Disney споделиха нов трейлър на игралния римейк на „Пинокио“ („Pinocchio“), чийто режисьор е не кой друг, а самият Робърт Земекис, и реакцията ни е, че филмът определено… съществува.

Трудно ни е да отречем, че вълнението ни за този проект не би могло да бъде по-нищожно, особено след като получихме първия истински поглед към самото дървено момче, което в този филм ще бъде напълно CGI и резултатът е точно, какъвто очаквахме – бездушно, пластмасово творение, което не създава илюзията, че принадлежи в същото пространство като останалите герои.

Може би самият филм ще бъде по-ефективен, тъй като Пинокио (Бенджамин Еван Ейнсуърт) и без това се очаква да изглежда леко нереален, но това е слабо предимство, имайки предвид, че подобен ефект може да се постигне с много повече артистичност. Все пак, за да проработи тази история, ние трябва да усетим куклата като съкровено творение на майстора Джепето (Том Ханкс), а подобен CGI отнема всякакво чувство за творчество.

Визуалната посредственост в трейлъра не е ограничена само до Пинокио – всеки един компютърен ефект, каквито тук има твърде много, изглежда мързелив и недовършен. Джимини Крикет (Джоузеф Гордън-Левит), който би трябвало да бъде един от най-колоритните персонажи в „Пинокио“, тук изглежда смущаващо кух. Същото важи и за лисицата Джон (Кийгън-Майкъл Кий) и нямата котка Гедеон, които са изпаднали в дъното на „Зловещата долина“.

Фокусираме се толкова много върху лошата визия на филма, защото смятаме, че тя рефлектира цялостния подход на всички тези ненужни римейкове на Disney – мързеливо, невдъхновено печатане на пари. Същият конвейер, който създава тези скалъпени компютърни ефекти, е отговорен и за историите на тези филми, които са разтегнати, разхлабени повторения на прекрасните оригинални сюжети. Пинокио отново ще се срещне със Синята фея (Синтия Ериво), отново ще посети Острова на удоволствието и отново ще се срещне с огромния кит. Това, естествено, е прочутата история и е разбираемо, че я следват, но какъв е смисълът да я правиш отново, ако няма да промениш нищо – дори дизайните на героите са същите, като в анимационната класика от 1940.

Трейлърът не ни показва никакво пеене, но загатва песните от оригинала чрез използването на „When You Wish Upon a Star“ като саундтрак. Това, което Disney очевидно ни обещават, е още ненужна носталгия. Най-много съжаляваме, че виждаме Робърт Земекис да работи само върху такива филми напоследък, вместо да използва значимия си талант за нещо по-интересно.

pinocchio_ver2_xlg

Освен режисьор на „Пинокио“ („Pinocchio“), Робърт Земекис („Завръщане в бъдещето“, „Кой натопи Заека Роджър“, Форест Гъмп“, „Контакт“, „Корабокрушенецът“) е и сценарист заедно с Крис Уейц („Маркъс“) и Саймън Фарнаби („Падингтън 2“), по книгата на Карло Колоди. В ролите са Том Ханкс, Джоузеф Гордън-Левит, Люк Евънс, Синтия Ериво, Лорейн Брако, Кийгън-Майкъл Кий, Бенджамин Еван Ейнсуърт и др.

Премиерата е на 8 септември по Disney+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *