Не е тайна, че в редиците ни има болни фенове на Скот Купър (като доказателство може да видите ревюто ни за „Извън пещта“), но като че ли повечето от нас, при все че го харесват, не са съвсем убедени във „величието му“. Твърдо вярвахме, че продуцираният от Гийермо дел Торо „Рога“ ще бъде проектът, с който Купър най-накрая истински ще ни легне на сърцето, но вместо това останахме ужасно разочаровани и още по-уверени, че не сме ние тези, които изначално сме бъркали с мнението си. А в допълнение, вече не сме и толкова ентусиазирани за фокуса на настоящата ни новина – най-новия му филмThe Pale Blue Eye“, който преди това смятахме за доста обещаващ.

Припомняме, че „The Pale Blue Eye“ е отколешен „passion project“ на Скот Купър и е базиран на едноименния готически трилър на американския писател Луис Баярд, разказващ за поредица от мистериозни убийства, извършени във Военната академия на Съединените щати, Уест Пойнт, през 1830 г. С разследването е натоварен работещият като детектив, бивш полицейски следовател Август Ландор, който обединява сили с един от кадетите в Уест Пойн – самия Едгар Алън По.

В ролята на Август Ландор влиза Крисчън Бейл (това е третата му колаборация със Скот Купър след „Извън пещта“ и „Hostiles“) и именно него виждаме в първата официална снимка от „The Pale Blue Eye“.

bale_20220901

Цялостната атмосферата, лъхаща от снимката, ни се струва отлична и доста подобаваща за готически трилър, но това не е нещо, в което сме се съмнявали, че ще бъде на висота – важното е на какво ниво ще бъдат другите елементи. На хартия „The Pale Blue Eye“ звучи (а вече и изглежда) страхотно и във всеки друг случай щяхме да сме наистина ентусиазирани, но както казахме в началото, „Рога“ ни попари страхотно и вече не можем да си позволим да хвърляме празни надежди, че Купър ще избухне и ще извади наистина стойностен жанров филм.

В допълнение вижте и пълния официален синопсис:

В академията Уест Пойнт през 1830 г. спокойствието на една октомврийска вечер е нарушено от откриването на тялото на млад кадет, люлеещо се на въже точно до парадния площад. Привидното самоубийство не е нещо нечувано за суровия режим на Уест Пойнт, но на следващата сутрин мистерията се заплита, след като се установява, че през нощта някой е откраднал тялото от помещението, където се намира, и е извадил сърцето му.

Принудена да избегне всякаква публичност, Академията се обръща към услугите на цивилния детектив Август Ландор, бивш полицейски следовател, който придобива популярност през годините си на служба в Ню Йорк, преди да се оттегли в Хъдсън Хайлендс в грижа за своето здраве. Ландор се съгласява да поеме случая и докато се опитва да разплете престъплението, намира неочакван помощник в лицето на мрачния млад кадет на име Едгар Алън По.

Режисьор и сценарист на „The Pale Blue Eye“ е Скот Купър („Лудо сърце“, „Черна служба“, „Извън пещта“, „Hostiles“, „Рога“), по едноименния роман на Луис Баярд. В ролите са Крисчън Бейл, Джилиън Андерсън, Луси Бойнтън, Шарлот Генсбур, Хари Мелинг, Тоби Джоунс, Робърт Дювал, Чарли Тахан, Тимъти Спол, Саймън МакБърни и др.

Премиерата на филма по кината ще бъде на 23 декември, а от 6 януари ще бъде достъпен в Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *