Спомняте ли си как преди няколко години Шейн Блек обяви с много патос и гордост следващия филм от поредицата за Хищника? Той обеща нещо различно, нещо уникално. Разбира се, феновете се зарадваха, защото Блек бе част от актьорския състав на първия филм на Джон Мактиърнън от 1987 година. Смея да твърдя, че феновете бяха дори екзалтирани. Предполагаше, че той най-добре разбира материята и ще предложи нещо наистина запомнящо се. Е, всички знаем как завърши тази сага и е филм, който предпочитаме да изключваме от филмографията на Шейн Блек по принцип.

Стигаме до 2020 година и изтеклата информация, че режисьорът на „10 Cloverfield LaneДан Трактенбърг работи тайно вече четири години по нов филм, който ще се явява предистория. Постепенно стана ясно, че действието ще се развива триста години назад във времето и индианците ще са главните действащи лица.

2018 година не беше толкова далече, горчивият вкус и болката от „The Predator” все още не са отшумели. Феновете определено не са очаровани от идеята. Все пак Фокс, в последствие закупени от Дисни, бавно, но славно движат проекта към неговата неизбежна премиера. Първият червен флаг се яви под формата на липса на кино разпространение. „Prey”, както се оказа финалното заглавие на филма, е достоен само за стрийминг излъчване по Hulu. Тъжно, но факт.

В крайна сметка струваше ли си чакането и дали петото предложение (без да броим “Aliens vs Predator) в продължаващата вече 35 години поредица успява да измие срама на своя предшественик? Спойлери при подобен филм са малко вероятни, защото няма кой знае какво да бъде спойлнато, но все пак се чувствайте предупредени.

pray-review1-20220807

Prey” се фокусира изцяло върху младата Нару (Амбър Мидтъндър) от племето на Команчите. Тя иска да бъде ловец и да ловува наравно със своя брат и останалите. Разбира се, като жена нейната съдба е малко или много предначертана. Това обаче не я спира да постигне желанието си.

Първата третина на филма ни запознава с героинята и нейния начин на живот. Желанието ѝ е да стане ловец е толкова силно, че „Prey” се старае да ни го напомня почти на всеки пет минути. За щастие, поне мое, мантрата „искам да ловувам, мога да ловувам” срещу “не можеш, не си готова” приключва точно в момент, в който е застрашена да прекали и да стане дразнещо досадна.

След като се изправя срещу опасен планински лъв и едва не губи живота си, Нару е решена да проследи странните следи в пръстта. Тя е убедена, че нещо по-голямо и опасно дебне около тях. Готова е сама да започне този лов, дори и да не се завърне жива.

Ще ви спестя останалата част от сюжета, защото тя е повече от ясна – Нару се изправя срещу ред препятствия (като мечка, френски трапери и тн) докато не стигне до самия Хищник. Радвам се, че филмът не пести труповете и ми се струва, че „Prey” има най-голямото количество сред останалите филми.

pray-review2-20220807

Може би трябва да отворя една огромна скоба и да кажа, че съм изключително пристрастен щом стане дума за Хищника. Първият филм ми е сред любимите, а самото създание в топ пет. След „The Predator” нямах кой знае какви очаквания. Все пак финалният трейлър малко ми даде надежда, че можем да получим нещо качествено. Със сигурност няма да е по-добро от първите две части, но защо не в топ три. Веднага ще споделя, за да ви спестя време в случай, че очаквате злобно ревю – “Prey” печели точки по повече параграфи отколкото губи. Спокойно го поставям в средата на цялата поредица, задминавайки дори и „Predators” на Робърт Родригес.

Амбър Мидтъндър е много по-убедителен персонаж, с цялата си целеустременост и твърдоглавие, от Ейдриън Броуди да речем. Първата третина на филма служи да ни представи коя е Нару, за какво се бори и какъв е светът около нея. Липсата на други изградени поне малко герои, с изключение донякъде на брат ѝ и майка ѝ, е малък минус, но така или иначе целият филм се върти около нея. Всички останали са на заден фон.

Подобно на първия Хищник, реалната заплаха само ни я показват за кратко и бегло, преди да я отприщят с цялата злоба, на която извънземният ловец е способен. Много хора биха спорили, че това натъртване на желанието на Нару да бъде различна, е чиста проба пропагандиране на феминизъм. Ако сте си създали такова мнение, то едва ли някой ще ви го промени. Истината е, че „Prey” не се опитва да поучава никой. Тук и там прави леки намеци за някакво послание, но авторите му се напълно наясно, че всички са дошли да гледат Хищник. Не съм запознат с обичаите и нравите на Команчите, поради което не мога и да коментирам колко добре и достовено техният живот е пресъздаден. Сигурен съм, че наследници на тези индианци могат да се гордеят или да плюят по това, но аз пак ще повторя – Хищник. Останалото е просто фон.

Все пак, за да сложа край на горната тема, ще споделя, че заяжданията на мъжете спрямо Нару и нейното място в обществото звучаха повече като детски кавги на игрална площадка. Представете си, че новото и различно дете в училище бива подритвано и подигравано от групата, която не иска да приема това, което не разбира. Останалите интерпретации оставям на вас.

pray-review3-20220807

Нека си дойдем на думата. Какво е филм за Хищник без Хищник. Малко преди премиерата Дан Трактенбърг обеща един по-различен антагонист и смея да твърдя, че най-после някой успя да си изпълни обещанието. Екипът е направил редица промени по дизайна, както на външния вид, така и на екипировката на Яутжа ловеца. Предали са му един много по-примитивен и животински вид спрямо останалите, които сме виждали. Арсеналът му също е по-различен и интересен. Отново имаме добре познатото насочване с трите точки, но сега то изстрелва самонасочващи се метални стрели. Копието се дели на две отделни части, бронята по ръцете съдържа бомби със закъснител, които могат да избият всички на бойното поле, и още, и още. Множество промени, които седят доста адекватно спрямо епохата, в която се намира.

Този Хищник също така сякаш е по-уязвим или просто по-леко брониран. Нару, както и френските трапери, които се появяват в последната третина на филма, го кълцат, стрелят, наръгват и какво ли още не. Все пак той е издръжлив и не се дава толкова лесно. Поведението му е по-сходно с това на диво животно, а първите сцени, в които ловува различни земни хищници, показват природата му. Дори лицето му, когато пада маската, е по-зловещо и, колкото и да е изненадващо, по-грозно. Този Хищник сякаш се доближава най-близо до определението за чудовище спрямо който и да е от останалите.

Финалната битка между него и Нару няма как да бъде толкова впечатляваща като тази с Арнолд Шварценегер. Героинята на Амбър Мидтъндър не разполага с физиката на Дъч, но за сметка на това е много подвижна и използва ума си, за да се справи със своя противник. Макар да имам няколко въпроса към финалното ѝ решение, все пак не мога да отрека, че действията ѝ са продиктувани на база на опита, който е натрупала през последните няколко дни.

Няма как да не спомена и клането, което Хищникът извършва над злощастната групичка френски трапери, които бяха толкова убедени, че са го заловили. Действието се развива сред огромно пространство изгорени дървета и сипеща се пепел навсякъде. Именно тук Хищникът разгръща пълния си потенциал и виждаме каква безмилостна машина за убиване е. Да не говорим, че цялата сцена е просто красива от начало до край.

pray-review4-20220807

Едно от нещата, които много бързо забравих обаче, беше музиката на филма, дело на композиторката Сара Шахнер. Тя по принцип има доста добри попадения сред саундтраците на игрите от поредицата „Assassin’s Creed”, но тук музата ѝ явно нещо не я навестила. Или аз не разбирам от музика. За сметка на това звуковите ефекти на Хищника са си на място. По-голяма част от тях са класически и познати елементи, но на няколко места може да чуете и някое и друго ново попълнение, което да придаде малко повече индивидуалност на този нов Хищник.

Макар „Prey” да е предистория и да е тотално откъснат от останалите филми, сценаристите са се постарали да напомнят за тяхното съществуване. Това се случва под формата на най-различни easter eggs като реплики или сходни сцени. Те обаче не се опитват да предизвикат носталгични емоции у зрителите, а и много от тях са на принципа “мигни и ще го пропуснеш”. Едва ли обаче някой ще пропусне покрай ушите си култовата реплика “щом кърви значи можем да го убием”

Знам, че много хора няма да харесат тази нова версия на Хищника. Ще недоволстват срещу наличието на главен женски персонаж, който има претенции за нещо повече. Ще мрънкат, че са използвани индианци, макар да не ми е ясно защо това би било проблем. Някъде четох, че Хищникът нямал предистория или пък на филма му липсва смислен сюжет. Истината е, че „Prey” има точно толкова от тези неща колкото и първата част. Просто времената са различни, хората станаха по-капризни и си търсят причина да се заяждат. Този филм е точно това, което трябва да бъде, нито повече, нито по-малко. Не е шедьовър на модерното кино, но той няма и подобна цел. Иска само да забавлява и да радва феновете на извънземния ловец, защото те имат нужда след вече споменатия няколко пъти провал.

Разбира се, филмът страда от редица фактологични грешки като наличието на определен тип патрони или метални капани, които не са съществували по това време. Освен Нару, не разполагаме с други персонажи, за които да ни е грижа. Появата на френските трапери и знанието им за този звяр бяха повече за раздвижване на сюжета, без да имат кой знае каква логична връзка. Сигурен съм, че ще намерите още подобни дупки в сюжета при желание.

pray-review5-20220807

Prey” е едно чудесно завръщане към поредица, която лично аз смятах за мъртва. Не очаквах кой знае какво и съм приятно изненадан от цялостното изпълнение на Дан Трактенбърг и компания. Амбър Мидтъндър също се справя прекрасно с ролята си, а този Хищник може да докара кошмари на по-малките зрителите (а защо не и на някои от по-възрастните). Макар да има малко по-дълга встъпителна част, щом набере скорост, филмът не забавя нито за минута. Телата се сипят, червена и зелена кръв се лее в изобилие. Какво повече може да иска човек от филм за извънземен ловец? “Prey” на места много интелигентно намигва към оригинала и това му прави огромна чест. Единствената ми по-сериозна критика към тези моменти е финалната сцена, която няма да спойлвам сега. Уви, това е доста силен удар по канона на тази вселена, но грешката вече е направена.

Ако сте фенове на Хищника, то нямате извинение да не гледате този пети поред филм. Шейн Блек бутна летвата толкова ниско, че беше съвсем закономерно следващият опит да е по-добър. Признавам, че не очаквах да е чак толкова добър. Единствено съжалявам, че няма да можем да видим „Prey” на голям екран. Със сигурност ще е забавно. Реалистичната оценка би била около 6.5, но, както вече споменах, аз съм огромен фен и съм напълно доволен от видяното. По тази причина му давам смело 7.5. Стискам палци повече хора да го гледат и това да позволи и на други кадърни режисьори да сътворят нещо подобно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

105 Comments

 1. Приятно лятно филмче, което заслужаваше да е по кината. Това, което ме побъркваше през цялото време е команчите, които говореха стрийт английски, понякога на индиански, а френските трапери си говореха на френски, освен когато говреха с индианците на…английски. Този буламач от езици ме вадеше от филма. Но иначе си беше типично лятно забавление на 1 мил години пред това извращение на ШейМ Блек

  1. Би трябвало да има версия, в която говорят изцяло на индиански, но не знам къде може да се намери 😀 Но поне така твърдят създателите на филма.

  2. The Feral Predator’s bio mask is made from the skull of a River Ghost from Predators (2010)

   This movie was released with dialogue that was dubbed in the Comanche language. There is also an English language version and a version with Comanche subtitles.

   Though still advanced, the technology used by the Feral Predator is much simpler than previous films e.g. the camouflage sections are larger, less armor, and the HUD is very streamlined and simplistic.

   As of August 7th, 2022, this is now the highest rated Predator movie in the entire franchise, according to Rotten Tomatoes.

   When the plot and then the movie poster were released, many people pointed out the similarities between this and the 2019 fan short film Warrior: Predator by filmmaker Chris R. Notarize about a 16th Century Native American girl fighting Predators.

   The flintlock pistol dated 1715 with the name Raphael Adolini engraved on it is the same one that was given to Lieutenant Mike Harrigan at the end of Predator 2 (1990) by an elder Predator.

   SPOILER: Part of the closing credits are a sequence in Comanche rock art drawings depicting the events of the film.

   At the end of the sequence is an image of Predator ships appearing above Naru’s village.

  3. Има версия и с оригинален език на команчите, но заради непасването на устата са презаснети някои сцени с диалога.

 2. Съжалявам, но не мога да се съглася с автора на ревюто! Този филм става за веднъж и толкова! Филмът е бледо копие, даже менте на първия филм с Арнолд!
  Снимките са започнали през 2018 година, но съм сигурен, че Дисни са презаснели част от филма наскоро, за да го направят доста по-„прогресивен“! Този филм е твърде невероятен! Главната героиня в доста моменти се разминава твърде удобно със смъртта! В началото на филма е неловка, а в края му вече уби сама 10-на въоръжени мъже! И този неин „героичен възход“ е в рамките на няколко дни?! А вече самият край на филма е направо бутафорен и по детски наивен(имам предвид, че само дете ще му повярва)!
  И не, няма нищо против което и да било местно население на земята, но филмът просто не струва! Ако някой иска да гледа филм с туземци, по-добре да гледа Апокалипто(2006), който филм е с класи над Prey! И както съм написал в друга тема – този филм затваря ковчега на поредицата „Хищник“!

  1. Всеки има право на мнение. Аз не съм съгласен и мисля, че доста я отваря поредицата, особено след ужасния „The Predator“.

  2. Да бяха го пуснали по кината, тогава щеше де се види големият резил от финансова гледна точка! Обаче от Дисни/Фокс се изхитриха и го пуснаха директно за стрийминг! Така крайно левите критици на Доматите ще ударят едно рамо! В IMDB има хиляди ботове милениали, които само чакат на пусия да излезе нещо уокнато, за да му дадат 10-ка! Ха-ха! Та по този начин Дисни ще го пишат този филм успешен! Както е уж успешен сериалът Мис Марвел, въкреки че е най-малко гледаният сериал по Дисни+! Затова недей да се заблуждаваш – този франчайз умря! Ако евентуално решат да направят следващ филм от поредицата и се излъжат да го пуснат по кината, ще последва нова „бомба“ в боксофиса ала Lightyear (2022)! Та единствено може да пуснат продължение пак директно за стрийминг, още по-уокнато, само че този франчайз е за кината! Затова казвам, че от финансова гледна точка тази поредица е вече мъртва! А в Холивуд колкото и да са перколясали напоследък по крайно леви политики, все пак все още обичат парите!

  3. Четейки ти всичките коментари по сайта, оставам с впечатление, че ти не гледаш кино за удоволствие, а само да се подиграваш/хвалиш на финансовите му успехи или провали. Въобще гледаш ли един филм с идеята да му се насладиш (не говоря за този конкретно, а по принцип)? Да се изкефиш на това, което виждаш? Или просто си мислиш – „ще видят те как няма да направят никакви пари, нека им. ха ха (диаболичен смях)“?
   Хич не ме интересува колко пари ще направи този филм (макар да ми се иска да си върне бюджета), нито е моя работа, нито съм компетентен. Мен ми доставя истинско удоволствие да гледам този хищник как ги размотава траперите по най-различни начини. Та затова не смятам, че този филм ще погребе каквото и да е.
   (Само ще вметна, че The Predator примерно не си връща парите на локална почва, но останалата част от света го спасява 😀 Нямам идея как се отчитат приходи при стрийминг, но съдеки по оценките и ревютата, най-малкото хората от любопитство ще го гледат, дори и да не им хареса)
   Иначе този филм е толкова уокнат колкото и Малката русалка 🙂 Но всеки си има право на мнение, както казах 🙂

  4. Пари от стрийминг не се правят, особено за скъпоструващи филми! При такива филми, за да си върнат вложенията и да изкарат печалба, ще трябва да привлекат много нови абонати! А колко от старите абонати ще глeдат един такъв филм, е без значение от финансова гледна точка!
   Аз обичах да ходя на кино и да се наслаждавам в компания на един добър филм, но напоследък филмите, които си заслужават да ги гледаш на голям екран намаляха многократно!
   Да си чувал за intersectional feminism?! Ако не си, се запознай и тогава определи дали този филм е уокнат!
   Последно – не вярвах, че има „породи“, които се наслаждават на отрицателните герои в даден филм! Обаче ефектите на този филм са доста евтини, та трудно е да се наслади човек!

  5. Драго буквално видя момиче във филм и се стресна, че крайните либерали са завзели Холивуд

  6. Ха-ха-ха-ха! Ми…не е от момичето, а от това, което сценаристите го карат да прави и говори! Все пак това момиче само победи Хищника, та това е и нивото на филма! Тя е по-бърза, ловка, умна, и е по-голям воин от всички мъже, даже и от Хищника, който също се води от мъжки пол!

  7. @Драго: ти си пълен кретен, ама ти си го знаеш, нали!?
   Не ми се губи време с такива като теб!

  8. „Все пак това момиче само победи Хищника, та това е и нивото на филма! Тя е по-бърза, ловка, умна, и е по-голям воин от всички мъже, даже и от Хищника, който също се води от мъжки пол!“

   Значи Елън Рипли и Сара Конър също влизат в тази категория понеже сами убиха извънземно от космоса и машина от бъдещето??? Човек, толкова си зле, че ако имаше интернет полиция отдавна щеше да си в пандизa доживот без право на замяна.

  9. X-Force, за пореден път се излагаш и се изхвърляш като чекия на мокър пЕсък! Муа-ха-ха! Елън Рипли и Сара Конър са ми едни от любимите женски персонажи! Но да ги сравняваш с Wokahontas си е богохулство едва ли не! Ако не правиш разлика между трите героини(третата е само woке „героиня“), тогава за какво въобще съм тръгнал да си пиша с теб! Ти си киноинвалид!

  10. Сатъп 73, хвърли се от нЕкоя, ама по-висока сграда, за да не се мъчиш! Ха-ха!

  11. @Драго: казах ти” ти си ниска топка, жалка пародия на кино-критик и не ми се занимава с такива олигофрени тук! Достатъчно има други олигофрени-разбирачи, които ме кефи да дразня, защото са създадени да ги дразниш, и визуално и ментално са ниски същества! Тебе не те знам, но и не искам, защото си явен zamunda-червей, езпълзял за да търси отявленно внимание от батковците тук. Като ти гледам анализите си пълен noob и те съветвам да не правиш отново анялизи и да се изказваш неподготвен относно печалбата от стрийминг излъчванията на филмите. Печелят и то доста!

  12. Сатъп 73, освен от филми вече и от бизнес ли разбираш?! Муа-ха-ха!
   Само да те светна, че Дисни губят страшно много пари от стрийминг, същото се отнася и за Нетфликс! От явлението „стрийминг уорс“, което накара големите корпорации да харчат много пари, при това за отделни проекти, в опит да се привлекат най-много абонати, тогава същите мастодонти започнаха да губят много пари! Защото разрастването и увеличаването на абонатите е до време! Като добавим политиката на Дисни и Нетфликс да залагат на крайно леви тъпанарщини в проектите си, то се видя, че вместо да увеличат абоkатите си, те постепенно започнаха да намаляват! В резултат и двете фирми имат огромен спад в цената на акциите им! Колкото до Дисни – над 60% от печалбата им(забележи, че става въпрос за печалба, а не за приход) е от мърчандайзинг и от тематичните им паркове! А Нетфликс се наложи да уволнят доста от служителите си, както и да канселират много от най-уокнатите им проекти! Та след като някои неща не са ти ясни, по-добре не се обаждай и ще изhлеждаш по-умен! Ха-ха!

  13. Не човешки прост и глуповат си, ти си никой, че да казваш какво да има и какво да няма във филма, като не ти харесва толкова много, че си си изгубил маса време да пишеш шашкънии с детския си мозък, защо си го гледал? Подминавай и толкоз или си го гледал, че после да имаш оправдания за щуротиите, които пишеш? Не става само с тъповата путьонофилска пропаганда, очевидно е че си от хората на Костя копейкина, това ти е нивото и им ги разправяй тия неща на себеподобните си, че ни губиш и на нас времето да те четем и отговаряме.

  14. Глей сЯ, Торфък, НИКОЙ не те кара да ме четеш! Не ти харесва накъде вървят нещата генерално, защото най-уокнатите проекти се канселират и корпорациитe(поне някои от тях) вече разбраха, че няма пари в лявата налудничава пропаганда! За протокола – нито съм фен на Путин, а още по-малко на Копейкин!
   Обаче обичам доброто кино, което не се определя от налудничави политики!
   Миналата седмица Warner Bros. Discovery зададоха тона как трябва кино фирмите да се отнасят към проекти, които никой не иска да гледа и които са на загуба още от началото им! Надявам се скоро и други да ги последват! А ненормалници и олигофрени като теб ще продължават да леят сълзи в Чурулик и ФаЦебук!!! Ха-ха-ха!

  15. Ако подкрепяш това, което стана с Warner Bros Discovery миналата седмица, нямаш право да твърдиш, че обичаш киното, а напротив – подкрепяш най-големите му врагове.
   Лявата налудничава пропаганда за теб представлява да не си все ти този, който е в центъра на вниманието. Що за детинско мислене е това.

  16. С инфантилния си акъл, който имаш сигурно се мислиш за много интересен, а си просто един палячо, защо не отиваш да пишеш при твоите другари по акъл в Телеграм или ти плащат да тролирш тук? Не видях дори един аргумент от теб, мозъчен стерилитет.

  17. Аз съм си написал аргументите, Торфък! Не съм ти виновен, че си неграмотен и не можеш да четеш! Палячото е сина на баща ти, нали си наясно с това?! Ха-ха!

  18. Всъщност решението на Warner Bros Discovery е правилното и то е в подкрепа на киното и добрите филми! А детинщина, Черганов, е вярата ти, че уокнатите филми имат бъдеще!

  19. Човек, забрави за секунда за тъпата ти вендета срещу “уокнатото” кино и се сети за хората, които работят върху тези филми и се стараят супер много. Що за обида е да им дадеш да направят филм и после да го преебеш. Особено като се има предвид, че са талантливи хора и филмът имаше потенциал да е добър. Ти си мислиш, че ще е “уокнат” само защото героинята е жена, което е толкова повърхностно мислене, нямаш никаква представа дали нямаше да е добър. Но във всеки случай е подигравка с творците и само някой, който гледа на киното като на продукт и е абсолютен хейтър, може да одобри подобно решение.

  20. Не се излагай, Черганов! Ако не си вършиш добре работата, тогава някой ще те остави ли да продължаваш да не си я вършиш?! Ха-ха!
   Айде, със здраве и да знаеш, че шефът на WBD въобще не се впечатлява от цвета на кожата ти, от пола ти, или защото имаш хубави черни очи! Ако не изкарваш пари за компанията, демек не си вършиш качествено работата, тогава си вън!
   Няма вендета, просто така е устроен светът!

   https://www.youtube.com/watch?v=asWtht2rcV4
   https://www.youtube.com/watch?v=LGUbnYXJ6L4

 3. Има един почти незабележим елемент,който показва,че това НЕ Е последната среща на Нару и племето и с извънземните ловци (не,не е само пистолета) – ТОЧНО в началото на „комиксовите“ финални надписи !

  1. SPOILER: Part of the closing credits are a sequence in Comanche rock art drawings depicting the events of the film.

   At the end of the sequence is an image of Predator ships appearing above Naru’s village.

  2. С това се отваря вратата за продължението…🤘🏿

 4. Любимото ми заглавие на ревю, което видях: „Wokahontas kicks the Predator“ 😀

  Иначе, PREY е бая мех, честно казано. Не, че съм очаквал нещо кой знае какво, но освен някои готини убийства, е поредният безмислен филм от франчайза. Нито обогатява лора по какъвто и да е начин, нито ми даде нещо, което невиждано до сега. Главната героиня е една от най-досадните такива, които съм виждал някога, едвам я изтърпях. Супер много и супер лош сиджиай, предвидим сценарий. Плюсове са готиния дизайн на Хищника, някой забавни сцени с французите и факта, че е по-добър от предишното извращение на Шейн Блек.
  Оценка: 6/10

 5. Моята оценка също е 6/10, но съм повече положително настроен, отколкото негативно. Може би защото очаквах тотална брадва (томахавка?), а в крайна сметка филмът беше доста watchable. Нищо повече де.

  PS Наистина отвратителен CGI.

  1. “Големия разбирач” се изказа и отсъди! А на марвелски простотии даваш 8, а ?
   Филма е без никакви претенции ниправен и все едно е от фенове за фенове направен. Евала на режисьора че има топки да го направи и се е получило, не мислиш ли, разбирачо от кино?!Това не са ти 300- милионните бози на марвел за да е с перфектно CGI

  2. Абе че съм разбирач, разбирач съм, ама гледам, че ти продължаваш да си същия тъп селски формалдехид без грам релевантност… освен това очевидно си и ненормален. 😀

  3. 😁😁😁😁🤫обичам те и аз Uzu! И кажи на другия Благойчо да гледа пак филма, ама не пян!
   Толкова е трудно да кажеш на нещо, че е хубаво, след като обективно е хубаво?

  4. Не знам Благойчо дали е пян, но ти май имаш пяна на устата… и един дебел в устата. 😀 Сега сериозно: трогателно е, че взимаш присърце един толкова обикновен филм, който автоматично беше надценен от стадото, защото просто има вид на нещо, дело на Акира Куросава, в сравнение с фекалията на Лейм Блек, но обективността говори друго: “Prey” е средно до прилично окей завръщане към франчайза с много никаква главна героиня и толкоз. Някой долу спомена Сара Конър и Елън Рипли – те са истински силни и яки персонажи, за разлика от индианката, която не може и на малкия им пръст да стъпи, защото имаха все пак и по два филма за развитие, имаха арка, вярваш им, че са това, което са, докато на тази woke пача не вярваш и за секунда. Препоръчвам поредния железен коментар на Критикъл Дринкър: https://youtu.be/UPbhK3TF8VM ❗️

  5. Uzi🥴много си ми сладък, когато се ядосваш и сигурно косматите ти ръчички полепвали от под в напъни и напрежение, как да родиш поредното “велико” анализче за филми, които хич не разбираш…🤫Но нищо, има време да се научиш да виждаш, когато гледаш. Нахраних те, сега сериозно-ти и тези твои “ критици” дето се учиш от тях на анализи в тубата, не проумяхте едно нещо- именно първичното, непринуденото, а не мачовското / каквито са мъжко-генските образи на Рипли и Сара/ е чара в този филм. И елемента на изненадата, че никой не очакваше чак толкова добре да се получи в крайна сметка. Да филма има огромни пропуски и изглежда камерен, а не с прословутите холивудски взривове и помпозности, ефектите на моменти са бозави, но това е филм правен с малко пари, но от сърце и браво на режисьора и екипа, защото е направил работа сякаш зад него са стотици мил. бюджет. Но то истинското кино така се прави, с малко пари, но с много свежи идеи и то перфектно изпълнени.
   Реално филма изглежда наистина сякаш е правен от фенове от онези късометражните и с нищо не са се съобразявали и с никой и наистина се е получило.
   Толкова оплювана героинята, ами именно тя изнесе целия филм и го направи толкова непринудено и естествено, че веднага й съчувстваш. Не й е нужна арка, за да ни стане ясно че е въпрос на оцеляване, а не мачовщина яла-Рипли. Всеки си беше на мястото- оператора има уникални кадри и осветление, брутални ъгли на чудовището направо плашещи, както и перфектно заснети бойни сцени, които бяха с уникална бавна хореография. Музиката също бе на място с малки изключения. Но цялото шоу го обра самата визия на Хищника. Целия арсенал и бруталната визия направо страховита бе венеца на филма, а не горката Покахонтас🥴
   Много има да се анализира, но не това е въпроса, а именно събитието, че се намери пич, който върна поредицата и я съживи за жадуван от нас феновете нов живот. А той го е показал с последния анимиран кадър от кредитите накрая, а именно че идват три нови кораба на извънземни, което ще е в другия епизод.
   Реално дадох 8 в iMDB, но за мен е твърдо 7.5

  6. Единственото чувство, което можеш да предизвикаш, е отегчение. 🥱 Май наистина нищо не се е променило, принцесо – все така наивно си мислиш, че ни храниш, а всъщност не спираш да ядеш пишки… и продължаваш да пишеш толкова скучно, неграмотно и незряло, че ако не беше такъв покъртително неуверен в себе си тъпанар, щеше евентуално да събудиш и съжаление. 😀

  7. Браво Uzi, е така те искам…! Продължавай, водя си записки от години на оригилниченето ти по мой адрес. След време ще ги публикувам и когато станеш вече известен критик на филм ще те изнудвам с тези бисери. 😂
   Говори ми, говори ми!🥴
   И както винаги нищо за кино, а само обиди, ама ти това си можеш само🤫

  8. 👨‍❤️‍💋‍👨 Кога ще пием заедно, а не сам да заформяш купона?

  9. Сатъп 73, след като се видя, че от бизнес не разбираш, сега ще ти докажа, че и от кино не разбираш! Арките на Сара Конър и Рипли са въз основа на Майката!
   А не както в Preу, където арката, ако въобще има такава на уокахонтас, е да се „докаже“, че мъжете не струват! Или по-точно, че жените могат да са много по-добри от мъжете, въпреки че в случая става въпрос за пикла, която тежи под 50 килограма с мокри прашки! Ха-ха-ха!
   Много по-удачно щеше да е, ако във филма беше наблегнато на екипното усилие, като например – цялото племе и най-вече мъжете воини да бяха помогнали да уокахонтас да убие Хищника!
   Дори Рипли и Сара не се справиха сами, а бяха подпомогнати от роботи, които забележи влизат в мъжки род!

  10. @Драго
   Много си ми посен в анализите си…🥱 Знаеш ли каква е разликата между мен и теб – ти гледаш филм, аз гледам изкуство… За да можеш да анализираш нещо ти трябва да имаш арсенал от понятията в тази област, да знаеш кое как и защо е такова, каквото го виждаш, а не това, което ти очакваш да видиш или ти се иска да видиш. Нещата не са толкова прости, както да изсереш поредното си лайно в кенефа, но ти и там ще намери причина, че не е паднало правилно😁
   Просто замълчи, когато говорим за кино тук, защото създаваш дразнещ шум във вселената. Тя не обича празно пространст, а ти си такова..🤫

 6. Ревюиращия, много пък си пестелив към хвалби, а иначе много ви иде отръки да плюете и хейтите!
  Филма е уникално свежо попадение и достойно продължение на франчайза. Не случайно навсякъде го хвалят, а в доматите ревютата са уникални и пълни с хвалебсвия. В IMDB над 50% са му дали 8 и то напълно заслужено.

  1. Все си недоволен 😀
   Нали има 7.5 оценка, какво повече искаш 🙂

 7. Чудесен филм и достойно попълнение във франчайза. Дори да не направят продължения или други филми от поредицата този беше чудесен „завършек“ и успя да измие отвратителния вкус от The Predator. Оценка: 8/10

 8. Не е никак лош филма. Нямах кой знае какви очаквания, докато си го свалях пиратската, а останах с приятни емоции след края му. Напоследък рядко се случва, много кенеф на кино и на Замунда 😃

  Малка забележа, за която явно никой не се е сетил – Хищницкът идва на Земята, когато е мръсна жега. Обидно идва да не се сетят…

  1. Ей, вярно 🙂 Тотално го забравих този факт… Срам 😀

 9. Твърде много обвинявате Шейн Блек за неговия филм, мисля че на всички ни стана ясно, че той не е виновен за кашата, която стана там.

  1. Когато сградата падне всички гледат към архитектът и екипът му и питат ЗАЩО??? Та, в този ред на мисли – ако ще се биеш в гърдите цяла година как ще дадеш на феновете каквото искат и прочие, мисля, че да – точно Шейн Блек е виновен за финалният резултат. Ясно е, че е имало корпоративен натиск за някои неща, но той няма никакво оправдание за завършеният „продукт“.

  2. Кажи нещо което не знам? Кой му е пречил, не само режисира, ами и е сценарист, пълна свобода е имал, ако има нещо тайно, то си е за него дано се е продал добре, защото се изгаври с феновете буквално.

  3. Ах тези фенове. Все те са страдащите. Горките 😩

 10. Доволен съм, давам висока оценка. Гледах Comanche dubbed версията.

  Примитивно ревю!

  1. почнах…ама след това си изтеглих нормалната версия, така само дублирано, пък те си говорят на английски не ме изкефи…виж ако през цялото врме си говориха на родните езици, като Апокалипто, да..
   някой може ли да ми каже в България филма включен ли е в каталога на Дисни плюс?

 11. Според мен Шейн Блек се изгаври с неговия The Predator“ и то съвсем умишлено, спомням си, че героят му първи гушна букета в първия филм… сякаш не е бил доволен от ролята си. Целият филм приличаше на карикатура, тогава си виках, няма как това да е случайно, може и да греша, но май Шейн Блек е мразил този проект . Докато Prey“ определено е по-добрият, не е върхът но спокойно измества и анемичната тъпотия на Родригес the Predators“

  1. „спомням си, че героят му първи гушна букета в първия филм“ – Глупости.

  2. Глупости“ хайде на бас на 12 -но Johnnie Walker да видим колко си отворен 🤘

  3. Айде на бас, а си припомни кой умира по хубавичко, май беше Джейнс Вентура, а? Умира предпоследен Шейн Блек..

  4. Вентура умира втори, а Блек – първи. Стига сте спорили за глупости.

   PS Тотен, явно бъркаш Хокинс с Пончо.

  5. Да, вярно мерси обърках го с Пончо

 12. Prey (2022) Хищникът: Плячка (2022)

  Жанр: Драма, Екшън, Ужаси

  Година: 2022

  Режисьор: Дан Трахтенбърг

  Актьори: Дакота Бийвърс, Сторми Кип, Дейн Дилиегро, Стефани Матиас

  Държава:САЩ

  Резюме: Те ловуват, за да живеят. То живее, за да ловува.

  За Webrips

  Превод и субтитри: Слав Славов
  Приятно гледане!

  Prey.2022.COMANCHE.DUBBED
  https://zamunda.net/download_go.php?id=705447

 13. От одавна не ме е карал филм да прегледам филмотеката си с предишните заглавия подред за да дам адекватната оценка и тя е:
  1- Predator – Оценявам го Първи не защото е по-качествен, а просто заради факта, че първи изгражда тази вселена. Няма да забравя когато го гледах на видеокасета и изтръпвахме
  2 – Predator:Prey- Ако го нямаше първия това щеше да е #1
  3 – Predator 2 – Уникално пренасяне в съвремието и доразвиване на вселената.
  4 – AVP: Alien vs. Predator (2004) – Въпреки оплюванията уникално съчетаване и доразвиване и обясняване за космическите ловци и защо са тук
  5- Predators – Доразвиване и допълване на вселената. С леки забележки в каста, но също добър
  6- AVPR: Aliens vs Predator – Requiem (2007) – Брутален в Unrated версията и достоен като второ продължение на AvP
  7-The Predator (2018) Най-слабата част, но можеше да има потенциал, ако бяха пипнали сценария повече.

  1. Адекватна оценка би била, че половината от изброените се излишни. И не, нищо не доразвиват. Могат само да допълнят полуидиота до пълен.

 14. Аве, не знам! Всеки път ми е чудно като го прочета това за Шейн Блек и „Хищникът“ и как феновете ентусиазирано очакват(очаквали) нещо невероятно, невиждано, свръх-оригинално и т.н. от него като режисьор на (предпоследния) „Хищник“ 🙂 . Сериозно!!! Наистина не разбирам въз основа на какво са тия техни огромни свръх-очаквания?! Хора, ФЕНОВЕ, Шейн Блек в първия филм си е бил просто ЕДИН ОТ (второстепенните?) актьори, участващи вътре! Нищо повече или по-малко от това. Звездата там си беше Арнолд (и Хищника), останалите бяха просто „пълнеж“.

  Та, въз основа на какво питам пак аз тия фенове ентусиазирано очакват(очакваха) нещо от Шейн Блек?! Човека си е бил просто участник във филма. Актьор. Един наемник, който студиото е взело след проведен кастинг. Нито е бил сценарист, нито е имал някаква дума относно сюжета на филма, за да има някакво отношение към вселената на „Хищникът“. Със същия (ентусиазиран 🙂 ) успех можете да очаквате мацката (забравих и сега името, оная готината, русичката) дето играеше лошия Терминатор в „Терминатор 3“ в евентуално продължение на поредицата да направи нещо невероятно и невиждано 😀 … Или пък някой статист от „Пришълецът“ да направи нов филм, който да сложи в джоба си първите два филма на Скот и Камерън, взети заедно 😀 …

  П.П. Относно „Prey“- все още не съм го гледал. Съдейки по коментарите обаче- предвидим сюжет с предвидима развръзка (за която повечето се досетихме още преди излизането на филма 🙂 )…

  1. Самият факт, че задаваш този въпрос, значи си нямаш идея за какво става дума 🙂 А факта, че не си гледал филма, даже няма да коментирам 🙂

  2. @Rockfan – Абе ти като малък да си падал на главата си?

 15. Защото е имал досега хубави филми, като режисьор и сценарист и беше казал, че 20 г. го е мислил тоя филм, така подведе феновете.

 16. Загледах се и се замислих – вижте само през 1987-ма какви филми са излезнали – Predator,Robocop,Full Metal Jacket,Lethal Weapon …..,а сега колко е спряло киното и колко закърнели мозъци се занимават с изкуство.

  1. 2022 вече е пълна със страхотни филми и ни обещава още много, 2021 беше същата. винаги се прави добро кино, просто то се променя и трябва да знаеш къде да го намериш.

   през 1987 също са приказвали остроумници като теб колко зле е киното. да не мислиш, че тогава някой е оценил Robocop както днес го оценяваме?

  2. Би ли ми казал два страхотни филма от тази година,на които според теб ще направят поне по едно продължение някога?И защо да не са го оценили Робокоп ,като след три години излиза двойката?

  3. твоят критерий за дали филм е страхотен е дали ще получи продължение???
   едно време, през 1987 например, хората просто са гледали филми и са им се кефили, не са мислели за това какви продължение им обещават.

 17. Продълженето само по себе си означава,че филмът е оставил сериозен отпечатък в жанра си,създал си е собствена вселена и т.н…….не ,че няма шедьоври без продължения,но фактът ,че повече от 30 години след като си сътворил нещо,все още продължават да копират твоят продукт е показателен колко е качествен.Та къде да търся доброто кино,викаш?Кажи нещо по-така,новаторско?

  1. Досега тази година имахме Everything Everywhere All At Once, Northman, The Batman, Top Gun Maverick, RRR, Mad God, Crimes of the Future, Elvis, Bodies Bodies Bodies, новият филм на Клеър Дени, страхотен филм на Майкъл Бей, та дори и нов филм на Сам Рейми, който беше по-интересен от повечето Марвел филми. Nope излезе вече на много места и скоро ще бъде в кината у нас; не съм го гледал още естествено, но без значение дали ще е добър или не, изглежда като амбициозен, оригинален проект от истински режисьор и без съмнение ще бъде интересен. Това се отнася за повечето филми, които изброих. А до края на годината ще имаме нови филми от Спилбърг, Камерън, Джордж Милър, Ари Астър, Андрю Доминик, Оливия Уайлд, Райън Джонсън, Лука Гуаданино, Джеймс Грей, още един Клеър Дени, Миа Хансен-льов, Земекис, Дейвид Лоуъри, Джина Принс-Байтууд, Хенри Селик, Дел Торо и Парк Чан-Уук, и други от не толкова известни режисьори.

   Ако се интересуваш от кино, и ако истински го обичаш, ще го намериш навсякъде. Но ако само търсиш филм, който ще е начало за поредния франчайс за убийствен робот или извънземно, то не съм изненадан, че оставаш разочарован често.

  2. Стига се излага, Черганов! Everything Everywhere All At Once е wоке помия! The Batman е бокс офис провал, а за протокола аз съм ДиСи фен! RRR не съм го гледал, но и нямам намерение да гледам индийски бози! Единственият добър филм засега е Top Gun Maverick, но под ревюто му коментарите са десетки път по-малко, отколкото са под ревюто на Prey! Ще речеш, че последният е някакъв шедьовър, а всъщност е уокната глупост! Но явно някои си падат по такива! Ха-ха!

 18. Първо.
  Всички в тоалетната и си направете по една чикия че нещо много сте нервни.

  Второ.
  @Черганов. По принцип си прав но моля да не се правищ на ударен с мокър парцал. Много добре знаещ защо вагината беше на преден план. Само няколко години назад и този филм щеше да изглежда по различен начин.Как? Ами брат и щеше да е главният и групата около него а пиклата щеше да я видим в два три кадъра и толккоз. Или пък тя да е първата чоешки трофей на предатора коетъо пък кара племето да тръгне след него. И разбирасе всички бивак изкормени и наркая баткото го убива.Така че моля те не се прави на ударен.

  Трето.
  @classic. Само най- големите прошляци пият Johnnie.

  Четвърто.
  @Ошпамушмурокс. Така е . Голям пропуск. Но може би след този провал съветът на предаторите е решил да се идва на Земята само е по- топлите години. Или пък тази година да е най- топлата спрямо предходните. Няма как да знаем. Чакаме предисториата, неадерталци или кроманюнци срещу предатора. 😉

  Пето.
  6/6,5 от 10. Ако не говореха на английски то оценката скача с 1/1,5 тоест 7,5/8 от 10.
  Филма беше ок. Всички очаквахме нещо много лошо. Така че радвайте се.!

  1. „ Ами брат и щеше да е главният и групата около него а пиклата щеше да я видим в два три кадъра и толккоз. Или пък тя да е първата чоешки трофей на предатора коетъо пък кара племето да тръгне след него. И разбирасе всички бивак изкормени и наркая баткото го убива.Така че моля те не се прави на ударен.“

   …и това ти звучи като по-добър филм?

  2. Не не звучи като по-добър филм. За друго става въпрос. Пак се правиш на ударен.

  3. а за какво точно става въпрос тогава? на теб какъв точно ти е проблемът в цялата тази ситуация? седиш тук и ми обясняваш нещо, което вече знам – че преди хората са били по-ретроградни и неуважителни към другите. фактът, че сега вече могат да се правят филми като Prey може да бъде само хубаво нещо.

 19. К’во се пънете все за първия, като и тогава никой от критиците не го е оценил високо. Вижте от тогава критиката как се е изказала – зле!
  https://www.imdb.com/title/tt0093773/criticreviews

  Реално с този филм бат Арни стана звезда, не че някога е бил голем актьор де…
  Реално оня филм си е скапан джънгъл-военен екшън филм, в което няма нищо оригинално ала- Звод, но появата на Хищника си е събитие и това е уникалното.

  1. Хайде, да не е станал звезда с този филм – имаме Терминатор преди него все пак. Той е в този филм, защото вече е много известен. Без бат Арни или някой от тогавашните екшън звезди в първия „Хищник“, е много вероятно изобщо да не е имало следващ…

  2. Звод пише :))))))))))))
   Сладур, ти си пълен имбецил. Иди сега да видиш как се движи рейтинга на одобрение и почвай да се пипаш… ебахти лапето, ебахти детската градина…

  3. Hahaha лапе загубено, намери адекватна за твоите години платформа, където скандалната ти неграмотност няма да прави впечатление.

   зВод 🙂
   Малоумник 🙂

 20. Всеки филм има потенциал да бъде какъвто си иска, ама ревюто на този събуди някои позаспали мозъчни донори

  1. Ама благодаря ти 😀 Хубаво е да се сдобиеш с нещо, което си нямал, нали? 😀

  2. омбре, съвсем не си разбрал какво имах предвид, не в ревюто е проблема……..иначе ако си се припознал……

  3. Прав си, явно не съм те разбрал 🙂 Извинявам се за което… Ама толкова народ тук плюе филма, че вече почнах да карам по навик 😀

 21. Бахти скуката в този сайт…! Напускам го до 2030… дано да е закрит до тогава🖕

 22. Тоя конвърсейшън не трябва да приключи преди да чукне 100 коментара….отдавна не се е случвало!

  1. Нема проблеми, ама и 1000 коментара да направим филма си остава тъп, като 80% от коментиращите тука…. Пълен е с тлкова дупки, че няма накъде… Филма трябваше да приключи още на 10-тата минута. Хищника се прикрива с камуфлажа си и избива всички…. и с нищо не могат да му противодействат през 17-18 век… останалото са малоумщини на ента степен.. Ще се показва и ше се бие с някакви индианци.;. да не говорим че щ се бив с някаква пикла дето е 50 кила с мокрите дрехи…
   Абе вия вярно сте малоуимни всичките. До такава степен ли са ви деградирали мозъците? Толкова ниско ли паднахте? Кога се дебилизирахте толкова много?…Що за мислене. Та този филм няма нищо, ама нищо общо с духа на вселената на хищника, да не говорим за първия филм… Елитен отряд от командоси не можа са се справи с него, една пикла от 17 век се справи… Айд ебе….. САериозно!? Вие чувате ли се? Този филм, колкото и да харесвам Трактенбърт е лишен от всякаквъ смисъл и логика… И е напълно излишен. Но на всички им е ясно, защое направен. Тука пор няма, всички сте гениални. .Правите ли изобщо разлика между филмите, действието, технологиите, военното дело и изкуство, тактика на водене на бойи действия, оръжията и т.н…. Вие изобщо билилис те някога в казарма бе момчета. Хващали ли сте пушка през живота си? Не научихте ли нещо там…за тактика, умения, водене на бойни действия…

   Тоя филм е толкова малоумен, че дори Хищника на Блек изглежда като истински шедьовър на седмото изкуство.

   Бахти извращението. И тука някакви си 20 олигофрена, дето не виждат по-далеч от носа си и са тотално изперкали малоумници са седна ли да се превъзнасят по този тотален дебилизъм…

  2. Абе вие дебили изобщо знаете ли какво е сериозен и добре направен филм.? Май нямате никаква идея явно, понеже сте тотално изперкали дебили….
   И това имаше потенциал да бъде наистина сериозен и много добър филм, ако бяха седнали да мислят и имаха акъл до толкова, че да почнат да го правят.. (мисленето)
   Дори да се запазят абсолютно всикчите герой, либерализми и т.н. тематики, кооито искат да прокарат с тези във филма им, както желаят, пак може да стане един страхотен, брутален филм, защото има потенциала да го направи. Просто тези, които правят този филм, са същите дебили като кометиращите тук….

  1. Walter White: We’re done when I say we’re done! 😎

 23. Филмът е топ а всички недолюбващи го факоф,… Сатъра е прав много ментета има тук!

 24. Като видях как тичаше нелепото 3D зайче, как вълкът го догони и го захапа за гъза, така се разсмях, че щях да се задавя с бирата… Бива ли такива смехории в сериозен филм?