Докато задкулисната драма на „Don’t Worry Darling” бавно, но славно започва да утихва, най-сетне е време да съсредоточим вниманието си върху другия и далеч по-интригуващ проект с великолепната Флорънс Пю, излизащ тази година, а именно „The Wonder”. Също като „The Power of the Dog” филмът е част от репертоара на Netflix, които се опитват да опровергаят хейтърите на съдържанието им, продуцирайки качествени пълнометражни филми, достойни да се борят за престижни филмови отличия.

The Wonder” е екранизация на един от най-четените романи на уважаваната ирландско-канадска писателка Ема Донахю, която вече има една заслужена номинация за „Оскар“ за адаптиран сценарий на друга нейна творба – „Стая“. Филмът е заснетият насред суровата ирландска природа и вече беше представен пред публика на фестивала в Торонто, където се увенча с огромен успех.

Сюжетът на „The Wonder” ни връща в далечния XIX век в родината на Донахю, насред Големия глад, когато Либ Райт, последователка на прочутата медицинска сестра Флорънс Найтингейл, е изпратена на наблюдение в изолирано село, в което се твърди, че се е случило чудо – 11-годишната Ана О‘Донъл не се е хранила от 4 месеца и въпреки това е в отлично здраве. Така в рамките на две седмици на младата медицинска сестра ще ѝ се наложи да се сблъска с местните жители и техните вярвания, докато всячески се опитва да помогне на момичето, държейки на всяка цена да разбере дали действително е свидетел на необяснимо божествено чудо или всичко е добре оркестрирана манипулация.

Още от самото начало ни е представена атмосфера, сякаш излязла от готическа приказка – голи хребети, самотни поля и зловещи къщи, насред които героинята на Пю ярко се отличава. Дори не ни е нужно да чуваме разликата в диалектите им, за да ни стане пределно ясно, че освен очевидната визуално представена разлика младата сестра и местното население, начело с католическите свещеници, имат и коренно различни виждания и единствената причина, която ги обединява е детето чудо. Тук се оформя и една от основните теми на филма – сблъсъкът на науката, по-конкретно прогресивните медицински методи, и религията, представена в лицето на задушаващото католическо присъствие в Ирландия. Имаме и интересен зараждащ се конфликт в лицето на главната ни героиня, която изглежда ще има силна привързаност към малкото момиче, което може да подложи възгледите и на двете на изпитание.

Няма съмнение, че силата на „The Wonder” ще лежи в психологическата връзка и динамика между сестрата и малката Ана и можем само да се надяваме младата Кила Лорд Касиди да е толкова добър екранен партньор на Флорънс Пю колкото казват критиците. Пю, от своя страна, е изцяло в свои води. Припомняме, че кариерата ѝ стартира с психологическата драма „Lady Macbeth”, така че сме сигурни, че ще успее с лекота да пренеса на екран образа на почтената, но разкъсвана от съмнения Либ Райт. Длъжни сме да отбележим, че ни радва и факта, че британския актьор Том Бърк, който изглежда ще играе единствения съюзник на британската сестра сред ирландските жителите, получава все повече заслужено внимание. След брилянтното му превъплъщение в Орсън Уелс в „Манк“ ни предстои да го видим и в „Furiosa”.

wonder120221007 wonder220221007 wonder320221007

The Wonder” е история, от която те побиват тръпки и то не от страхопочитание към предполагаемото и необяснимо свръхестествено „божествено“ явление, а от самия факт, че е възможно някой да се възползва по този начин от вярата на хората и да ги манипулира в полза на институцията. Каквато и да се окаже истината, филмът несъмнено изглежда притежава тази магнетична мистериозна атмосфера, която те примамва да не отделяш поглед от екрана, молейки за още и честно казано нямаме търпение за ноември.

В интервю Ема Донахю споменава, че едно от основните ѝ желанията за адаптацията е било режисьорът да не бъде ирландец, а някой, който няма да е обременен от националната идентичност и ще може да погледне на историята от друг ъгъл, внасяйки свежест и разнообразие. Именно затова и режисьорския стол е поверен на носителя на „Оскар“ за чуждестранен филм Себастиан Лелио („Gloria”, “A Fantastic Woman”). Сценарият пък е поверен на Алис Бърч („Normal People”, „Lady Macbeth”, „Mothering Sunday”), която е специалист по адаптациите, особено когато става въпрос за костюмни драми.

Изпълнителни продуценти са самата Ема Донахю, Лен Блаватник и Дани Коен, а продуценти – Теса Рос, Джулиет Хауъл, Ед Гини и Андрю Лоу. В актьорския състав влизат още Ниам Алгар, Илейн Касиди, Кила Лорд Касиди, Тоби Джоунс, Киърън Хайндс, Дърмът Кроули, Брайън Ф. О’ Бърн и Дейвид Уилмът.

Премиерата на „The Wonder” е на 2 ноември в избрани киносалони и световно на 16 ноември по Netflix.

wonder-poster-20221007

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *