Хитър ход от страна на Disney и Lucasfilm е (отново) да си осигурят премиера на Индиана Джоунс и реликвата на съдбата (Indiana Jones and the Dial of Destiny) в Кан. Този факт може да бъде разглеждан и като постоянство в стремежа на най-престижния филмов фестивал в света да се приближи възможно най-много до комерсиалното блокбастър-кино, което разчита на епохални сюжети и легендарни звезди – свидетели сме какво направи Топ Гън: Маверик миналата година и как самият Спилбърг прегърна Том Круз с признанието, че неговият авио-екшън е спасил Холивуд и киноразпространението.

След всеобщия скептицизъм към амбициите на 80-годишния Харисън Форд да облече отново старото кожено яке на Инди и да размаха легендарния камшик (можеха да пропуснат повторението на кадъра в новия трейлър…), киноманите по света май си казаха „Хм, защо пък не?“ и започнаха да проявяват благосклонност, особено след като стана ясно, че Джеймс Манголд ще бъде отговорен за финалния резултат. Не че някой се е съмнявал в Спилбърг, но той спечели адмирациите ни с признанието, че предпочита да предаде франчайза в ръцете на друг режисьор. Не ни се вярва Манголд да е бил безкрайно склонен да се съобразява с изискванията на „злата вещица“ в Disney, но е факт, че не се скара с Катлийн Кенеди и финализира петата авантюра на доктор Джоунс, придружен от своята кръщелница.

И ако първият трейлър бе своеобразен увод в историята, то с рекламата, която бе показана на събитието Star Wars Celebration в Лондон е много вероятно да се съберат повече от три поколения зрители на опашките пред киносалоните това лято.

Винаги е добро решение да се използва Sympathy for the Devil на Rolling Stones като част от музикалната среда! Деликатното преплитане с легендарните ноти, подредени от бог Джон Уилямс, гарантира подходяща основа за монтиране на някои екшън-епизоди, които вече познаваме, с нови включвания от основните герои – кръщелницата на Фийби Уолър-Бридж, злодея на Мадс Микелсен, добрия стар Салах на Джон Рис-Дейвис. И макар да не събужда тоталното нетърпение и необуздано вълнение, с което очаквахме първите три приключения, този трейлър поддържа спокойната сигурност, която идва с мъдростта на „златната възраст“ – ще го гледаме дядо Инди, за да проследим как се справя с поредната наци-заплаха, и пак ще му стискаме палци да победи.

Ще обсъдим и кой как е облечен на червения килим в Кан, с колко минути овации ще награди филма претенциозната фестивална публика и бързо ще преминем към някоя следваща тема. Задържането на вниманието на публиката върху нещо съществено като теми и съдържание става все по-краткотрайно – подобно на съвременните тийнейджъри, които са свикнали да движат толкова бързо пръстите си по екрана на мобилните устройства, че понякога картинките не успяват дори да оставят следа върху ретината на очите им, камо ли да стигнат до мозъчната кора.

Не ни разбирайте погрешно – очакваме с нетърпение Индиана Джоунс и реликвата на съдбата (Indiana Jones and the Dial of Destiny), но няма да го гледаме с розови очила и ще споделим абсолютно обективно мнението си на заклети почитатели на легендарната поредица. А постерът в стила на Дрю Струзан е безспорно епохален!

Партньори на Харисън Форд в дългоочаквания пети филм, посветен на Индиана Джоунс, са актьорите Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Бойд Холбрук, Антонио Бандерас, Тоби Джоунс, Томас Кречман, а начело на творческия екип е режисьорът Джеймс Манголд (Identity, Ескорт до затвора, Walk the Line, Логан, Пълно ускорение). Великият Джон Уилямс отново е автор на музиката, 42 години след създаването на Похитители на изчезналия кивот! Стивън Спилбърг и Джордж Лукас са изпълнителни продуценти на проекта, съсценаристи са Джеймс Манголд и Джез и Джон-Хенри Бътъруърт, а продуценти са Катлийн Кенеди, Франк Маршъл и Саймън Еманюел. 

Премиерата е на фестивала в Кан на 18 май, а на голям екран в цял свят филмът ще се появи на 30 юни 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. добре поне, че разкараха този „циферблат“…
    на мен Sympathy For The Devil хич не ми сработи някак си…