Част от „операционния“ ни екип са тотални фенове на Николас Виндинг Рефн, други от нас сме почитатели (само) на някои от творбите му, но всички внимаваме да не пропуснем новини около проектите му – не само защото са интригуващи и провокативни, но и защото не оставят никого равнодушен: зрителите го обожават или ненавиждат, не сме срещали (много) хора, на които да им е безразличен. По подобен начин вероятно се е разделила и публиката на фестивала във Венеция през септември, където бе показана неговата нова поредица Copenhagen Cowboy.

Сега Netflix предлагат на вниманието ни нов трейлър, в който стилизираните неонови визии, конструиращи мозайката на подземния, криминален свят на Копенхаген, отстъпват на оскъден диалог и своеобразно запознаване с главната героиня, която си пробива път през мрака на реалността.

Трансформацията на образите на самотните герои, развитието на темата за неизбежния стремеж към отмъщение, проекцията на абсурдни, понякога гротескни идеи във филмовия разказ са познати детайли, характерни за почерка на Николас Виндинг Рефн. Ще си позволим да напомним част от думите му по повод поредицата, като не забравяме, че в края на този цитат присъства и новия „термин“ – Нетфликс Виндинг Рефн:

„С Copenhagen Cowboy аз се завръщам в миналото си, за да начертая бъдещето чрез тази поредица – тя е проявление на постоянно променящите се мои алтер-его-та, като в този случай това е младата Миу – млада дама, която затъва в криминалния свят на Копенхаген…“

Видяното до момента – в предишния трейлър и в новата реклама, която представяме тук – по-скоро предизвиква известни съмнения относно благосклонността на абонатите на стрийминг-гиганта; знаем, че хиляди-милиони от тях нямат нищо против да хвърлят поглед на поредното мрачно, екстравагантно, потопено в кръв сериалче, но надали ще се превърнат в безусловни последователи на култа към датския режисьор. Бихме се обзаложили, че поне половината от зрителите ще зарежат поредицата на третия от шестте епизода, но може и кардинално да грешим в преценката си – все пак сме още (само) на етап трейлъри…

Главната роля в този разтърсващ, „потопен в неон ноар“ е поверена на Анджела Бундалович, а сред останалите актьори са Златко Бурич, Андреас Люк Йоргенсен, Джейсън Хендил-Форсел, Ли И Зан, Драгана Милутинович, Микаел Бертелсен и Мадс Брюгер. Припомняме също, че в сериала участват дъщерите на Рефн – Лола Корфиксен и Лизелу, а съпругата му Лив Корфиксен е изпълнителен продуцент.

Съавтори на сценария са Сара Изабела Джонсън и Джоана Алгрен, оператор е Магнус Норденхоф Йонск, а за музиката са се погрижили Клиф Мартинес, Питър Питър, Питър Кайд и Джулиан Виндинг. Продуценти са Николас Виндинг Рефн, Лене Бьорглум и Кристина Бостофте Ерицьое. Copenhagen Cowboy може да бъде разглеждан като продължение на темите, върху които авторът му обръща внимание в предишния си проект – Too Old To Die Young, реализиран за Prime Video.

Copenhagen Cowboy ще се появи в Netflix на 5 януари 2023. Ще очакваме отзиви и впечатления…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *