Петък 13-и пристига в разгара на програмата „Месец на страха“, в която Френският институт предлага на публиката специална селекция от превъзходни трилъри, класни кримки, филми на съспенса и класики на ужаса.

В зала „Славейков” тръпките ще намерят своя път към гръбнака на изкушените от екранното изкуство да плашиш и да бъдеш плашен. Убийства, непрогледен мрак, мистерии, върколаци: майсторски филми на класици в жанра и творби на млади таланти. С годините се променят и страховете, но евъргрийн остава онова стряскане от мисълта за непознатото в мрака, за щума под леглото, за потропването по празните стълби… Филмите на ужасите дълбоко разклащат емоциите, будят най-лошите ни кошмари, изпълват ни с тревога, а често си служат със страха, за да разкажат съвсем друго.

Три дни и един живот

Точно днес, на петък 13 януари, от 18:30 часа, е време за Три дни и един живот – филмова адаптация по едноименния роман на Пиер Льометр, с режисьор Никола Букриев. В ролите са Пабло Поли, Сандрин Бонер, Филип Торетон, Шарл Берлен. В навечерието на Коледа, през 1999-а малкият Реми, който живее в заспало малко селце, сгушено в полите на Ардените, мистериозно изчезва. Думата отвличане е почти непозната в този район, но сега всеки, който се държи или живее по-различно от околните, е обект на подозрения и клюки.

Утре от 19:00 часа имаме среща с класиката Убиецът живее на 21 от 1942 г., адаптация по едноименния роман на Станислас-Андре Стеман. Великият виртуоз на визуалните вълшебства Анри-Жорж Клузо събира легердарен състав – Жан Тисие, Пиер Френе, Сузи Делер, Пиер Ларке, Ноел Роквер, Реймон Бусиер.

Диаболичните

На 20 януари прожекцията е на друга класика на ужаса – Диаболичните от средата на 50-те, дело отново на майстора Анри-Жорж Клузо и със Симон Синьоре, Пол Мьорис, Вера Слузо и Шарл Ванел. В институция за превъзпитание на млади момчета, Кристин и Никол – съответно съпруга и любовница на директора Мишел Деласал, се свързват с цел да убият човека, към когото изпитват вече нетърпима омраза. Но няколко дни след злодеянието, тялото на Мишел изчезва. Адаптация, илюстрираща черната природа на киното на Клузо.

В събота на 21 януари, от 19:00 часа в тъмния салон пристига Очи без лице на Жорж Франжу с Пиер Брасьор, Алида Вали и Едит Скоб. Ето го сюжета: “Професор Женесие претърпява автомобилна катастрофа с дъщеря си Кристян. След тази драма, тя остава обезобразена и живее в изолация. Женесие, обзет от чувство за вина, решава да насочи проучванията си към трансплантацията на кожа. В лабораторията си, той прави садистични експерименти върху живи същества. Без да подозира ужасяващите практики на баща си, Кристян мечтае за красотата от едно време…”

Убиецът живее на 21

Програмата продължава до края на месеца. Всички филми са със субтитри на български език.

Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts