За да има нов живот (и нови приходи) в една поредица – най-правилният начин е да се влеят нови лица. Дори сюжетът да е рециклиран, дори авторите да са се прицелили в предистория, ако компаниите, които стоят зад един проект, искат да привлекат нови зрители в кината – начинът е да ангажират млади, свежи сили в „заверата“ си. Първата част на „Игрите на града“ се появи на кино преди 10 години и се обзалагаме, че съвременните тийнейджъри просто не биха им обърнали ама никакво внимание, дори Lionsgate да се напънат с най-невиждани еквилибристики. Ето защо в момента, в който е взето решението за старт на снимачния период на новата част от сагатаБалада за пойни птици и змии“ („The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds And Snakes“) (убедени сме, че ще превърнат тази идея в поредния „сериал“ на кино!), спецовете по елементарна анимация са се задействали, за да раздвижат логото, което предстои да се превърне в емблема на тази история.

Не сме въодушевени от размразяването на ледените кристали, които разкриват златното покритие върху пойната птичка и змията. Колкото и да не са били подготвени за този специфичен анонс, продуцентите можеха да го забавят малко, да бъдат заснети един-два кадъра с реално избраните актьори за главните роли – Рейчъл Зиглър и Том Блайт (като познатия ни президент Сноу, но в неговата младост, повече от шест десетилетия преди вече представените събития в „Игрите на глада“) и да ги пуснат като истинска „примамка“ за зрителското внимание.

От този трейлър става ясно, че злото е в готовност да забие отровните си зъби по всяко време, че невинните млади души могат да литнат във всеки момент към свободата – или към своята гибел и че има вече фиксирана премиерна дата на екранизацията, подготвяна по поредния роман на Сюзан Колинс. Авторката наближава 60-ия си рожден ден, но ще продуцира адаптацията на своята книга, появила се на англоезичния пазар през 2020 година и бързо издадена на български език от Екслибрис. Ето какво гласи официалната анотация на романа:

Амбицията му дава сили. Съперниците му го тласкат напред. Но властта има своя цена.

Сутринта на Жътвата, с която започват десетите „Игри на глада“. В Капитола осемнайсетгодишният Кориолан Сноу се подготвя за този единствен шанс да спечели слава като ментор в Игрите. За някога могъщата фамилия Сноу са настъпили трудни времена и съдбата ѝ зависи от нищожния шанс Кориолан да успее да бъде по-чаровен, по-умен и по-изобретателен от съучениците си, за да стане ментор на трибута-победител. Вероятността да спечели е малка. Пада му се унизителната задача да бъде ментор на момичето-трибут от Окръг 12 (Люси Грей Беърд, ролята е поверена на Зиглър), най-незначителния от всички. Съдбите на двамата сега са напълно преплетени – всяко решение на Кориолан може да доведе до победа или провал, триумф или поражение. На арената битката ще бъде на живот и на смърт. Извън арената Кориолан започва да съчувства на обречения си трибут… и трябва да балансира между потребността си да следва правилата и желанието да оцелее на всяка цена.

Не е новина фактът, че режисьорската роля отново я поема Франсис Лорънс. Признаваме си, че ще ни липсва префинената жестокост на Доналд Съдърланд и наблюдавайки неговото друго „аз“, ще се надяваме младият актьор да бъде достоен за наследството, което опитният Съдърланд остави в образа на президента Сноу. Ще ни липсва и Хеймич Абърнети с кривата усмивка на Уди Харелсън. Почти бяхме забравили, че в ролята на главен „гейм-мейкър“ по времето на Катнис Евърдийн беше непрежалимият Филип Сиймур Хофман… Ако ви е любопитно как възприемахме екранизациите на оригиналната трилогия на Колинс преди години, ето тук са ревютата ни – за първата част, за „Възпламеняване“, за „Сойка-присмехулка – част 1“ и за „Сойка-присмехулка – част 2“ (а тук и общи впечатления в подкаста ни).

Автор на сценария на „новото начало“ в света на Панем е Майкъл Лесли, като той е работил по предишна версия на адаптацията, сътворена от Майкъл Арнд. Премиерата на „Балада за пойни птици и змии“ („The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds And Snakes“) е предвидена за 17 ноември 2023 година.

balada-za-poyni-ptitsi-i-zmii-istoriya-ot-igrite-na-glada-30

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ъмммм… НЕ!
    И ще ви помоля повече да не пишете по тази тема, защото не искам да си губя времето в простотии. Даже не знам как може да си губите времето… Нямате ли си наистина по-важна работа….