Време е за постепенно разкриване на „козовете“ в Кан. Дебютният пълнометражен филм на Мия Хансен-ЛовAll Is Forgiven“ е показан за първи път на Лазурния бряг през 2007 година, а две години по-късно същата съдба е отредена и за втория ѝ филм. В последното десетилетие премиерите на творбите на Хансен-Лов са на фестивалите в Торонто и Берлин, като тя работи с Изабел Юпер, а за най-новия си проект е ангажирала Тим Рот, Вики Крийпс и Миа Вашиковска. Именно той – „Bergman Island“ е включен в конкурсната програма на Кан, която ще стартира след… два дни.

Любопитна е завръзката в сюжета – една двойка кинаджии заминава за острова, вдъхновявал легендарния Ингмар Бергман, и там откриват, че границата между реалност и въображение може да изтънее до неразличимост.

От коментарите във връзка с филма става ясно, че „Bergman Island“ е бил готов преди доста време, но подобно на много свои колеги, режисьорката решава да изчака по-добри времена – и в нейния случай търпението се възнаграждава с включване в конкурса на най-престижното филмово събитие в света. Ето какво гласи официалният синопсис:

Крис и Тони заминават за един шведски остров, за да прекарат лятото там, като всеки от тях ще работи по своя следващ сценарий. Изборът на дестинация съвсем не е случаен – през 1960 година самият Ингмар Бергман се влюбва в мястото, живее там в продължение на четири десетилетия и прави шест от филмите си. Двамата посетители пишат и разглеждат внимателно острова, като постепенно потъват в особена тайнственост, без да могат да различат истинската от съчинената реалност…

В ролята на по-възрастната американска двойка са Вики Крийпс и Тим Рот, по-младата двойка е изиграна от Андерс Даниелсен Лай и Миа Вашиковска. Според източниците, които коментират вдъхновението за този филм, сюжетът се основава на подобно пътешествие, което режисьорката предприема заедно с Оливие Асаяс, а двайсетгодишната им връзка се прекъсва именно в годината, в която тя започва работа по „Bergman Island“.

Ще ни бъде много интересно какви ще са реакциите на френската и международната публика по повод филма.

bergman-island-poster-20210704

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Защо отношенията между двама отиват ‘на кино’ в един момент ?
    Този въпрос няма отговор – всичко изглежда ок докато в един момент вече не е…
    Да се опиташ да разбереш (защо вече не върви) е същото като да се опиташ да разбереш защо изобщо е проработило.

    И филм е направила – и сигурно най-дълбокият отговор до който някога ще стигне ще си остане: ‘That’s life…’
    Заслугата ни когато ни се случи това най-безценмно от всички безценни неща на света е точно никаква – и силите ни се простират до там (просто) да се сещаме кога и как да не ‘проваляме’ това, което ни е дадено – – –

    1. Същият пич участва в два филма, борещи се за Палма тази година. като другият пак е на Йоаким Триер