Империя на светлината (Empire of Light) на един от емблематичните съвременни британски режисьори Сам Мендес (носител на „Оскар“ и многобройни световни награди), ще бъде показан пред българската публика на голям екран в рамките на 27-ия София Филм Фест. Световната премиера на филма беше в програмата на Торонто преди няколко месеца и оттогава е сред най-обсъжданите творби от киноспециалистите по света.

В центъра на този поетичен разказ, продуциран от Мендес и Пипа Харис по сценарий на режисьора, е една любовна история, която се ражда в романтичното старо кино „Empire“, в градче на британското крайбрежие през 80-те години на ХХ век.

За радост на всички почитатели на вдъхновяващи актьорски превъплъщения, носителката на „Оскар“ Оливия Колман доминира безусловно с присъствието си в този филм. При все безсилието, което изпитва нейната героиня Хилари, тя открива любовта в два пъти по-младия от нея Стивън, с когото заедно се изправят срещу расистките предразсъдъци, присъщи на всяко консервативно общество. Втората основна роля е поверена на 24-годишния Майкъл Уорд, който е достоен партньор на винаги впечатляващата и талантлива Колман. В актьорския екип на филма е и още един притежател на Оскар – Колин Фърт.

За визията на Империя на светлината отговаря гениалният Роджър Дийкинс – операторът е номиниран 15 пъти за „Оскар“ и притежава два от така жадуваните златни войни – за 1917 на Сам Мендес и Blade Runner 2049 на Дени Вилньов, а автори на музиката са композиторите Трент Резнър и Атикъс Рос, носители на две награди „Оскар“ – за Социалната мрежа и За душата.

Питър Брадшоу, The Guardian:

Империя на светлината е мил, стоплящ сърцата филм, изпълнен с човечност, но не се стреми да избегне бруталността и расистките настроения, които са владеели улиците…       

Питър Дебридж, Variety

В една епоха, в която най-важно е да предложиш на публиката някакво съдържание, Сам Мендес все още вярва в магията на киното. Империя на светлината е доказателството.                                  

Империя на светлината (Empire of Light) е истинско обяснение в любов към киното, която публиката на 27-ия София Филм Фест ще има щастието да види на голям екран – само през март!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *