Да идва апокалипсисът! Ако наистина ни сполети в един момент, може да се окаже, че сме гледали толкова много негови версии на кино и вече няма нищо специално, с което да ни изненада реалността – хората ще стоят вцепенени в колите си и ще правят забележки на децата си да не зяпат невъзпитано…

Почитатели сме на Ноа Баумбах, а благодарение на предварителната информация, сме се надъхали допълнително за най-новия му проект „Бял шум“ („White Noise“). Вчера се появи и трейлър, а след седмица – на 31 август филмът ще открие официално 79-ото издание на Венецианския филмов фестивал. Месец по-късно същата чест му е отредена и за програмата на фестивала в Ню Йорк. Време е за поглед към нестандартното семейство на героите на Адам Драйвър и Грета Гъруиг.

I wanna know how scared I should be…

Разпространяваната от Netflix адаптация по едноименния роман на американския писател Дон ДеЛило излиза през 1984 година (издаден у нас от „Алтера“ през 2009). Баумбах за първи път е ангажира с адаптация, като разчита на способността си да я трансформира в черна комедия, съчетана с препратки към ужасяващата (възможна/бъдеща) реалност. Ето какво гласи официалното представяне на филма:

Едновременно забавен и кошмарен, лиричен и абсурден, обикновен и апокалиптичен, „Бял шум“ разказва за опитите на едно съвременно американско семейство да се справят с обичайните конфликти в ежедневието, докато разгадават вселенските тайни на любовта, смъртта и шанса да бъдеш щастлив в един много несигурен свят.

Всичко звучи и изглежда супер постмодернистично! Адам Драйвр е в ролята на главата на ексцентричното семейство – Джак Гладни, който е професор по хитлеристика (!) в един идиличен колеж в малко провинциално градче, край което е изпуснато опасно химическо вещество. Предпоставките за сериозна хорър-история са налице! Пророкуваме много и най-различни номинации и награди – да видим…

FbBA5AOWAAAsYIo FbBA5AoWIAA1FoP FbBA4_fXkAA6yzF white-noise-poster_20220726

Освен Драйвър и Грета Гъруиг, в актьорския екип на „Бял шум“ („White Noise“) са още Дон Чийдъл, Рафи Касиди, Сам Нивола, Мей Нивола, Ларс Айдингер, Андре Бенджамин, Джоди Търнър-Смит и др.

Очакваме отзвук от премиерата във Венеция и – разбира се – датата, в която Netflix ще стартират разпространението на филма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *