Суетнята около всички възможни списъци и предпочитани филми вече се вихри с пълна сила – след номинациите за „Златен глобус“ постепенно ще се изсипват различни прогнози, докато се стигне и до номинациите за така желаните златни воини на Американската киноакадемия. Безспорно, „тежестта“ на тази награда в света на киното се трансформира в последните години, но филми от цял сват все още жадуват да попаднат сред избраниците за най-добър международен филм.

В кръга на гласуване, в който се решават номинациите, всички члленове на Академията, представители на всички професионални групи са поканени да вземат участие и всеки един от тях е задължен да изгледа останалите след сериозна конкуренция 15 филма, които са включени в прочутия кратък списък, от който трябва да бъдат избрани петте номинирани творби. Ето и конкурентните заглавия:

Аржентина, Argentina, 1985
Австрия, Corsage
Белгия, Close
Камбоджа, Return to Seoul
Дания, Holy Spider
Франция, Saint Omer
Германия, All Quiet on the Western Front
Индия, Last Film Show
Ирландия, The Quiet Girl
Мексико, Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths
Мароко, The Blue Caftan
Пакистан, Joyland
Полша, EO
Южна Корея, Decision to Leave
Швеция, Cairo Conspiracy

Всички номинации за наградите „Оскар“ ще бъдат обявени след месец – на 24 януари 2023 година. Церемонията по връчването на 95-те награди „Оскар“ ще се проведе на 12 март в Dolby Theatre at Ovation Hollywood.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment