Алфред Хичкок е един от всепризнатите гении на седмото изкуство и произведенията му са били и продължават да бъдат претворявани по всевъзможни начини, къде буквално, къде по-завоалирано. Добре известно е, че дори най-емблематичният му филм, оставил неизличима следа в историята на киното и попкултурата – Психо, има виокопрофилен римейк, така че не е изненада новината, че още един от шедьоврите му ще бъде подложен на същата процедура.   

Deadline съобщават, че Paramount (които стоят и зад оригинала) работят по нова версия на Шемет (Vertigo) и амбициите им съвсем не са малки. За главната роля на Джон „Скоти“ Фъргюсън, която във филма на Хичкок се изпълнява от легендата Джими Стюърт, от студиото са се спрели на нямащия нужда от представяне Робърт Дауни Джуниър, а автор на сценария ще бъде Стивън Найт, който ще адаптира както филма от 1958, така и литературния първоизточник – френския роман The Living and the Dead  (D’entre les morts) на дуото Пиер Боало и Тома Нарсьожак.

За тези, които не са запознати с историята, Шемет разказва за бившия детектив от полицията на Сан Франциско Джон „Скоти“ Фъргюсън, който е принуден да се пенсионира, когато след инцидент по време на служба развива силен страх от височини и световъртеж. Скоти е нает от свой познат, Гавин Елстър, като частен детектив, за да проследи съпругата на Гавин Мадлин, която се държи странно.

При излизането си Шемет не е приет особено радушно от критиката, но днес се смята за един от най-добрите филми на всички времена и определено ще трябва доста старание, за да не станем свидетели на поредния, лишен от всякакво въображение и творчески порив, инертен римейк на класика, част от които беше и последният високопрофилен опит да се осъвременява Хичкок – Ребека.

Ако не друго, засега творческият екип е на висота. Наскоро включилият се във вселената на Междузвездни войни Стивън Найт, макар и да е стъпвал един-два пъти накриво с трагедии като Седмият син и  Фатално затишие, все пак е автор на сценариите на филми като Dirty Pretty Things, Източни обещания и Locke, а е и създател на един от по-добрите сериали последните години Peaky Blinders, така че потенциалът е налице. Остава да видим само кой ще режисира, като няма да се учудим, да е самият Найт.

Разбира се, важното е и коя актриса ще застане редом до Робърт Дауни Джуниър –Ким Новак е икона за времето си, така че и за тази роля очакваме някое голямо име. Що се касае самият Робърт Дауни, ние сме големи фенове и смятаме, че тук ще се справи на висота. Радва ни какви проекти си избира напоследък и с нетърпение очакваме да проследим как ще се развие пост-Marvel кариерата му – скоро ни предстои да го гледаме в Опенхаймер на Кристофър Нолан, The Sympathizer на Парк Чан-Уук и евентуално във филма за Паркър на Шейн Блек.

Ще следим всичко по-интересно около развитието на Шемет (Vertigo), както и другия, сравнително наскоро обявен римейк по Хичкок – The 39 Steps с Бенедикт Къмбърбач.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Супер, това е една от най-добрите мистерии, които съм гледал. Но сигурно както при Психо, римейкът няма да е по добър от оригинала