Европейското кино (по същия начин, както и холивудското) може да бъде доста „hit and miss“ – понякога негледаемо, понякога шедьовър. В последните няколко години обаче ни се струва, че скандинавското и най-вече датското кино е с доста по-висока успеваемост от средната, заради което веднага насочваме поглед към нов любопитен и обещаващ датски проект.

Любимецът ни Мадс Микелсен ще се съюзи отново с режисьора си от „A Royal AffairНиколай Арсел, за да разкажат нов история, този път поставена в Дания от средата на XVIII в. Филмът за момента се нарича „King’s Land”, а най-хубавата новина е, че е написан от Арсел и Андерс Томас, авторът на миналогодишния „Riders of Justice”, в който поне част от екипа ни се влюби необратимо – ако сценарият и на този филм е толкова силен, толкова оригинален и въздействащ, колкото беше този на „Riders” знаем, че ни очаква поредното бижу на датското кино.

Сюжетът на „King’s Landing” ще разкаже за периода в датската история, когато крал Фредрик V обявява, че пустошта Ютланд трябва да се покори, култивира и колонизира, за да може цивилизацията да се разпростре и там, откъдето пък ще се генерират нови данъци за кралството. Дълги години никой не посмял да се възползва от обявлението, защото пустошта обещавала сигурна смърт, дали от вълци, бандити или непрощаващата природа. В средата на века обаче войникът Лудвиг Кален (Микелсен) решава да преследва мечтата на живота си – пустошта ще му донесе чест и богатство или ще сломи и него.

Звучи наистина любопитно и въпреки че хората, които не харесват исторически филми вероятно биха се отдръпнали и тук, ни се струва, че теми като амбицията, преследването на мечтите и борбата с природата са напълно универсални и могат да се разглеждат независимо от историческия контекст.

Ето какво казва и Мадс Микелсен за решението си да се заеме с филма:

Николай Арсел и аз работихме великолепно заедно по „A Royal Affair“ и съм повече от развълнуван да работя с него отново. Той има невероятна визия за този филм, а сценарият, който са написали с Андерс Томас е страхотен. Бруталността и нежността му дълбоко ме развълнуваха първия път, в който го прочетох. Това е една важна и много интересна глава от датската история, която носи в себе си теми, важни и днес.

King’s Land” ще бъде режисиран от Николай Арсел. Сценарият е адаптиран от датския бестселър от 2020 „The Captain and Ann Barbaba” на Ида Йесен.

Снимките ще започнат през септември в Дания, Германия и Чехия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *