Виктор Пасков

Запознати ли сте с трагичната съдба на младото семейство Крийд? Ако не сте чели страховития роман “Гробище за домашни любимци” или ако не сте гледали средняшката екранизация на Мери Ламбърт от 1989 г., значи се налага да обясним накратко за какво става дума: Луис и Рейчъл се преместват с двете си деца в градчето Лъдлоу (разбира се – в щата Мейн) и животът им се преобръща, когато синът им загива, блъснат на магистралата до дома им. Драмата тепърва започва, тъй като обсебеният и побъркан от скръб Луис ексхумира отрочето си малко след погребението и го закопава в прокълната индианска местност, намираща се в близост до гробище за домашни любимци (на табелката някой неграмотно е написал “Гробиште за думашни любимци”). Трупът възкръсва и ужасът на отвъдното се отприщва…

Въпреки че реанимирането на мъртвите е стара тема за жанра, при Стивън Кинг нещата стигат до патологични крайности. “Гробище за домашни любимци” е може би най-зловещият, мрачен и ужасяващ роман на Краля (последните сто страници са истинско изпитание както за нервите, така и за стомаха), но освен шок и натурализъм, книгата предлага поглед и в дълбоката бездна на психологическия хорър. Затова нямаме търпение да видим дали при втория опит резултатът ще е по-сносен.

Точно така – правилно сте прочели. Най-сетне има раздвижване около римейка на “Pet Sematary”, за който се говори от сума ти време, но който Paramount бавят вече цели седем години. Надеждният източник LA Times съобщава, че Матю Грийнбърг, сценарист на приличния “1408” (също създаден по мотиви от произведение на Кинг), се очаква съвсем скоро да представи на продуцентите своя сценарий по едноименния бестселър. Слухти се, че Paramount се точат на поне две представителни режисьорски имена, на които да предложат проекта. Дано не е само слухтене и дано този път филмът представи по-напрегнат, дълбок и адекватен прочит на историята (припомняме ви, че първият филм беше по мотамо сценарий на самия автор, без особени звезди в екипа и с посредствена режисура; беше последван от срамно слаб sequel с участието на Едуард Фърлонг и Кланси Браун, за който не искаме дори да си спомняме).

Надяваме се скоро да има повече яснота не само по тази адаптация, но и по другите две доста сериозни класики на любимия ни писател – “Тъмната кула” и “Сблъсък”. Явно тези дни Кинг е горещо име в Холивуд, а пък в съчетание с не по-малко горещите зомбита, картинката е някак неустоимо кървава и блазнеща; просто нямаме търпение!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Лично аз смятам, че “Гробище за домашни любимци” е шибан шедьовър. Като история, като литература, като всичко. Момента, в който отиваше да ексхумира детето ме е държал в напрежение повече от всеки друг текст на Кинг.

    Ако филма става, не ще пъшкам, ами… 🙂

  2. Лично аз смятам, че не само ти смяташ “Гробище за домашни любимци” за шибан шедьовър. 🙂 Велика книга.

  3. Току-що изгледах пак "Мъглата" и си припомних защо за дълго време беше гилти плежър №1 за мен :).

    Края на този филм е смразяващо въздействащ!

  4. Еми не ми стиска да го провъзглася за шедьовър, щото съм чувал доста отрицателни коментари, главно за Томас Джейн и "повърхностната му игра", които не мога да разбера 🙂

    А и все пак става дума за Дарабонт 😉

  5. То и аз не бих го провъзгласил за шедьовър, но филма е много добър. 🙂 Томас Джейн, според мен се справя прилично. Не бих казал че играе повърхностно.

    Чернобялата версия гледал ли си?

  6. Остави ни нас. Самият Дарабонт я препоръчва. Това му е режисьорската версия . 🙂 Добра е много!