„Лигата на необикновените“ (2003)
„Лигата на необикновените“ (2003)

Disney и Fox са в ранен стадии на разработка на нов филм, базиран на комиксовата поредица на Алън Мур и Кевин О‘Нийл, директно за каталога на Hulu. Като сценарист на проекта в момента е обявен Джъстин Хейт, чийто предишни изяви включват драми като „Пътят на промените“ и „Червената лястовица“, както и колаборациите му с режисьора Гор Вербински върху филмите „Самотният рейнджър“ и „Лек за живот“. Дон Мърфи, продуцентът на първата адаптация на „Лигата на необикновените“ („The League of Extraordinary Gentlemen“)  от 2003 г., също ще участва в разработката на рибуута.

Първият филм е част от една често забравяна вълна комиксови филми от края на 90-те години на миналия и първото десетилетие на новия век, преди Marvel Studios да започнат MCU с „Железният човек“ и DC да променят модерните блокбъстъри завинаги с „Черният рицар“ през 2008. Тази вълна включва много неуспешни, видно объркани опити за адаптиране на комикси за големия екран, сред които са „Дявол на доброто“ и „Електра“, двата филма за „Фантастичната четворка“ на Тим Стори, „Хълк“, „Жената котка“ и много други (списъкът продължава до безкрай). Дело на режисьора Стивън Норингтън, който стои и зад „Блейд“ с Уесли Снайпс (един от ранните и добри комиксови филми в този период на жанра), „Лигата на необикновените“ е изключително емблематичен за времето си с това, че е основно забравен филм, изпълнен със странни продуцентски решения относно адаптацията на комикса, но въпреки това е успешен в боксофиса, събирайки световни приходи от 179 млн. долара.

На какво се дължи този успех? Студиото определено не знае, съдейки по множеството опити за втора екранизация на поредицата, но това няма да ги спре да опитат отново, имайки предвид популярността на комиксовите адаптации днешно време. Това се вписва много добре с друга вълна, която забелязваме наскоро, която е изпълнена със също толкова забравени и странни предложения, въпреки някои успехи – говорим, естествено, за адаптациите на нестандартни комикси, които не са на Marvel или на DC, направени като филми или сериали за стрийминг компании: „The Boys“ и „Invincible“ на Amazon, „The Umbrella Academy“ и „Jupiter’s Legacy“ на Netflix, „Проповедникът“ на AMC и др. Освен ако не сте големи фенове на комиксови екранизации, някои от тези може и да не сте ги чували. (Предстоящият „Сандман“ сериал също влиза в тази категория и е доста интригуващ.)

„Лигата на необикновените“ на Алан Моор и Кевин О‘Нийл
„Лигата на необикновените“ на Алан Мур и Кевин О‘Нийл

Комиксът „Лигата на необикновените“ определено е различна версия на супергеройските архетипи. Оригиналната идея на Алан Мур била за „Лигата на справедливостта“, но за Викторианската епоха, включвайки герои от популярни жанрови романи като „Дракула“, „Доктор Джекил и мистър Хайд“, „Моби Дик“, „Невидимият човек“ и др. Уникалният чар на поредицата е свободата, която Мур намира в тази концепция, да си играе с някои от любимите си, най-емблематични романи от историята на литературата и в същото време да провежда амбициозните си интелектуални разследвания. Именно тези негови черти винаги са правили комиксите му изключително трудни за адаптиране – „Лигата на необикновените“ е само един от многото примери за филми, които (в една или друга степен) не схващат идеите на Мур и не получават очакваното уважение („Пазителите“, „V като Вендета“, „От ада“, „Батман: Убийствената шега“ (2016) и др.).

Лигата на необикновените“ от 2003 г., който включва Шон Конъри в последната му поява на екрана, е типичен пример за Холивудска адаптация, която много считат за неуважителна и претъпкана с продуцентски забележки, като добавянето на Том Сойер, който във филма е агент от Secret Service, за да привлече младежта на Америка. По-късно Алан Мур става част от дело срещу студиото за плагиатство на сценария, с който той няма нищо общо. След всичко това, авторът пожелава името му да бъде премахнато от всички адаптации на негови произведения в бъдещето.

Предстои да видим дали новата версия на „Лигата на необикновените“ („The League of Extraordinary Gentlemen“) ще може да се докосне до магията на комикса или ще бъде поредното разочарование за феновете на един от най-великите комиксови автори.

Алан Мур няма никакво участие в разработката на рибуута.

Aлан Мур
Aлан Мур

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Този филм тогава си беше пълен кашмер… и този ще е същия.. Радвам се, че Мур се отказал от всичко…