Аватар“ беше събитието на първото десетилетие от новия век. Изминалите години, в които всички почитатели на Джеймс Камерън очакваха обещаните продължения, постепенно издигнаха филма в култова позиция, а сериозното разширяване на плановете на създателя на света на Пандора го поставиха в особена ситуация на непрестанни усилия, непрекъсваща работа по проекта и все по-отдалечаващи се в бъдещето премиерни дати. Всички помним как Камерън промени няколко пъти идеята си за продължаването на историята, в която очакваме да видим децата на Джейк Съли и Нейтири (Сам Уортингтън и Зоуи Салдана). Обещанието на автора е всяко едно от продълженията да бъде самостоятелно, като заедно ще образуват завършена сага – истински епос, разказан в този богат, сложен свят.

Време е за първа трейлър-среща с първото продължение – „Аватар: Природата на водата“ („Avatar: The Way of Water“).

Странно е усещането да виждаш познати герои, да си чакал толкова дълго завръщането им на големия екран – и въведението в новите премеждия на Пандора да бъде толкова… обикновено. Загатнат е конфликт, пренася се някакво въоръжение на гърба на един от любимите ни икрани, регистрираме наличие на военна база, озлобени в стремежа си да опазят природата си на’ви обединяват силите си и на финала звучи едно от любимите клишета на изпълнените с драматични перипетии истории – „Това семейство е нашата крепост!“ Надяваме се тази декларация да е в контекста на целия народ на Пандора и също така ще очакваме с широко отворени очи нещо по-вдъхновяващо като следващ трейлър.

Като верни фенове на Джеймс Камерън и фантастичните светове, които създава, бихме искали да кажем, че твърдо вярваме в магнетичната сила на неговите нови творения! Всъщност най-голямото ни притеснение е породено от факта, че новите млади поколения са доста далече или не са запознати с историята на „Аватар“, пък и малък процент от тях ще се трогнат от философските, етични и екологични теми, които са неизменна част от тъканта на сюжета. Тоталната трансформация на филмовата индустрия в последните години превъзпита публиката да търси друг тип забавление, но… нека не бъдем прекалено черногледи, може би именно технологическите чудеса на „Аватар: Природата на водата“ ще провокират към друг тип размисъл след края на филма?!

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

AVATAR: THE WAY OF WATER

avatar_the_way_of_water_xlg

Напомняме, че в продълженията на „Аватар” участват Зоуи Салдана, Сам Уортингтън, Кейт Уинслет, Мишел Йео, Сигорни Уийвър, Стивън Ланг, Джовани Рибизи, Джемейн Клемент, Клиф Къртис, Еди Фалко, Джоел Дейвид Мур, К. К. Х. Паундър, Вин Дизел, и др.

Премиерата на „Аватар: Природата на водата“ („Avatar: The Way of Water“) се очаква да бъде на 16 декември 2022 година – и дано боксофис резултатите да се доближават до оригинала, за да се финализира гаранцията, че ще видим и останалите продължения. Третият филм се очаква през 2024, четвъртият – през 2026, а петият – през 2028 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 Comments

 1. В следващите 6 годидни ако всичко върви по план всички други филми коитo излизат ще се борят за второто място!
  Иначе както може би се досещате всеки филм има потенциал да не е хубав. Този не прави изключение.

 2. Визуално е чук, но не съм сигурен дали ще направи боксофис, колкото първия. Успех ще е всичко над 1 млрд. и достатъчно за продължението 🙂

 3. малко като тези 3Д клипчета, дето са направени за промоциите на 4К телевизорите….
  и от толкова шарения те зацепва глава на втората минута…

 4. Техническата част е важна! Там трябва да блести, като неутронна звезда. За момента е потвърдена специално модифицираната Sony CineAlta камера и IMAX миксиране 12-Track Digital Sound. Естествено всичко опира до майсторството на екипа и техните способности. Имали са цялото време на света, бюджет и доказан режисьор иноватор.

 5. И кой каза че първия Аватар е добър филм, помня че едва го догледах от клишета, биеха някъв лош ред нек накрая.

 6. Джеймс Камерън е голям безспорно, но е голям заради ранните си филми и след Титаник просто като всички режисьори се изчерпа… Всичките му филми се въртят около любовта. Дори и Терминаторите…. Лейм.. не че любовта е лошо нещо, ама хайде стига… Честно кaзано никога не съм харесал Аватар. Просто един шарен филм със скапан да не кажа смешен изтъркан сюжет. (Отварям скоба, че като ефекти и изграден свят е железен, но до тук). Всичко останало е слабо. И този ще е такъв.. и следващите ще са такива… още по-слаби.. Да не говорим, че Аватар е тотален рип-оф на историята на Покахонтас, само дето действието се развива не в 17-ти век в Америка, а в 23-ти век на някаква си планета. Всичко останало е едно към едно. Но дори и това не прави филма лош. Прави го това, че е просто една шарения. Да признавам, че е дълбоко изграден и детайлен богат свят (Това дори Люк Бесон го може. Валериан и хилядата светове го доказва, там световете са достатъчно богати), но това не стига. Най-лошото, което прави филма слаб е, че поставя екзистенциални въпроси за човешката цивилизация, но само ги поставя и до тук. А това не стига. Вместо това, гледаме главния герой да се влюва и е готов да рискува бъдещето на човешката цивилизация заради любовта на една синя слоница….. Айде бе, сериозно ли….. Аааа, да и зарад краката си… И от тук следва и превидимостта на следващите филми… Още преди 10 години коментирах, че му знам сценария на този филм. Как ще има деца й семейство, което е напърво място и как 3 часа ще спасява децата си, акто се върнат малките лоши хора……. И тук-там постяне на екзистенциални въпроси… без отговор. Само като слушам речетатива на трейлъва, че семейството е на първо място е ясно отвсякъде. Имам чувството, че ще гледам Бързи и Яростни 10-11-12-13…. да не говорим,че оригинания каст от първия филм, че присъства във филмите… Те половината умряха, ама холан да ни е… ще има ресуректване и регенерация до откат… и тук се връщам на краката.. значи може да ресурекваме умерли, да прехвърляме душите от тяло в тяло, ама не може да лекуваме крака… нямаме тая технология…
  За трейлъра: Като гледам всички ще са доволни. Децата на Съли и Нейтири са ту хора ту сини… Политкоректност и джендъризъм отвсекъде. Всички ще са много доволни, все пак синя слоница е родила човешко дете… якооооо…. Оскарите са на вратата (не че за звук и визуални ефекти категорично не ги заслужава, тук две мнения няма)
  П.С. Колкото до успеха на филма, да категорично ще има успех, но просто забрави да повтори успеха на първия….. Ще събере бая пари де, защото инфлацията за 15 години е 900 процента….А и Китай за тези 15 години се разви…

  1. Технологията я има но е скъпа. Явно не помниш че на Джейк му обещаха да го излекуват ако дава информация на онзи главният солджър.
   „Имам чувството, че ще гледам Бързи и Яростни 10-11-12-13…. “ тихооо пепел ти нa устата. Избягвай да даваш такива идеи.

  2. Помня много добре и искам да ти кажа, че точно това е толкова несъстоятелно, че издиша отвсякъде. Пълен лейм…
   Че кой ще праща армия от войници-инвалиди на друга планета, при положение, че не се знае какво ще срещнат там и може би трябва да се бият?

   Това е все едно, макар че не е удачно да коментираме темата тук, разбира се, та все едно Путин вместо най-добрите си войници и професионална армия да пусне инвалиди да се бият в Украйна… И Зеленски от негова страна също да прати инвалиди… Айде бре…. 🙂

   П.С. Колкото до бръзите и яростните (те вече нито са бръзи, нито яростни, щот са само дръти) внимавай, че Българ го е предвидил. Бързи и яростни 15 е казал… и действието се развива в космоса

   https://www.youtube.com/watch?v=joSoYC2D4Yo&t=257s

  3. Може би все пак трябва да си го припомниш отново, защото Джейк не е войник когато отива на Пандора. Заменя убития си брат в програмат „Аватар“, зарада генетичната им прилика. Хубаво, че не ти харесва филмът, но не е нужно да говориш наизуст. „Рип-оф на историята на „Покахонтас“… Така е, прилича, както и на още 100 други неща и има причина затова, но както и да е. Бих заложил обаче, че и с истинската история на Покахонтас си запоант на ниво анимацията на Дисни, която също си гледал с половин око.

  4. Точно. И освен това Джейк го качиха на кораба за Пандора в последният момент.

   Абе каквото и да си говорим истината е че в следващите 6 години шаренийките на Мрвел ще бъдат редовно онождани без вазелин! 😉

 7. Както казах/писах и вчера визуално филмът ще е на много високо ниво. Сюжета, обаче (както и Heinrich по-горе спомена) ще „куца“. За мен лично първият „Аватар“ си беше в голяма степен детски филм. Да, страхотен визуално и напредничав за времето си, но в основата си с детски сюжет. И тук, в това продължение след официалния синпосис и кадрите, които видяхме детското ще продължи да преобладава (а и с намесването на поколението на главните герои дори и ще доминира още повече). Може би няма да е в чак такава. лигава степен (тип „Дисни“ 😀 ) детски, но едни страхотни визуални ефекти няма и да са достатъчни да го издигнат на едно по-високо, по-сериозно ниво. Ще отскоча (живот и здраве), разбира се, до киното през декември, но определено не и заради сюжета на филма- просто да се разтоваря за два часа (или колкото там е продължителността на „Аватар 2“) с едни красиво подредени и епично изглеждащи картинки 🙂 …

  P.P. Нищо против Камерън, разбира се 🙂 – „Терминатор 2“ и „Пришълците“ и досега си ги гледам с кеф…

  1. Сюжетът ще е модерна приказка 🙂 Но трябваше да си остане 3-логия, както беше обявено първоначално. И след това да се захване с друг филм, а той ще се пенсионира с продълженията 🙂 А помня, че искаше да снима и военен филм, приключенски и др.

 8. Първият Аватар беше хит заради 3D технологията! А този също ще се опита да привлечe зрители с нова технология, както и с това, че вече е част от Дрисний!
  А последните имат много овце фенове, които лапат всичко! Независимо дали „творенията“ на обожествяваната от тях компания имат вид и вкус на екскремент!

 9. Първият беше мъка да се гледа. Ей толкова безмозъчен и повърхностен беше… Покахонтас на друга планета.
  Визуалното трябваше да заблуди масовия зрител и съдейки по боксофиса- успя. Ма то не е трудно като гледам как върви франчайза на Марвел… филми за лоботомирани хорица чупят рекорди по приходи. Не случайно светът е станал толкоа клето място, пълно с консуматосрски народец, чиято визия е до следващия уикенд и се информира за всичко от фб. Иначе поставя всичко останало под съмнение…
  :)))))))))))
  Там още от същото, Само не разбрах що беше тази пауза между двата?! Изглежда като предния. И няма съмнениям ще бъде със същото послание… дълбокомислено като изказване на Кирил Петков.

 10. Като чета как всеки втори писка Покахонтас, Покахонтас, ми е ясно, че и Покахонтас не сте гледали, но сте чели ламерски анализи на Аватар от ваши братя по акъл, които пък са преписали от чуждоезични ламерски анализи, защото и те не са гледали Покахонтас.
  Ся, за фиома. Картината е разкош. Сюжетът почти сигурно ще е или да спасява жената и децата, или да спасява планетата, вероятно и двете. Няма лошо. Лошото ез че всички филми се свеждат до същото, ама само някои ви бъркат в…

 11. Да приравняваш „Аватар“ с „Покахонтас“ е все едно да оприличаваш „Боен клуб“ на „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“.
  Напълно различни в оригиналността си истории, приличащи си по някакви изсмукани от пръстите бегли нюанси.
  „Аватар“ е модерна класика. Втората част се чака с нетърпение, въпреки огромното морално закъснение. И със сигурност ще е прекрасен филм.

 12. Фен съм на Камерън, присал съм портрет за него и много се надявам вторият „Аватар“ да е на нивото на първия.Иначе след 13 годишно чакане е ясно, че боксофис под 1 милиард ще е равносилен на поражение.Само че, последните филми на които бе сценарист и продуцент, не постигнаха очакваните финансови резултати – „Алита : Боен ангел“ (2019) се закова на 404 милиона и не мръдна, а „Терминатор :Мрачна съдба“ (2019) не можа да изкара и 262 милиона.Смятам, че моментната конюнктура в празничните дни от края на декември и агресивната реклама ще са съдбоносно важни за „Аватар“.И дано срещу него няма подготвен за челен сблъсък блокбастър на конкурентно студио…

  1. При 1 млрд трябва да е на печалба вече