Почитатели сме на режисьорския усет на Джордж Клуни и макар че все още не ни е попадала възможност да хвърлим око на най-скорошно реализирания негов филм „The Tender Bar“, имаме сериозни пристрастия към дебюта му зад камера през 2002 година „Confessions of a Dangerous Mind“ и „Good Night, and Good Luck“. И ако за първия решението да се превърне в сериал (с Джъстин Тимбърлейк в главната рол) отдавна вече е факт, то за подобна съдба на втория се заговори едва преди няколко дни.  

The Hollywood Reporter съобщават, че АМС имат желание да развият сюжета от средата на 50-те години в шест епизода, като са поканили за шоурънър Джонатан Глацър, в чиято филмография като продуцент и сценарист фигурират „Better Call Saul“, „Bliss“, „Succession“, „Bad Sisters“ и „Bloodline“. Той, заедно с Джордж Клуни и Грант Хеслов, ще бъдат изпълнителни продуценти на новия сериал, като дългогодишният творчески партньор на Клуни – Хеслов ще режисира пилотния епизод.

Идеята на АМС е не толкова да направи римейк на историята, разказана от Клуни за конфликта между журналиста Едуард Р. Мъроу и печално прочутия щатски сенатор Джоузеф Маккарти. Ще бъде запазен хронологическият период в развитието на действието – времето на пропагандираната „Червена заплаха“ и подозренията в пристрастия към комунизма, в което хиляди американци са обявени за симпатизанти или дори шпиони на съветската власт, подложени са на разпити, провалени са професионалните им кариери, съсипан е личният им живот. Говори се, че във фокуса на поредицата „Good Night, and Good Luck“ ще попадне Сай Стайнгартнър – операторът на телевизионната програма „See It Now“, водена от Мъроу, и как се отразява „търсенето на комунистически вещици“ на колегите в телевизионния екип. Операторът вижда възможност за успех в кариерата си, но цената е предателство спрямо неговия ментор… Дали би се изкушил да престъпи моралните принципи?…

Ето какво казва шоурънърът за бъдещия телевизионен проект:

Аз съм изключително голям почитател на филма и не бих искал да копирам историята. Решихме да разширим историята, за да покажем тоталното разделение и истерията, която завладяват хората и се отразяват върху всеки детайл от ежедневието им. По някакъв начин този сюжет ще се превърне в история за нашето съвремие и за етапа на развитие, до който сме достигнали в момента…

Засега няма яснота дали любимият ни Дейвид Стратеърнще се завърне в ролята на Мъроу, може би не трябва да храним надежди за участие и на други актьори от екипа на оригиналния филм като Патриша Кларксън, Джеф Даниелс, Робърт Дауни джуниър или Франк Лангела. Иска ни се тази нова телевизионна версия на „Good Night, and Good Luck“ да се получи интригуваща и предизвикателена и да носи енергията на оригиналния филм, за който ще припомним, че спечели шест номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, и направи боксофис в размер на почти 55 милиона долара със 7 милиона долара бюджет.

В очакване на още новини по темата за новия сериал, нека си припомним трейлъра на филма, режисиран от Джордж Клуни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *