Треванте Роудс все още не е имал шанс да разгърне напълно таланта си. След като омая всички ни в „Moonlight“ с една от най-чувствителните и искрени breakout роли от последните 10 години, младият актьор не е участвал в проект, който да му даде заслужената възможност да се превъплъти герой, който да му осигури уважението на публиката. Сега Роудс ще поеме по пътя, извървян от много други млади, изгряващи актьори, и ще изиграе известна личност с голяма културна важност, изразявайки актьорските си умения под формата на достоверна имитация.

В този случай, късметлията, който ще бъде имитиран, е не кой друг, а легендарният боксьор Майк Тайсън. „Mike“, сериалът на Hulu, създаден от сценариста на „I, TonyaСтивън Роджърс, обещава да бъде нещо, което светът на „peak TV“ много обича – разтегната драма, която ще похарчи много пари, за да пресъздаде моменти от живота на човек, който ни е толкова познат, че ще я гледаме само заради някакъв минимален интерес, подсилен от чувство за задължение.

Можете да гледате трейлъра тук:

Според официалното описание, „Mike“ ще ни предложи осем епизода, които са „неоторизиран, неограничен поглед към живота на Майк Тайсън“, през който ще бъдат разгледани „класата и расата в Америка, славата и силата на медиите, омразата към жените, обещанията на Американската мечта и в крайна сметка нашата собствена роля в оформянето на историята на Майк.“ Всичко това може да се окаже просто празни обещания, но поне са добри обещания.

Причината, поради която подобни проекти са често ненужни и лишени от каквато и да била емоционална сила, е алгоритмичният им подход към пресъздаването на животите на тези хора със заслепителна, носталгична почит, разпалвана още повече от намесата на самите личности или близките им, които одобряват всичко. Тези сюжети нямат драматична или тематична структура и винаги са разказани с познат за нас стилистичен подход, но това ги прави по-лесни и приятни за гледане за по-голяма част от публиката. И въпреки това има примери, които следват тази формула, но биват спасени от силен артистичен глас зад камерата. „Елвис“ наскоро ни показа, че дори сухите биографии могат да бъдат превърнати в нещо енергично и вълнуващо. Още по-важно сравнение за този сериал е и биографията на Майкъл Ман „Али“, посветена на друг важен чернокож боксьор, през който се разглеждат много политически и социални теми в Америка.

Силата на „Али“, въпреки всичките му проблеми, е отдадеността му към Мохамед Али като човек, застанал на кръстопът в историята. Ман се интересува истински от трудните решения, които боксьорът трябва да вземе, и проследява тънките и не толкова тънките политически нишки, които свързват събитията в живота му. Това, което „Mike“ ни обещава, е поглед към Майк Тайсън, който няма да бъде осквернен от суетата на семейството му или носталгията на творците и който ще има истинска, силна гледна точка към проблемите на Америка, както са били преживени от една личност. И ако наистина последва примера на „Али“, сериалът може и да предостави на Треванте Роудс възможността да блесне, имайки предвид, че Мохамед Али до ден днешен е най-добрата роля на Уил Смит. Но все пак Стивън Роджърс е замесен, а за „I, Tonya“ определено не можем да кажем същото. Предстои да видим.

Премиерата на „Mike“ е на 25 август.

mikeposter-202207123

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Радвам се, че го отразихте. Изглежда като по калъп, но ще се гледа. По-интересното е дали този проект ще е по-успешен от филма за Майк Тайсън с Джейми Фокс. Едва ли, но да видим…

  2. ако направят за Кубрат ще е по-яко…от годините му като аматьор, през тези като бияч, ебач и т.н.

    1. Кой ще го играе? Асен Блатечки?