Британците може да не са най-добрите кулинари, но едно е сигурно – когато става въпрос за кино и особено за шпионски трилъри и исторически периодични драми те са ненадминати. Поредицата за Джеймс Бонд, „Дама, поп, асо, шпионин“, скорошния „The Outfit”… примерите са много и няма смисъл да изреждаме. Затова, при изникването на нов потенциален кандидат за присъствие в списъка със стойностни заглавия, тръпнем да разберем дали ще оправдае очакванията или пък ще се срине с гръм и трясък. Става дума за „Rogue Agent” с участието на винаги очарователната Джема Артъртън и загадъчния Джеймс Нортън.

Сюжетът на филма е базиран на реални събития, разказващи за изкусния измамник Робърт Фрийгард, който подмамва жертвите си, убеждавайки ги, че е секретен шпионин от британското разузнаване MI5. По-рано тази година случаите с Фрийгард бяха и по-обстойно разгледани в доста успешния документален сериал „The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman” на Netflix.

Rogue Agent” e продуциран от IFC Films i ни поставя в центъра на играта на котка и мишка между Фрийгард (Нортън) и Алис Арчър (Артъртън) – една от жертвите на жестоките му измами, която е твърдо решена да го разобличи. Режисьори на филма са дуото Деклан Лоун и Адам Патерсън, а сценарист е Майкъл Бронър, познат с работата си по „The Mauritanian” на Кевин Макдоналд и високо оценения от критиката и публиката „Капитан Филипс“, на който е продуцент.

Трейлърът ни разкрива достатъчно, че да ни изкуши, но не и твърде много, че да издаде „най-силния си коз“. Още в тези кратки минути, досущ като главния ни измамник Фрийгард, стилът на „Rogue Agent” изглежда стегнат, изпипан и ако щете, елегантен. Джема Артъртън е актриса, която макар и недооценявана в Холивуд има стабилна кариера в родната ѝ Англия, пък и това далеч не и е първия шпионски филм след краткото и подвизаване като Бонд момиче в „Спектър на утехата“, а и наскоро в „The King’s Man“ – интересно ни е да видим как ще се справи в главна роля. Джеймс Нортън от своя страна е известен повече с театралните си изяви и участието си в BBC сериали като „Война и Мир“, но несъмнено има качествата (в това число и физически) на звезда, която да изнесе цял филм. Имайки предвид взаимното преследване на героите, няма съмнение, че динамиката между тях ще лежи в основата на филма и очакваме да видим какво са сътворили Нортън и Артъртън. Дали в крайна сметка ще се окаже, че „Rogue Agent” е само и единствено приятен за окото или в историята му ще има повече, отколкото изглежда на пръв поглед, предстои да разберем.

rap210220730

Към Артъртън и Нортън се присъединяват още Мариса Абела, Сара Голдбърг, Шазад Латиф, Фрея Мавор, Джими Акингбола и Джулиан Барат.

Rogue Agent” се очаква в избрани кина от 12 август, а на същата дата ще бъде достъпен и на платформата AMC+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. да копелета, шпионските филми са точно тези, за Джеймс Бонд и Кингсман дивотията. Нямам никакво съмнение, че точно така си представяте реалните шпиони и тихия фронт буахахахахаха…

    защо да правите разлика между шоу за тайни агенти, в които няма нищо тайно и са крещящи като въшка на чело и реални персонажи, които са част от сивия пейзаж, безлични и работливи, които никога прези живота си, не са стреляли или взривявали и пак са нанесли повече щети отколкото измислените герои на Шон Конъри или Даниел Крейг…

  2. Всеки филм има потенциал да не е хубав. Този не прави изключение.