„Faithless“ (2000)
„Faithless“ (2000)

Шведската телевизия „SVT“ и датската компания „Miso Films“ обявиха, че приготвят телевизионна адаптация на филма „Faithless“ от 2000 г., написан от легендарния Ингмар Бергман и режисиран от редовния му актьорски колаборатор Лив Улман в една от редките ѝ режисьорски прояви. Начело на сериала стои един модерен шведски режисьор, Томас Алфредсон, известен с хорър-драмата „Покани ме да вляза“ и шпионския трилър с Гари Олдман „Дама, поп, асо, шпионин“. Алфредсон ще режисира всички шест 45-минутни епизода, които ще бъдат написани от Сара Джонсен, известна в Норвегия като създателката на телевизионната драма „22 юли“.

Сюжетът на „Faithless“ се върти около класически Бергманов любовен триъгълник, в който мъж се влюбва в жената на най-добрия си приятел, започвайки любовна афера, която разтърсва животите им. „Героите са мотивирани от страст, ревност, предателство и любов“, както ни уведомява официалния синопсис. Филмите на Бергман са мотивирани именно от тези малки, но в същото време душевно грандиозни човешки драми, които той разказва по интимни, експресионистични начини.

Сериалът на Алфредсон очевидно се надява да яхне вълната на другата скорошна Бергманова адаптация, а именно HBO версията на „Сцени от един семеен живот“, в която създателят Хагай Леви взе структурата на шведския сериал и изгради психологическа самоанализа на собствения си брак, с фокус върху модерния живот в световете на академията и бизнеса и върху еврейската култура, вместо скандинавската. Онзи проект носеше със себе си известен престиж, представлявайки повод за показ на актьорските умения на две големи звезди – Оскар Айзък и Джесика Частейн. „Faithless“ очевидно няма да бъде толкова високопрофилен сериал, бивайки насочен най-вече към шведската аудитория (Алфредсон явно не се стреми да достигне голяма интернационална релевантност след провала на „Снежния човек“), но все пак е интересно, че млади филмови творци започват да намират потенциала за адаптация в семплите мелодрами на великия Бергман.

Ингмар Бергман
Ингмар Бергман

Самият Ингмар Бергман изразява известен интерес към телевизията, създавайки няколко произведения, които имат и телевизионни, и пълнометражни филмови версии, сред които „Сцени от един семеен живот“, „Фани и Александър“ и „Лице в лице“ (и всъщност достига голям успех в телевизията, както и с другите си начинания; сещаме се за филма на Миа Хансен-Льов „Островът на Бергман“, където една героиня нарича „Сцени от един семеен живот“ „сериалът, който кара милиони шведи да се разведат“). Томас Алфредсон разказва, че още през 2001 се свързал с Бергман с молбата да интерпретира „Faithless“ в сериал, на което легендарният режисьор отвърнал, че било „пиянска идея“, но по-късно се задълбочил в начинанието, наричайки го както вълнуващо, така и глупаво. Сега Алфредсон, заедно със сценариста му Сара Джонсен, се вълнува от работата върху този нов проект, усещайки тежестта на наследството на Бергман и Лив Улман върху плещите си (вижте пълните им коментари в статията на The Hollywood Reporter).

Винаги, когато работиш с такъв материал, напрежението е голямо, но потенциала за нещо страхотно също присъства. Творчеството на Ингмар Бергман е пълно с подобни златни мини, които творци могат да преобразят в собствените си визии, без особено много да повлияват на спомена ни за оригинала (както направи адаптацията на Хагай Леви). Именно затова сме любопитни, дали други ще поемат същия път като Алфредсон и какъв би бил резултатът.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *