Отново е това време на годината. Американската академия за театрално и филмово изкуство представи традиционните си, кратки списъци с филмите, които ще се борят за номинация за „Оскар“ в няколко категории. Въпреки че ни е писнало от тази награда и на този етап не би могло да ни дреме по-малко за нея, все пак обръщаме (съвсем формално и набързо) поглед към списъците, колкото да сме в течение.  

Като винаги, на първо място е любимата ни категория за „Най-добри визуални ефекти“. Ето списъка с филмите, които все още са в борбата за номинация:

All Quiet on the Western Front
Avatar: The Way of Water
The Batman
Black Panther: Wakanda Forever
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Jurassic World Dominion
Nope
Thirteen Lives
Top Gun: Maverick

Смятаме, че тук Аватар: Природата на водата няма конкуренция – във филма има неща, които просто не е за вярване как са направени. Голяма част от останалите заглавия са ясни и очевидни, като изключение правят Не!, Топ Гън: Маверик и На Западния фронт нищо ново, където ефектите са използвани по по-интересен и органичен начин в подкрепа на историята, а не са централен фокус. Филмът обаче, който много ни се иска да отличим и се надяваме да намери място сред номинираните, е изненадващо приятният Thirteen Lives – гледайки го, наистина се зачудихме как са го направили.  

На 14 януари всички членове на клона „Визуални ефекти“ на Академията ще се съберат, ще гледат клипове от десетте филма (те са избрани от Изпълнителната комисия на клона) и интервюта с авторите на ефектите им, след което ще изберат финалните 5 заглавия, които ще получат номинация.  Пълният списък с номинирани ще стане ясен на 24 януари 2023 г.

Церемонията по връчването на 95-те награди „Оскар“ ще се проведе на 12 март в Dolby Theatre at Ovation Hollywood и ще бъде излъчвана на живо в над 200 територии.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment