Шпионският жанр винаги е бил любим на Холивуд, заради интересните сюжети, които могат да се измислят около персонажи, които постоянно трябва да пазят тайни и да лъжат. На много от представителите на жанра обаче им липсва достоверност, което си личи дори и за най-незапознатите зрители. Затова и си представяме, че минисериал, направен по една напълно истинска шпионска история може да привлече много интерес, особено пък когато е изигран от двама страхотни актьори.

Проектът, за който ще ви разкажем днес се нарича Шпионин сред приятели (A Spy Among Friends) и е адаптиран от едноименната книга на Бен Макинтайър, която разказва истинската история за най-известния британски шпионин, дезертирал към Съветския съюз по време на Студената война. Още по-интересното обаче е, че шпионинът е измамил не просто тайните служби на държавата си, но и най-добрия си приятел от 30 години, с когото са работили заедно.

Шпионска история, поставена в „Златния век“ на шпионите – Студената война, примесена със сложните не просто професионални, но лични отношения между двама души, чието взаимно доверие се руши малко по малко – бройте ни моментално зарибени. А когато разбираме, че Гай Пиърс и Деймиън Люис ще изиграят двете главни роли, нещата стават още по-добри. Гледали сме Люис да прикрива истинската природа и мотивация на героя си по страхотен начин в Homeland, а Пиърс рядко ни е показвал нещо друго от дълбоко реализирани и многопластови герои.

Добавяме към това и страхотната визия и костюми на епохата и можем само да се приготвим за едно истински приятно изживяване. Шпионин сред приятели е дело на стрийминг платформа, за чието съществуване до сега дори не подозирахме – MGM+, но името на едно от най-старите и именити холивудски студия, може да носи само оптимизъм за качеството (и бюджета) на проекта.

Ето го и официалният синопсис:

Базиран на бестселъра на New York Times, написан от Бен Макинтайър, този шест-епизоден минисериал драматизира истинската история на двамата британски шпиони и дългогодишни приятели Никълъс Елиът и Ким Филби. Филби се е превърнал в най-известният британски дезертьор и двоен агент на Съветския съюз в историята. Разкрито в зенита на Студената война, дълбоко личното предателство на Филби става причина за изкормването на британското и американското разузнаване.

Шпионин сред приятели (A Spy Among Friends) е създаден и адаптиран за телевизия от Алекзандър Кери (Homeland). В главните роли са Гай Пиърс, Деймиън Люис, Анна Максуел Мартин, Стивън Кункен и Ейдриън Едмондсън.

У нас сериалът ще може да се гледа по HBO Мax от 8 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *