През дългата си кариера, Майкъл Ман е работил както с големи звезди, така и с по-млади, тепърва изгряващи таланти. Той е режисьорът, дал на Колин Фарел, Джейми Фокс, Ръсeл Кроу, Уил Смит, Вал Килмър, Крис Хемсуърт и дори Джеймс Каан някои от най-добрите им роли. Но ако говорим за велики актьорски изпълнения във филми на Ман, няма как да не се сетим за легендарния сблъсък между Робърт де Ниро и Ал Пачино в Жега. Този magnum opus на криминалния жанр представлява една масивна мозайка от действия и детайли, изграждащи както света на тези престъпници, така и вътрешните им терзания, което дава на тези велики актьори възможността да играят неописуемата дълбочина на тяхната житейска трагедия.

Именно тази дълбочина даде на Ман възможността да се завърне към този свят в романа Heat 2, който използва структурата на Кръстникът 2 и разказа паралелни истории, една продължаваща събитията на оригиналния филм, а другата проследяваща по-млади версии на същите герои. Веднага щом Ман сподели желание да екранизира романа си, въпросът за кой ще застане в сянката на гигантските изпълнения на Пачино и Де Ниро веднага изскочи в главите ни. И макар и нищо да не е потвърдено на този етап, слуховете гласят, че подходът на Ман отново се насочва към млади филмови звезди, които носят със себе си тежест, с която той може да си играе.

Сякаш най-сигурният слух е, че Ана де Армас се спряга за една от главните роли – тази на Елиса, която е любовен партньор на Нийл Маккъли (героя на Де Ниро) в сюжетната линия, развиваща се през 1988. Другите имена, въртящи се около проекта, са Адам Драйвър и Остин Бътлър. Макар и там да няма яснота за ролите им, ние обожаваме идеята за Бътлър като версия на Крис Шихерлис, тъй като звездата на Елвис има подобна кипяща енергия като младия Вал Килмър. Драйвър би бил интересен Винсент Хана, тъй като актьорът може да се счита за някакъв модерен еквивалент на Ал Пачино – нестандартно привлекателен, измамно чувствителен мъжага, способен както на реализъм, така и на ексцентричност. Драйвър наскоро работи с Ман по Ferrari, чиято премиера очакваме по-късно тази година, а и вече сме го виждали да играе убедително ченге в BlacKkKlansman, но го намираме за подходящ за ролята най-вече заради способността му да играе потиснат гняв във всякакви филми – от Междузвездни войни до Анет.

Големият въпрос, естествено, е дали самият Пачино ще се завърне към ролята на раздвоения детектив, която е сред най-великите в огромната му кариера. Актьорът определено работи добре с Майкъл Ман (освен Жега двамата си колаборират и върху брилянтния The Insider) и смятаме, че би проявил интерес към Heat 2, ако сценарият е добър. С неговото присъствие, а както и с голям бюджет, с който Ман да развие визията си (скорошните номинации за награди „Оскар“ на Бътлър и Де Армас определено биха помогнали за това), вярваме, че това продължение би могло да бъде нещо велико. Все пак маестрото на престъпната поезия не би се завърнал към най-грандиозната си сага, ако нямаше какво още да ни разкаже за нея.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *