След няколко различни опита за започване на нов Tron филм, Disney сякаш окончателно са решили да направят ново продължение в култовия франчайз. Официално започва да се работи по Tron 3, наречен Tron: Ares, в който ще участва Джаред Лето във все още неясна роля. Лето има желание да направи филм от тази поредица още от 2017 и ексцентричността му определено ни се струва като интересен избор за филм, в който виртуалния симулакрум неизбежно е повлиял на начина, по който хората общуваме, и на това, което считаме за нормално.

Тази новина пристига близо 13 години след TRON: Заветът, който не успя да възкреси франчайза въпреки сравнителния си успех, ако не сред критиците, то поне в боксофиса. Но каквито и оплаквания да имаше за филма, когато излезе, той до голяма степен беше преоценен оттогава. Почитателите му оценяват визията на Джоузеф Козински, който е най-близкият ни модерен еквивалент на режисьор като Тони Скот – стилен, кинетичен режисьор на реклами, който успешно прави емоционални, но и механични блокбастъри за постхуманистични пространства и протагонисти. Именно тази негова визия на връзката между света, човека и машината направи Топ Гън: Маверик толкова превъзходен, визуално изумителен екшън филм. И точно тази негова нагласа превърна TRON: Заветът в един от редките legacy sequels, които намериха мястото си в модерното кино, въпреки че се прекланят пред обект от миналото.

За съжаляваме обаче, Козински няма да се завърне за третия филм (през годините се говореше, че той е имал визия за продължение, наречено Tron: Ascension и сме любопитни да видим какво би представлявало то). Вместо това на режисьорския стол сяда Йоаким Рьонинг, който след номинирания за „Оскар“ Kon-Tiki стана най-обикновен Disney работник, отговорен за незабележителните (та дори и смехотворни) Карибски пирати: Отмъщението на Салазар и Господарката на злото 2. Този избор не ни вдъхва доверие за бъдещето на Tron: Ares, към който иначе бихме имали интерес и омайки предвид сегашното състояние на франчайзовото кино на Disney, може би не трябва да се надяваме на нещо много…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Трон има потенциал дано го разгърнат. А и в днешно време е актуален:)

  2. Всеки филм има потенциал да не е хубав. Този не прави изключение.