Споменавали сме новия филм на Селин СиамаPetite Maman“ в контекста на наградите БАФТА – беше номиниран в категорията най-добър филм на език, различен от английския. В представянето на трейлъра на филма прави впечатление, че той е обиколил вече множество фестивали в цял свят и е получил отлични оценки – както за трогателната и поднесена с деликатен усет и внимание история, така и за режисьорската виртуозност на Сиама.

Главните роли са поверени на младите чаровни момичета Жозефин Санс и Габриел Санс, а филмът поема пътя към по-широко разпространение и ето защо е време да обърнем внимание на официалния му трейлър.

В основата на сюжета е стремежа на едно момиче да се справи със смъртта на нейната баба. Докато открива тайните на старата семейна къща и гората около нея, девойката се среща с нейна връстничка, с която споделят много общи неща. Самата Селин Сиама коментира, че идеята за този филм се ражда у нея по време на работата ѝ по „Портрет на момиче в пламъци“:

Естествената простота на тази история ме преследваше, мечтаех за нея от време на време като за възможно чисто и искрено бъдеще. Филмът се оформяше постепенно и почти незабележимо и започнах да пиша сценария в края на международната обиколка на „Портрета“. В края на локдауна във Франция аз открих отново първата сцена на сценария и осъзнах, че филмът все още е актуален и може би още по-нужен от когато и да било. Не само защото главните герои в него са деца. Младите хора бяха свидетели и участваха в удивително много и сериозни кризи в последните години – те усетиха разтърсването на света. Усещам, че е жизнено важно да приобщаваме младите хора, да им предлагаме истории, да се грижим за тях, да си сътрудничим с тях.

В „Petite Maman“ могат да бъдат открити в чист вид безхитростното любопитство, невиннността и особеното вълнение, характерни за детските спомени. Сиама вярва, че подобни истории са важни за срещата на публиката със света на младите хора, особено след трансформациите, наложени в пост-пандемичната реалност.

Световен разпространител на филма е компанията Neon и след като е обиколил фестивално почти целия свят, премиерата на „Petite Maman“ в киносалоните на Съединените Щати е планирана за 22 април 2022 – 10 месеца след тръгването на филма на кино във Франция.

petite_maman_ver6_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *