През 1953 г. в Гранчестър, селце в близост до Кембридж, викарият Сидни Чеймбърс живее тих, скучен живот, макар и да има склонност да се влюбва в неправилните жени. Тъкмо тогава се случва убийство, а той се оказва въвлечен в свят на лъжи и предателства. Единственият му „съдружник по неволя“, се оказва Джордж Кийтинг, изморен от света разследващ инспектор. Този неочакван тандем трябва да разкрие престъпленията, които се случват наоколо, и междувременно да не изгуби моралните си устои.

Сериалът „Гранчестър“ вече дебютира с първия си сезон по Epic Drama на 5 октомври, а втори сезон, който още повече ще усложни живота на главните герои, ще последва от 26 октомври. Ето как персонажа на Сидни Чеймбърс е бил вдъхновен.

Изпълнителният продуцент на сериала „Гранчестър“, за пръв път се натъква на очарователния викарий чрез книга на Джеймс Ранси, наречена „Сидни Чеймбърс и сянката на смъртта“. Веднага се влюбва в нея и вижда потенциал за ТВ сериал. Може би донякъде, защото бащата на автора – Робърт Ранси – е викарий. Ранси, обаче, не е обикновен викарий. Той е архиепископът на Кентърбъри, който в 1980-та венчава Даяна и Чарлз!

„Въпреки, че литературният Сидни Чеймбърс не е истинският Робърт Ранси, много от чертите му, както и от историята му са автентични – начинът, по който изглежда, вкусовете му, това че е участвал във войната, както и особения вид вяра, която има“.

В ролята на Сидни Чеймбърс е актьорът Джеймс Нортън, известен с участията си в „Little Women“, „McMafia“, „Nowhere Special“ и „Happy Valley“, както и „Процесът срещу Кристин Кийлър“, който сможе да бъде гледан по ТВ канал Epic Drama. Името му и до момента се спряга за евентуален нов агент 007, макар че роденият на 18 юли 1985 г. британец, когото някои определят като Клайв Оуен на това поколение, сам е казвал, че „този слух е много ласкателен“, но „в него няма нищо вярно, освен ако журналистите не знаят нещо повече от мен.“

ed120221015

За самия Джеймс теологията не е чужда – изучава я в Кембридж в колежанските си години. Тогава, обаче, се увлича доста повече по театър, което не е по вкуса на учителите му, и все пак теологията му помага много да спечели ролята в „Гранчестър“, когато се явява на прослушването.

На Нортън също му доставя удоволствие да изпълнява сам някои от каскадите по време на снимките, например когато се впуска в горяща къща, за да спаси жена. Това, което му харесва най-много, обаче, е да играе „счупен герой“, който пие доста и не може да се изправи срещу демоните си от войната.

Актьорът, който възприема „Гранчестър“ като един по-различен криминален сериал, споделя:

Има една такава представа – религиозните хора са смятат за невероятно чисти и съвършени. А всъщност изобщо няма такова нещо. „Убийствата никога не са безсмислени. Те са от страст, любов, мъка или ревност, извършени са от истински хора, когато смъртното наказание още се е практикувало.

Ще си помислите, че идиличният Гранчестър се е появил в умовете на създателите на сериала, но не е така. Миниатюрното селце с 540 жители е само на две мили южно от Кембридж по река Кам. И определено вече е част от поп-културата. За друго, ако не – Гранчестър е бил дом на Дейвид Гилмор, един от членовете на Пинк Флойд, които дори написват песен за него: Grantchester Meadows.

Гранчестър“ е сниман и в студио, но и на терен – в с. Гранчестър. Впрочем екипът въвлича и местните като статисти, защото – както казва продуцентът – „това е и техния филм“.

Първи сезон е огромен успех. Привлича 6.6 млн зрители във Великобритания. Създателите на сериала снимат втори сезон в Лондон, Кембридж и – разбира се – Гранчестър. Във втори сезон Сидни и Джорди вече са известен екип, а Джорди се опитва да намери на Сидни жена. Просто в „Гранчестър“ има неща, които не се променят.

Гледайте „Гранчестър по Epic Drama всяка сряда в 22:00 часа, с двоен епизод.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *