Всеки път, когато имаме новина, свързана по някакъв начин с Уилям Фридкин (което, за съжаление, не е толкова често, колкото ни се иска), отбелязваме, че за нас той е един от най-големите живи режисьори и огромен наш любимец. Заедно с това отбелязваме и разочарованието си от факта, че вече изключително рядко застава начело на някой проект, като последните му филми са повече от чудесният „Killer Joe“ от далечната 2011 г. и документалният „The Devil and Father Amorth“ от 2017 г.

Затова, сега няма как да не сме изключително щастливи от перспективата за завръщането на ветерана, при това с обещаващ игрален проект – „The Caine Mutiny Court-Martial”. Deadline съобщават, че Фридкин ще режисира по 50-годишен сценарий за пиеса, написан от Хърман Уоук, който адаптира собствения си роман, отличен с наградата „Пулицър“, разказващ за офицер от флота, който отива на съд за метеж, след като поема командването на кораб, чийто капитан е определен като неспособен да управлява. А допълнителната добра новина е, че в ролята на офицера ще влезе Кийфър Съдърланд.

Ето какво споделя Уилям Фридкин за „The Caine Mutiny Court-Martial”, с което леко засяга и темата за големия период от време, в който не е режисирал нищо:

Прочетох доста сценарии през последните 10 годни и не съм попадал на нищо, което наистина да искам да направя. Доста често мисля за „The Caine Mutiny Court-Martial“ и ми се струва, че би могло да бъде много актуален и важен филм, наред с това, че е страхотна драма. „The Caine Mutiny Court-Martial“ е една от най-добрите съдебни драми, писани някога.

Тук идва моментът, в който отбелязваме един лек минус, свързан с проекта, и това е лекото осъвременяване на историята. Да, тя е писана преди цели 50 години, но наистина качествените произведения не губят силата си и не е необходимо вмъкването на някой „актуален“ елемент, за да бъдат „важни“ спрямо новите времена. Разбира се, новият поглед и перспектива към познати сюжети винаги е важен, дори може би задължителен, но в случая ще проявим лека скептичност, тъй като ни намирисва на евтина политика. Ето какво казва Фридкин:

Оригиналната пиеса е написана за ВСВ и Уоук включва целия сдържан гняв на страната заради Пърл Харбър. Аз ъпдейтнах историята и вече не засяга Пърл Харбър. Направях я по-съвременна, включваща Ормузкия проток, водещ до Иран.

Няма как в съзнанието ни да не изплува „Извънредни директиви”, който е едно от по-слабите произведения на Уилям Фридкин, и силно се надяваме „The Caine Mutiny Court-Martial” да бъде различен – да има повече психология и по-малко политика. Искаме Фридкин да не пада под нивото на последните си два отлични филма „Bug“ и „Killer Joe“, които също са по пиеси. Смятаме, че не е невъзможно – вярваме, че режисьорът на „Френска свръзка”, „Заклинателят“, „Sorcerer”, „Cruising” и „To Live and Die in LA” все още го може и има поне още един-два добри филма в себе си.

Можете да сте сигурни, че ще следим развитието на проекта и ще отбелязваме всичко по-интересно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Много трудно може да се избяга от сянката на феноменалната първа екранизация. Но щом Спилбърг го направи с Уестсайдска история, значи не е невъзможно. Най-притеснителен е факта, че Фридкин не е снимал от над 10г.