На Сънданс драмите често им отнема много време да излязат на екран след дебюта си на фестивала, дори и да са получили някакво внимание. Такъв е случаят с Palm Trees and Power Lines, който спечели награда за най-добър режисьор през 2022 и чак сега получава дистрибуция от Momentum Pictures (компанията, отговорна за учудващата номинация за „Оскар“ на Андреа Райсборо за To Leslie).

Palm Trees and Power Lines е с перфектна за такива филми тематика – нискобюджетна интрига за тийнейджърка, която се мотае из живота си в някакво малко американско градче и изпитва мъки в търсенето на любов. Тук обаче режисьорката Джейми Дак, която прави пълнометражния си дебют, адаптирайки собствената си едноименна късометражка от 2018, е решила да разгледа и по-провокативна тема, която също доста често присъства във фестивалните независими филми, но е една степен по-рискована – връзката между момиче и по-възрастен мъж, който има силно влияние върху нея.

Вижте първия трейлър, а веднага след него ще откриете и официалния синопсис.

Седемнайсетгодишната Леа (Лили Макинърни) прекарва лятната си ваканция в безцелно трупане на тен в задния двор с най-добрата си приятелка, обикаляйки около нуждаещата се от помощ своя майка и дрогирайки се с група момчета от училище. Тази монотонност е прекъсната от случайна среща с Том (Джонатан Тъкър), по-възрастен мъж, който обещава алтернатива на незадоволителния юношески живот на Леа. Но с развитието на отношенията между тях започват да се появяват предупредителни сигнали за живота на Том, които Леа решава да игнорира. Под неговото влиянието тя започва да възприема майка си като незадоволителна, а приятелите си – като загуба на време. Изолирана от околните, Леа открива истинските намерения на Том и се оказва в ситуация, която никога не си е и представяла.

С такива „indies“ човек винаги трябва да внимава, защото макар и понякога да получаваме нещо специално от тях, фестивали като Сънданс често предлагат и безформени, разфокусирани, безвкусни филми без самоличност, опитващи да превърнат липсата на перспектива в сюжет. Palm Trees and Power Lines ни намирисва на нещо подобно, особено предвид тежката тематика, от която привидно се възползва за лесни клишета и човешки наблюдения, които не носят особено много тежест със себе си. Нито един от актьорите не ни изглежда особено надежден, най-вече ключовата роля на Том, изиграна от Джонатан Тъкър (The Virgin Suicides).

Но човек никога не знае. Доста критици са харесали филма, така че не е невъзможно да има нещо хубаво тук. Съмняваме се да бъде нов Licorice Pizza, но за определена аудитория може да бъде интересен.

Momentum ще пусне Palm Trees And Power Lines в кината и на VOD на 3 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *