Не всички сме крайно въодушевени за няколкото награди „Оскар“ на амбициозната немска военна драма по класиката на Ерих Мария Ремарк На Западния фронт нищо ново. Въпреки това, никога не бихме тръгнали да отписваме талантите на режисьора му Едуард Бергер. Но ако има решение, с което той можеше веднага да ни изгуби, то това е да режисира престижна стрийминг биографична драма за Amazon.

Но понякога Холивуд просто те повиква след голям успех и ти не можеш да откажеш. Такъв е случаят и тук. Бергер официално ще режисира осемте епизода на сериал, базиран на живота на прочутия американски писател Кърт Вонегът, продуциран и написан от Мохамад Ел Масри, един от ключовите фигури зад успешния Severance на Apple. Нищо тук не звучи особено зле, талантът е на лице, но просто вече сме скептични към всякаква стрийминг драма, тъй като ни омръзна алгоритмичната, разтегната структура на този „престиж“, предназначен за награди „Еми“ и само за награди „Еми“.

Но сега спираме да се оплакваме и преминаваме към добрата част. За главната роля се обмислян Оскар Айзък, чието изпълнение като „гладуващ музикант“ Inside Llewyn Davis е почти сякаш от роман на Вонегът, с дълбоко мрачното чувство за хумор, преобръщащо американските идеали наопаки. Харесваме много Айзък и въпреки че от време на време участва в дупки като Х-Мен: Апокалипсис, Семейство Адамс и Moon Knight, винаги е на висота и има какво да ни предложи като актьор – последно ни зарадва истински в Дюн, Сцени от един семеен живот и The Card Counter, където ефективно използва качествата си за нещо интересно.

Още по-интересно и обнадеждаващо звучи официалното описание от Amazon, което намеква, че проекта въобще няма да следва типичната биографична структура, а ще бъде специфичен (и може би на места фиктивен) прочит на живота на легендарния автор:

През 1969 г. Кърт Вонегът е неуспешен писател и продавач на коли, който живее със съпругата и петте си деца в Кейп Код. Когато две жени изчезват, а по-късно са открити убити под пясъчните дюни в покрайнините на Провинстаун, Кърт става обсебен и въвлечен в ужасяващото издирване на сериен убиец и установява опасна връзка с главния заподозрян.

Та в крайна сметка, може би твърде бързо съдим проектите на стрийминг платформите. Има предпоставки този сериал да се окаже прекрасен избор за Бергер. Предстои да видим.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *