Един интересен и доста екстравагантен експеримент ще се появи скоро на голям екран – „Medieval“. Tова е най-скъпият филм, правен до момента от прочутата чешка кинематография, и е посветен на един от националните герои на страната – военния стратег и пълководец Ян Жижка. Независимо от разнообразните отзиви, които получи „Последният дуел“ на Ридли Скот – като най-скорошната рицарска драма, разиграла се на голям екран по света, екипът на „Medieval“ са реализирали дълго подготвяната идея да пресъздадат част от реалността на средновековните битки, разразявали се на територията на Бохемия, Моравия и други части от централна Европа.

Режисьор на епичната сага е Петър Якъл – сценарист, актьор, продуцент и режисьор, натрупал опит в различни национални  и международни филмови проекти в последните две десетилетия. Главната роля на прочутия пълководец Жижка, един от шестимата военни лидери в историята на човечеството, които никога не са били побеждавани в битка, е поверена на Бен Фостър. Ето как изглежда средновековието през погледа на амбициозните чехи.

Радетелите за историческа достоверност обръщат внимание, че във фокуса на този филм не попадат легендарните Хуситски войни, които се водят през XV век в защита на идеите на църковните реформатори, последователи на Ян Хус (сигурно сте чували, че е изгорен жив като еретик през 1415 година) – по-скоро филмът представлява разказ за начина, по който Жижка постепенно се превръща във военачалника, когото всички познават. Ето какво гласи официалният синопсис на „Medieval“:

Филмът е вдъхновен от истинската история на Ян Жижка, един от най-великите военни стратези в историята. След смъртта на управляващия император, Свещената римска империя е раздирана от хаос, а крал Венцеслас в Чехия и крал Сигизмунд в Унгария са в конфликт, като всеки от тях се опитва да присвои овакантения императорски престол. Дръзкият и самоотвержен военен Ян Жижка е нает от лорд Бореш, а целта му е да отвлече лейди Катерина, племенницата на могъщия лорд Розенберг, за да бъде преотвратено издигането на лорда като приближен на корумпирания крал Сигизмунд. Жижка наивно вярва, че кралете всъщност са представители на Бог на земята и независимо от всичко, те трябва да бъдат уважавани и да се изпълняват техните разпореждания. Неволно Катерина става част от опасната политическа игра между монарсите, а Ян се влюбва в нейния силен дух и стремежа ѝ да спаси колкото се може повече хора. В смел опит да я освободи, той застава начело на въстаническа армия, която трябва да победи корупцията и алчността, да покоси предателските удари между различните групировки, които се домогват до властта. Ян осъзнава, че съдбата на империята може да бъде решена именно благодарение на любовта му към Катерина и че собствения му житейски път не зависи от кралете, а от верността на неговата армия.

От дистанцията на няколко века е ясно, че подобно описание на (част от) средновековните събития е обагрено в романтични краски, но това не означава, че в чешката мегапродукция са пренебрегнали изграждането на достоверен образ на военните сили, които видяхме в почти непрестанен сблъсък в представения трейлър. Любопитен факт е, че режисьорът Якъл пише „Medieval“ по концепция за историята, конструирана от неговия баща, Марек Добес и Михал Петрус. Бюджетът на филма е около 500 милиона чешки крони, което е приблизително 23 милиона долара (дали може да си представите подобен бюджет в родното кинопроизводство?!). Сигурно сериозна част от тази стойност е вложена в стремежа за адекватно възстановяване на епохата – конници, арбалети, изненадващо авангардни за времето си военни стратегии, дело на Жижка, но този бюджет дава възможност и за ангажирането на актьори като Бен Фостър (в главната роля), Майкъл Кейн, Матю Гуд, Тил Швайгер, Софи Лоу, Уилям Моузли. Във филма участват още Карел Роден, Роланд Мьолер, Кевин Бернхард, Ондржей Ветчи, Марек Вашут и др.

Дали публиката ще очаква с нетърпение срещата с една от легендарните фигури в историята на средновековна Европа? Това ще стане ясно на 9 септември 2022, когато компанията The Avenue е планирала старта на разпространение на „Medieval“.

medieval_xlg medieval_xlg1

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

 1. А бе, сладури непоръбени, къде видяхте „епичната сага“ в този трейлър, като кадрите подсказват размах най- много на Хистъри ченъл… или май сте превели рекламни материали без да си направите труда да изгледате барем минута от „епиката“?

  1. Може би трябва да провериш дефиницията на „епично“ преди да коментираш 🙂 Епично не се изразява в кадрите, които гледаш…

  2. Ето, един непоръбен сладур вече цъфна… чети бе, шамандуро:

   -Tова е най-скъпият филм, правен до момента от прочутата чешка кинематография
   -амбициозните чехи.
   -чешката мегапродукция
   -Сигурно сериозна част от тази стойност е вложена в стремежа за адекватно възстановяване на епохата – конници, арбалети, изненадващо авангардни за времето си военни стратегии, дело на Жижка

   Кажи ми, че епично, не се отнася за „чешката мегапродукция“, за да станеш още по смешен. Или стана неудобно да се редактира рекламната статия и сега ми излизаш със словесни фльонги?

  3. Винаги ми става забавно как хората, като нямат какво да кажат, прибягват до обиди и псувни. Но то толкова си могат, предполагам. И аз пак казвам, епично не се изразява в кадрите или амбицията на създателите му, както и в използваната дума в случая. Но щом на теб така ти харесва, няма да спорим 🙂 Кажи сега аз колко съм тъп и да приключваме темата 🙂

  4. Трябва ли да казвам нещо толкова очевадно?

   Иначе да, защо да си помислим, че епично се отнася за лентата, за амбицията и претенциите. От къде накъде да му хрумне на човек, като чете този епичен текст?

 2. Текстовете на Svetly са символ на мисловна недъгавост, критична инвалидност и отегчителни спорове. Присъдата може да бъде само една: незабавната и елиминация! По възможност унизително, чрез участие в евтин wtf слашер режисиран от залязващия Б.Д.И., продукцията от мен!