2022 беше значителна година в борбата за бъдещето на киноиндустрията, показвайки на студиата, че зрителите желаят да изживяват филмови тръпки и вълнения пред големия екран. Ключова за това развитие се оказа вълната от хорър заглавия, която запълни кината след затихването на пандемията и даде на студиата хит след хит чрез нискобюджетни, креативни, интересни или просто развлекателни ужасяващи филмчета – от Усмивка и М3ГАН до НЕ! и Bodies Bodies Bodies, от X и Pearl до франчайзовите Хелоуин: Краят и Писък, та дори и скорошния сравнителен успех на хипер-експерименталния Skinamarink.

Един от по-големите филми в тази вълна бе Barbarian на Зак Крегър, който (при все спорните си качества) стана култов хит заради майсторски изграденото напрежение и множеството обрати в комедийния си сюжет. Този успех доведе до сериозна борба между студиата за правата за новия сценарий на Крегър, озглавен Weapons, като The Hollywood Reporter съобщава, че сумата, с която New Line спечелва наддаването (най-вероятно осем-цифрена, което наистина е немислимо за режисьор, направил общо взето само един филм), е „безпрецедентна в днешно време“.

Подобно нещо по принцип нямаше да ни интересува, ако не показваше активен интерес от страна на студиата да подкрепят талант, създаващ оригинално кино. Без значение какви са мненията ни за Barbarian, идеята за който и да било режисьор да получи картбланш за амбициозен проект, винаги е вълнуваща.

Weapons е описван като „многосюжетен хорър епос в духа на Magnolia“ и поне на хартия включва елементи, които харесваме доста. Смятаме, че това е интересна втора стъпка за Крегър, чийто първи филм също преплита няколко сюжетни линии по интересни начини и се похвали с видно чувство за хумор, работещо в синхрон с ужасите. Оценяваме и че освен final cut като режисьор, едно от изискванията на Зак Крегър при сделката е било филмът да бъде ексклузивно в кината за подобаващ период и ние с удоволствие ще седнем пред големия екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Тъкмо се чудех няма ли някъде някой да напише нещо за Skinamarink и ето на. Според мен обаче си заслужава отделна новина, не съм го гледал все още, но чета ненормални неща за него.

  2. Barbarian не беше лош. Препоръчах го и на приятел да го гледа, и той каза че му хареса 🙂