Имаше момент, в който проявявахме интерес към подготвяния от Антоан Фукуа и Уил Смит 120-милионен, вдъхновен от действителни събития, исторически екшън-трилър на Apple „Emancipation“, но така се получи, че в последно време тотално не се вълнуваме за този филм и желанието ни да го гледаме е нулево, да не кажем, че при някои от нас граничи с отрицателно число.

Причините да се чувстваме така са комплексни, като част от тях са прословутият Оскаров шамар на Смит (с който се срина образът на една от най-симпатичните и харизматични звезди в киното), както и първият тийзър, който се появи преди месец и не ни допадна до степен, че даже не се насилихме да го отразим по задължение. Общо взето, поне за нас, илюстрира изначалното ни притеснение, че Антоан Фукуа  не е правилният режисьор за тази принципно интересна история. По същия начин се чувстваме и след появата на новия пълен трейлър.

Припомняме, че „Emancipation“ е по сценарий на Уилям Н. Колидж („Изход: Богове и царе“) и проследява бягството на Питър (Уил Смит) – роб, който е брутално пребит от надзирател и решава да намери спасение при силите на Севера, борещи се за повсеместно освобождение на робите в САЩ. Беглецът трябва да разчита на хитрост, непоклатима вяра и изключителната любов към семейството си, за да преодолее всички препятствия по пътя и да се изплъзне от ловците на избягали роби из опасните блата на южните щати.

Вижте двата налични трейлъра до момента.

Относно кофти ситуацията с Уил Смит (как това се отразява на филма), Антоан Фукуа споделя, че „400 години робство са по-големи от един шамар“ и е прав. Хората правят грешки и би трябвало да можем да прощаваме, така че опитваме това да не влияе на оценката ни за видяното.

Истинската причина да не харесваме рекламите на „Emancipation“ е прекомерният патос и… визията. Да, работата на Робърт Ричардсън сама по себе си е феноменална, в това съмнение няма, но кадансите и прекалено лъскавият, модерен стил (ако и да има претенцията за арт) тотално ни се бият с тази „грозна“ история. Асоциацията, която правим в тази посока, е с „Пърл Харбър“ на Майкъл Бей – визуална мастурбация, която, умишлено или не, глорифицира ужаса на войната (извън сладникавия героизъм, който е напълно ОК).   

В крайна сметка може и да грешим, но на този етап „Emancipation“ ни изглежда като напън на хора, които се взимат прекалено насериозно, както по отношение на формата, така и на съдържанието, но реално предлагат пластмасова конфекция без реални качества. Ще се ослушваме за отзиви и се надяваме да не сме прави, историята не го заслужава.  

Режисьор на „Emancipation“ е Антоан Фукуа („Тренировъчен ден“, „Бруклинските стражи“, „Закрилникът“), по сценарий на Уилям Н. Колидж. В ролите са Уил Смит, Бен Фостър, Стивън Ог, Кармайн Бингуа, Мустафа Шакир, Грант Харви, Тимъти Хътън и др.

Филмът ще дебютира в избрани киносалони от 2 декември, а на стрийминг ще се появи седмица по-късно – от 9 декември в Apple TV+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *