Следващата категория от кратките списъци на Американската академия за театрално и филмово изкуство, с филмите, които ще се борят за номинация за „Оскар“ 2023, която ще разгледаме набързо, е „Най-добър звук“. До 2019 категориите бяха две – имената им се променя, но ние и до ден днешен си ги казваме „Звук“ и „Монтаж на звукови ефекти“, но преди известно време те бяха обединени в една, което е едно от по-адекватните решения на Академията.

Ето кои са десетте финалиста за тази година:  

All Quiet on the Western Front
Avatar: The Way of Water
Babylon
The Batman
Black Panther: Wakanda Forever
Elvis
Everything Everywhere All at Once
Guillermo del Toro’s Pinocchio
Moonage Daydream
Top Gun: Maverick

Обикновено тук споделяме кои са нашите фаворити както за спечелване на номинация, така и за самия „Оскар“, но сега искаме да отбележим липсата на един филм, чийто звук ни направи доста сериозно впечатление в кината – Не!. Не знаем поради какви причини отсъства, но ако не е някакво тъпо правило на Академията, а на база на качества, няма да се съгласим въобще. Не може да го има при специалните ефекти, а за звук – не. Иначе, не изпитваме силни чувства кои от горните ще са сред номинираните.  

Всички членове на клона „Звук“ на Академията ще се съберат на 12 януари и ще бъдат поканени да гледат клипове от филмите в Сан Франциско, а в последствие в Ню Йорк, Лондон и Лос Анджелис, след което ще изберат финалните 5 заглавия, които ще получат номинация.  Пълният списък с номинирани ще стане ясен на 24 януари.

Церемонията по връчването на 95-те награди „Оскар“ ще се проведе на 12 март в Dolby Theatre at Ovation Hollywood.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *