Поредното любопитно предложение за пътуване в света на филмовите истории, на чиито трейлър попаднахме наскоро, е „Chevalier“ – разказ за една изключително интересна историческа личност – Жозеф Булон, прочут като гениален цигулар, най-добрия властелин на шпагата в Европа през ХVIII век, уважаван и ценен и като композитор и дори наричан „тъмнокожият Моцарт“.

Жозеф Булон дьо Сен-Жорж е роден в коледната нощ на 1745 година на карибския остров Гваделупа. Негов баща е Жорж Булон дьо Сен-Жорж – богат плантатор, майка му е сенегалската красавица Нанон – робиня и лична прислужница на съпругата на Жорж Булон, който признава сина си и е известно, че обича искрено и двамата, въпреки официалното си семейство. Младият Жозеф получава фамилното име на баща си и двамата заедно заминават за Франция, за да му бъде осигурено сериозно образование – записан е в училище-интернат, където от него ще го направят истински джентълмен. Жорж Булон получава служба в двора на Луи ХV и благородническа титла – Шевалие дьо Сен-Жорж, а 15-годишният Жозеф постъпва в Кралската академия, изучавайки фехтовка и езда. Въпреки неизбежните коментари за цвета на кожата му, той бързо се превръща в един от най-изкусните фехтовачи.

Необичайната история на неговия живот претворяват във филмов разказ номинираната за награда „Еми“ сценаристка Стефани Робинсън (Atlanta, What We Do in The Shadows) и режисьорът Стивън Уилямс (Lost, Counterpart, Watchmen), като главната роля в Chevalier е поверена на Келвин Харисън младши, когото сме гледали наскоро в The Trial of the Chicago 7 на Арън Соркин, като Кристиян в Cyrano на Джо Райт и като Б. Б. Кинг в Елвис на Баз Лурман.

Наистина е чудо до какво признание и какви високи позиции достига в живота си Жозеф Булон, шевалие (рицар) дьо Сен-Жорж. Надарен с многостранни таланти и орисан да живее във времена на най-кардиналните промени в света – прехода от мрачното Средновековие към новото време с радикалната и легендарна френска революция, Жозеф Булон доказва на всички свои врагове и на хората, които се възхищават от способностите му, че с труд, упоритост, тренировки, упражнения и търпение всичко може да бъде постигнато.

Филмът на Стивън Уилямс загатва за трансформирането на благосклонността от страна на кралица Мария Антоанета (Луси Бойнтън) в по-сериозна и по-страстна привързаност към виртуоза, за когото се говори, че дори е свирил на цигулка, докато Моцарт композира през лятото на 1778 година, когато двамата са отседнали в една и съща къща. Със своята изконна вяра, че човешките същества са равни и трябва да имат еднакъв шанс да реализират себе си, без да бъдат ограничавани от предразсъдъци и норми, основаващи се на различен цвят на кожата, например, Жозеф Булон подкрепя революцията и през 1791 година се присъединява към доброволческата революционна армия, като става полковник и води първия „тъмнокож батальон“ в Европа, който носи неговото име. Това не пречи да бъде арестуван от вечно подозрителната якобинска върхушка, опитваща се да изтреби всички, които са имали някакви връзки с аристокрацията на потопената в кръв монархия.

В епохата на Големия терор хиляди се срещат с гилотината и Булон също очаква съдбата му да последва тази на Мария Антоанета и Луи-Филип-Жозеф Орлеански, прочут като Филип Егалите. С прекратяването на кръвопролитията Булон е освободен, а междувременно робството във Франция е премахнато. Сен-Жорж решава да живее извън столицата, като дирижира малки провинциални оркестри и свири на цигулка; жизненият му път, изпълнен с толкова невероятни трансформации и предизвикателства, приключва през лятото на 1799, когато Жозеф Булон е само на 53 години. Фактите сочат, че въпреки богатството и красотата на неговото творчество като композитор, музиката му все още не е поставяна на световните сцени по начина и честотата, която „тъмнокожият Моцарт“ заслужава…

След премиерата си в програмата на Торонто, „Chevalier“ се превръща в хит сред киноспециалистите – и сюжетът, и актьорските изпълнения са щедро аплодирани. Освен Келвин Харисън младши и Луси Бойнтън, във филмът участват още Мини Драйвър, Самара Уийвинг, Мартон Чокаш, Алекс Фицалан, Сиан Клифърд, Алек Нюман и др.

Searchlight Pictures планират разпространението на тази прелюбопитна и атрактивно поднесена история да започне идната пролет. Датите са 5 април за Франция и 7 април за Съединените щати.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *