набиха яко отзад, ама хак да им е…

 2. Този филм има много голяма вероятност да е поредният провал в боксофиса за Марвел! Прогнозите са, че ще направи около 110-115 млн. долара в Щатите и още 150 от останалия свят, при премиерния си уикенд!
  При бюджет от над 200 млн. долара и доста скъп маркетинг за филма, това му поставя доста висок праг, за да си върне парите – около 600 млн. долара! Като филмът ще трябва да изкара тази сума без печалба! Прогнозите обаче го поставят на горе-долу едно ниво с Ант-мен 3, а той е огромен флоп за Марвел, като е загубил между 150-200 милиона на студиото!
  Не съм го гледал все още и не знам колко е добър филмът, но хората вече нямат доверие на Дисни/Марвел, заради налаганата от корпорацията политкоректна(много меко казано) политика! Ако този филм флопне, тогава си представям колко зле ще се представят в боксофиса филми като Малката русалка и The Marvels!

  1. Може би ще ти е полезно да прочетеш това. Макар и не много приятно, задето толкова сериозно си се объркал.
   https://www.ign.com/articles/guardians-of-the-galaxy-vol-3s-strong-second-weekend-proves-superhero-fatigue-was-never-the-issue?utm_campaign=trueAnthem%3A%20Manual&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook&fbclid=IwAR3oopNKfa4BmnFVKlvKKPVYSOCjwVPXKp_GrmACR9nm3PeaC7WvSuSET18

  2. Дали съм се объркал?! Всъщност бюджета не му е 200 млн., а 250 милиона! Което значи, че му трябват около 750 милиона, за да си върне парите без печалба! В момента(боксфиса по-долу в линка е до вторник) е малко над 540 милиона световен боксофис! Да речем, че ще направи този уикенд 600 милиона! Обаче още този уикенд излиза FX, а всеки следващ уикенд ще излиза някой потенциален блокбъстър, така че Пазителите 3 бяха дотук в боксофиса!

   https://www.the-numbers.com/movie/Guardians-of-the-Galaxy-Vol-3-(2023)#tab=box-office

   ПП И не е умора от комиксовите филми, по-скоро е голяма умора от wоке филмите на Дисни/Марвел!

 3. Аз скоро ще го гледам, но други фенове казват, че е може би най-добрата трилогия на Марвел

 4. Много слаб текст. Филмът е добре, (очаквано) по-добър от всичко, което Марвъл са правили в последните три години. Дано не си пати в боксофиса от другите им скорошни издънки. Все пак в световен мащаб е добре – 282 млн. за уикенда.

 5. Изключително слаб текст, авторът или е гледал някакъв друг филм или го е гледал с наполовина изключен мозък.

 6. Баси хейта човек – то някак не е конструктивен ,а целенасочен всякаш.Филма си е в техния си дух – да може една две нотки по-назад да е и то защото знаем какво очакваме.Ходих с приятели дето не са много в час с марвел и се смяха и им хареса за 150мин филм без мрънкания много е дълъг.

 7. Учудващо негативно ревю – все едно чета текст за новия Ант-мен или Тор 4. Всеки с мнението си, но да ползваш думи като „празен“ и „нескопосан“ точно за този проект е … странно. Ениуей, аудио-визуално е чудесен и в тон с предишните филми. Доста запомнящи се моменти и сценография. Хуморът работи в по-голямата част, но на моменти е в повече. Повечето герои получават добър завършек на този етап, но и на мен ми се щеше повече рискове и по-добър Адам Уорлок. Екшънът и разнообразните локации и диалози държаха филмът свеж и интересен. Ще се гледа отново.

 8. Този филм толкова ефективно кулминира концепцията за обединена комиксова вселена, че след него целият супергеройски жанр изглеждаше ненужен….

  Ама да знаете, колко сте прави.. Не знам как успяхте (да го наречем късмет) да го обясните с едно изречение, но то е точно е десятката.
  Не че не може да се продължи с развитието на вселената изхождайки от мулти вселената, но… Може дори и Робърд дауни да върнат. Може и лош да го направят. Може всичко. Мултувселената дава безброй възможности.

  1. П.П. Просто смятам, че след Отмъстителите:Краят подходиха неправилно в развитието на вселената

  2. Подходът беше правилен – просто бързаха като ненормални и правиха по 63908435 проекта наведнъж (хем за кината, хем за Дисни+) и това нарани качеството… Нужна бе кратка почивка. Сякаш COVID бе точно това, но корпоративния глад е сляп за такива товарни влакове и жаждата за пари надделя. Можеха да направят пауза между 2019 и 2022. Да поработят стабилно над следващите фази и да почнат както трябва от 2023. Вместо това изстрадахме маса среднящини или откровени провали. А сега и със стачката на сценаристите – всички бъдещи филми и сериали ще бъдат изместени отново. Avengers 5 и 6 са изключително компрометирани откъм провал заради липсата на основни персонжи, братята Русо, сценаристите на предишните филми за Отмъстителите и най-вече кохерентност между новите филми и героите в тях…

  3. Така де… подходиха неправилно….

  4. По 2 филма на година и 2 сериала , и да наблегнат на качеството 🙂 Пазителите ще бъде най-добрия филм на Марвел за тази година, следващия ще е като Ант-мен. Отсега съм сигурен на 90%

 9. Ти кой филм точно си гледал? Нищо общо няма текста с видяното на екрана. Изсмукан от пръстите хейт.
  А филма е е най-доброто правено от Марвел след Ендгейм.

  1. не мога да повярвам как всички повтаряте едно и също, но никой от вас няма желание да се аргументира. аз си казах моето мнение и дадох аргументи за него, сега е твой ред.

 10. Лошо Черганов , лошо….
  Marvel тематиката не ти се отдава, защо се мъчиш? Този текст можеше да го напишеш за предишните филми от фазата и на никой нямаше да му направи впечетление как си яхнал влакчето на хейта.
  Човек, който възхвалява творчеството на Джордан Пийл, Guardians 3 му се сторил празен и нескопосан. WTF?!?
  Верно , нещо му липсва на този филм……. а да плакатна политкоректност. Сигурно за това не те е ударил по струната.
  То е ясно , че за филмови достойнства няма как да се спори тук, но според мен това е добро пуканково кино със задоволителен фен сървиз. Имаше достатъчно емоционални и насилствени моменти ,които разчупват MCU калъпа. За моя изненада и кринджа беше в умерени количества.
  Бойната сцена , драги , пък беше най – гардианския нърдгазъм от Endgame насам, но ти сигурно си очаквал практикъл ефекти – пусни си сцената с клоните от римейка на Evil Dead и си представи че това е Груд.
  Размрънкал се нашия ,че видиш ли във филм от MCU не му били обяснили какво се случвало преди това. Абе Константине , аз заради тебе ли във всеки филм за Батман гледам как се къса перлена огърлица. Засрами се. За най важното си дадоха флашбеци( Гамора) , за останалото ….. кхм Vol.3 и аз ако почна Властелина от третия филм , ще се загубия из Modor. Айде за неразбралите да добавим едни 30 мин. пролог , е да ама филма и без това е 2 часа и половина, че и пост кредит сцена…. а сега де , да си пишем домашното или в киното да чакаме антракт.
  А за Уорлок, голяма работа в комиксите, тук си е карикатура ама поне аудиторията може да се оприличи. За незапознатите ще си остане поредния комик рилиф и едва ли ще ги заинтригува. Иначе не се оплакваш ,че няма разяснение за някой персонаж от бандата на Слай. Е сега третостепенни персонажи , ама 3- 4 са от оригиналния състав на Пазителите. Да бе и ония червения с пелерината като на Стрейндж…………….

  Значи за Nope няма нужда от пластелин ,там интерпретираме гения на твореца , а от Disney филмче за банда неудачници очакваме повече.
  Сигурно Леда си има причини да не пише ревюто, но поне е запозната с материята и може да погледне по обективно на нещата, но спокойно Черганов , задават се Малката Русалка , Бързи и яростни , Барби …… все в гонене на нормата за ревюта , ще блеснеш някъде. Обичам ви приятели…..

  1. Константин Черганов,
   кои точно повтаряме едно и също? Моята аргументация е публична и публикувана преди твоята.
   (Не съм сигурна защо точно няма reply на твоя коментар.)

  2. Г-жо Анита, чели сме вашите полюции дълги години, включително и на този сайт. На всеки коментирал ли трябва да му ходим на личните страници, за да му прочетем аргументацията по повод написано тук?
   Като цяло, малко скромност трябва. Черганов също има нужда, а и повечето хора изявяващи се тук.
   По темата, филмът, за съжаление, не става. Бил по-добро лайно от предишните лайна. Ебаси плюса.

  3. На втори коментар се отговаря с „отговор“ на оригиналния.
   You are welcome!

 11. В разрив с моите принципи, а те са, че мразя комикси-филми, мога едно единствено нещо да кажа за тази серия: Джеймс Гън е гений!!!
  Не вярвах, че един толкова повърхностен и попкорн-филм може да ме впечатли толкова. Дори Отмъстителите 2- та последни не го направиха така…
  За пишещия ревюто: духай го пич! Ти не заслужаваш никой да те чете, защото си празен от същност. Само едно ще ти кажа: Гледай отново филма, защото не си гледал същия този, за който пишеш тези твои лайна!
  Немога да повярвам, че го казвам, но филма е уникат във всеки един кадър. Гън е кино-гений!

 12. В този филм има толкова истински отношения, че бие и най-тежката драма в нейния жанров диапазон.Уникалната предистория на Ракетата и край достойнство поемане на лидерството на групата бе напълно логично. Визуално това бе пиршество на сетивата, музиката както винаги ретро и винаги в унисон с кадрите. Характерното на Гън е пълната абсурдна гротеска във всеки един кадър и диалог, но тук имаше толкова истинско кино, стига да съумее човек да го отдели от цялата маска на Абсурда с който ни залива. Въпреки хейта към него се надявам и вярвам, че ще издигне DC на Next level и също се надявам скапан яките от Мариела да го духат.
  П.п. Битката бе най-уникалното нещо гледано от години…👌🤪🫠😉

  1. трябва да гледаш повече филми

  2. Пич, ти си затънал до гуша в собствените си представи, че нещо си казал и то е стойностно. Ревюто ти е пълен ташак, като теб, и не мисля, че трябва да ти обяснявам колко съм гледал.
   Дринов, не му давай на този да пише повече ревюто! Пълен дебел е!

  3. добре де, ама има ли причина да не харесваш ревюто, освен че не си съгласен с него? защото това не е особено стойностна причина. не работи така филмовата критика, приятел. дай някаква стойностна, невраждебна критика към мен и ще я приема.

  4. @Константин Черганов Ти малоумен ли си или Да?! Прочете ли горе какво съм написал? Аре чети бе!

 13. Баси фалшивото и хейтърско ревю.
  Палец надолу, Коце марш в чалготеката.

  1. лмао ок тръгвам

 14. Не знам колко се е провалил филма, но никак не ми изглежда на провал. Рейтинга в iMDB е 8.3 в доматите също висок и досега е изкарал над 600 мил.
  Хейтърите, свалете си часовника!

 15. „Няма Бог. Затова се намесих.“ Трябва да призная, че това е една от НАЙ-добрите реплики, произнасяни някога от суперзлодей – тя накратко улавя цялата причина за съществуването им. (Изглежда, че това би било идеално за Танос да каже.) Странно обаче, за първи път няма реална предистория за High Evolutionary, както обикновено има за злодеите на Marvel, но това може да е твърде много материал. Съвсем подходящо, цялото внимание е наистина върху нашите мърляви, спорни и симпатични герои, Пазителите.

  Най-невероятният хит от поредицата от хитове на Marvel, в ретроспекция, се фокусира върху най-необичайните семейства. С шумно и често емоционално продължение, което изглежда много като истински финал, „Пазители на галактиката том 3“ прави това с голям ефект. Това се дължи най-вече на сценариста и режисьора Джеймс Гън, който премести уменията си в конкурента DC.

  „GOTG Vol. 3“ на Marvel съчетава визуално вълнение, разпознаваеми герои, песни и глупост с по-мрачна нишка, която изследва произхода на Rocket и насърчава правата на животните.

  Независимо от това, „Guardians“ се усеща като завръщане към формата и на двата фронта след известни съмнения относно неуязвимостта на Marvel поради недостатъчните (творчески, както и финансови) изпълнения на „Ant-Man and the Wasp: Quantumania“ и в по-малка степен на „ Черната пантера“ продължение. Отдайте заслуженото на Гън за това, че се сбогува с любов .

 16. Творението на James Gunn е негодно за гледане. Максимално ниска оценка. Ревюто не е достатачно негативно.

 17. Мога да кажа, че тия тъпанар в Марвел/Дисни загубиха жестоко надпреварата с оттеглянето от тях на Гън и това ще си проличи скоро. Този пич има повече гений от всички взети заедно там. Братя „прехвалените“ Русо се насират с всеки следващ техен филм и доказват, че за нищо не стават ако не е от комиксите. А и не се знае кой им е помагал в правенето на така хвалените последни 2 серии на Отмастителите. Гън сега ще развие другата DC вселена, която винаги повече съм харесвал и ще завре в задника на оная дърта кранта шефката на Дисни.
  Ще видим какво ще направи тук той и дали наистина е гений…

  IMDb: Man of Steel’s Best Element Is a Must-Keep for Superman: Legacy
  https://www.imdb.com/news/ni64087446/

 18. Разбирам до няква степен, какво точно не е харесало на ревюиращия във филма, но съм съгласен с повечето писали тук, че си личи доста негативното отношение към филма. Беше супер свежа глътка въздух в Марвел, от много време насам (въпреки, че на мен много ми хареса уаканда Форевър). Единственото нещо, с което съм съгласен е за музиката. Наистина смятам, че Гън можеше да използва малко по-запомнящи се тракове и да не са толкова телеграфирани, сякаш по задължение, само защото е характерно за него. За почти всичко останало, трудно мога да се съглася. Примерно Холидей спешъла беше супер топъл и свежарски, много ме забавлява. Или пък уан-шот сцената, която просто ме смаза. Изглеждаше феноменално. Новите камери (или обективи, нямам идея), които изпозлва също смятам, че са много интересен и експериментален подход, който работи и т.н., и т.н. Ениуей, ето и ревюто ми:

  И така, краят на една ера. Финалът на трилогията за Пазителите, на Джеймс Гън. Нещото, което започна като своя уникална космическа история за група наудачници и завършва като един зрял, леко стандартен, но визуално съвършен космически епос. И въпреки, че е епичен спектакъл (дори на времетраене), филма всъщност успява да е най-личният и емоционален до сега. Това е също така един от най-откачените му филми, със сигурност. Абсолютен пир, има толкова много неща в него. Да, разбира се, може би не всичко работи перфектно, но му стискам ръката за това, че е действал с таква разточителност и въображение.
  Все още ми е трудно да го осмисля, толкова е пищен, бързо-оборотен и абсолютен миш-маш от жанрове, стилове, визуални решения и какво ли не. Определено мисля, че са нужни поне две гледания, за да си изградиш някакво кохерентно мнение. Ако мога да използвам изтърканата, но правилна за случая фраза „раздал се е като за последно“. Всички знаем колко откачен мозък може да е Гън и тук наистина се е отпуснал сериозно. От което произлизат няколко неща – това е един от най-невероятно изглеждащите визуално филми, ИЗОБЩО. Един от най-богатите стилово, жанрово, дизайнерски, артистично и каквото се сетиш още, но също така, цялата тая визуална феерия леко е задушила сценария отдолу, който можеше да е малко по-добър. В никакъв случай не мога да кажа, че историята е лоша или нещо такова, но просто има моменти, които не са толкова силни, колкото ми се искаше и като цяло, които вече сме свикнали да виждаме и друг път. Може би за това играе роля вече поизгубилата се уникалност на Гардианите, когато бяха единствените космически герои и бяха нещо свежо и уникално. Сега, на моменти филма ми лъхаше на „поредното космическо приключение“, като почти всичко Марвелско от известно време насам. Въпреки, че е едно от по-добрите такива.
  Сценарият е сравнително стандартен „космическо-авантюристки“ и не бих казал, че ще отвее някой с оригиналност, но е достатъчно добър за това, което е. Малко, като че ли се усеща като компилация „Best of GOTG“, което не е лошо, разбира се, просто прекалено познато. Мнения всякакви, някои хора точно това биха искали. Хубавото е, че има всъщност доста контекст под повърхността – темите за приятелство, семейство, уважение м/у хората, насилие към към животите, опазване на планетата и т.н. Да, на моменти използва доста удобни похвати, които е сигурно, че ще провокират чувства у гледащия като инвалидизирани сладки животинки, група деца, които удобно са там, за да бъдат спасени и т.н. Хареса ми идеята да има елемент на филм във филма и паралелно да се разказва историята на Рокет, въпреки, че малко се получава обратен ефект, и като че ли прекалено много време е отделено на нея, а много по-голямата ѝ сериозност, социален коментар и импакт, като цяло, леко изяждаше останалото случващо се. Флашбеците, също може би, бяха повечко и на моменти влизаха малко рязко и отнемаха въздуха от предишната сцена. Гън, разбира се, страхотно умее да развива героите си, дори когато имат малко време, може с някаква точно определена сцена или действие, да ни накара, да ни пука за тях. Мисля, че г/д е съумял да даде достатъчно неща за правене на всички и, малко или много, всеки блесва с нещо. А, хич да не е, във филма има адски много участници и наистина си е предизвикателство някой да не изглежда като кръпка.
  Няма как и без запазената му марка – хумора, който на моменти, учудващо черен и пиперлив (честно казано, с много неща са му разрешили да се размине) бих казал, че е 50/50. Някой смешки бяха страхотни, други малко дебилни и детински. Абе, да речем, че и по-добре му се е получавало. И понеже вмъкнах персонажите, да кажа, че съм много доволен от Гамора, Небюла и разбира се, вече утвърдилите се като комедийно дуо Дракс и Мантис. Лошковеца също, бидейки леко стандатен тип-мегаломаниак, много ми хареса и актьора беше чудесен в ролята. Особено в началото, спорадичните му появи и бавното разплитане на плана му бяха чудесни. Само накрая, леко му избиха бушоните и стана прекален, но като цяло беше супер. В тоя ред на мисли, не ми допадна странното решение, персонажи да си крещят като обезумели и сериозно да преиграват на моменти, но се преглъща.
  Нещо друго в сценария, което не ми хареса е, че въпреки, че толкова свобода са му дали, толкова много неща си е позволил, мрачни, дори гротексни на моменти, в крайна сметка не можа да убие никой. Имаше няколко ПЕРФЕКТНИ момента и не го направи. Особено на края с Питър, буквално усещах буцата в гърлото си, но пак не му достиска да го убие. Сега, не казвам, че е грешно, напълно файн съм с решението, дори смятам, че спасяването му от Уорлок, реабилитира малко или много персонажа на Адам, който нямаше много екранно време, но всъщност имаше няколко много ключови включвания. Дори направи готин кръговрат с това, че един вид, задейства нещата в началото и ги приключва в края. Но, въпреки всичко, го смятам за пуси аут момент за Гън. 😄
  Ами, общо взето за толкова ми стигат думите в момента, все още асимилирам какво гледах. Vol. 3 определено е филм, който трябва да се гледа поне няколко пъти за да се оцени подобаващо. Въпреки, че това не е най-силният ГОТГ филм, нито е по-добър от предишния филм на Гън Suicide Squad, смятам, че визуално е съвършен, имаше достатъчно емоция, възхита и пиршество за сетивата, че да е достоен звършек на трилогията за лобимите ни, нескопосани неудачници.
  Оценка: 8/10
  P.S. Мария Бакалова не дразни! 😃