Ян Сверак ще бъде специален гост на 27-ия София Филм Фест и ще представи лично най-новия си филм „Витлеемска светлина“. Режисьорът гостува на СФФ в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република в София, с чиято подкрепа ще бъде представена и ретроспективата на неговото творчество – прожекциите са с вход СВОБОДЕН до 17 март, а началният им час е 19:00.

Стартът е днес, 10 март, с дебютния филм на Сверак – „Начално училище“. Разказът е ситуиран след края на Втората световна война, а действието се разгръща през погледа на малко момче с голямо въображение, като сценарият, написан от Зденек Сверак, съдържа биографични елементи. Ян признава, че истинското му приятелство с баща му започва тъкмо по време на работата им по първия им съвместен филм, който им носи и номинация за Оскар.

Акумулатор 1“ е интригуваща покана да се взрем в реалността отвъд телевизионния екран – един сремежлив неудачник следва примера на американските Терминатори, Ликвидатори и Хищници и решава да се впусне в битка с непобедимата телевизионна хидра – единствената прожекция е на 11 март, събота.

Пътуването

С идеята за прекрасно лято и кабриолет със свален покрив двама приятели потеглят на път през ваканцията. Още от самото начало на „Пътуването“ Радек и Франта са погълнати от невинната игра на свобода и приключения, която придобива неочаквани измерения, след като младежите се запознават с момиче, което бяга от ревнивия си приятел. Филмът може да бъде видян само на 13 март, понеделник.

Тъмносин цвят“ запознава публиката с чешки пилоти, служещи в британските Кралски военновъздушни сили по време на Втората световна война – фокусът е върху развитието на отношенията в необичаен любовен триъгълник, което оказва влияние върху приятелството на двама пилоти – съперници за вниманието на една жена. Прожекцията е предвидена за 14 март, вторник.

Амбалаж“ разказва историята на един пенсиониран учител, който се хваща на работа в супермаркет, в който се изкупуват бутилки за многократна употреба. Той внася в модерния магазин духа на старите времена и малкият му щанд се превръща в място, където хората все още могат да общуват нормално помежду си. Филмът може да бъде видян на 15 март, сряда.

Коля

Със знаменития филм „Коля“, който е оригинална проекция на отношенията „баща-син“ между руско момче, което не говори чешки, и егоистичен, застаряващ чешки музикант, който отказва да говори руски, баща и син Сверак печелят „Оскар“ за чуждоезичен филм. Творбата ще бъде представена на 17 март, петък, лично от автора на филма Ян Сверак.

Ден по-късно – на 18 март, Ян Сверак ще получи специалната награда на СФФ и ще се срещне с публиката в Дома на киното на премиерната прожекция на най-новия му филм „Витлеемска светлина“. Той запознава зрителите със света на един писател, в който упорито се намесват… оживели герои от неговите собствени истории! Те се появяват, за да му напомнят важните въпроси, с които всички се сблъскваме непрестанно. Дали въобще може да бъде решена дилемата – как да постигнем възможно най-много от реалността, която сами създаваме, без да унищожим всичко, което притежаваме?…

Ян Сверак отново разчита на сътрудничество със своя баща и съавтор на сценария – Зденек Сверак, на когото е поверена главната роля във филма; в актьорския екип са още Даниела Коларжова, Войтех Котек, Тереза Рамба, Владимир Яворски и др. „Витлеемска светлина“ е фентъзи-комедия, реализирана в най-добрите традиции на чешкото кино.

* * *

Ян Сверак е голямата звезда на съвременното чешко кино. Дипломната му работа от прочутия пражки киноуниверситет ФАМУ, късометражният „Нефтианци“, получава „Оскар“ за студентски филм, а през 1996 Сверак, на 31 години, е удостоен с „Оскар“ и за „Коля“. През изминалите близо 30 години Ян Сверак е автор на над 15 игрални, късометражни и документални филма, повечето от които носители на престижни международни награди и разпространявани в кината по цял свят.

Не пропускайте срещата с ретроспективата на Ян Сверак и с неговия нов филм „Витлеемска светлина“ на 27-ия София Филм Фест!

Очакваме Ви на #КИНО!

#27SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *