Докато чакаме „състрадателната и дълбока драма“ „Vortex“ на Гаспар Ное, широкият свят най-накрая официално ще може да се срещне с предишната експериментална арт-провокация на аржентинския режисьор – психологическата хорър драма „Lux Æterna“. Филмът имаше премиера в Кан през 2019, а впоследствие удари пандемията и показът му беше силно ограничен (в малък брой държави и фестивали) и чак сега ще получи разпространение в Щатите. По този повод дебютира и първият трейлър на филма.

Според официалния синопсис „Lux Æterna“ разказва историята на фикционализирани версии на Беатрис Дал и Шарлот Генсбур, които са на снимачната площадка на филм за вещици. Технически проблем и изблици на психоза постепенно потапят продукцията в хаос.

Вижте трейлъра, който няма да ви даде повече подробности за историята, но ще ви потопи директно в атмосферата на споменатите психоза и хаос. Отличителният визуален стил на Гаспар Ное е налице, изведен до екстремно ниво, и имайте предвид, че кадрите (а и самият филм) не са подходящи за хора, страдащи от епилепсия. Вижте.

Обичаме Гаспар Ное (който тук изглежда се е развихрил здраво с визията), обичаме филми за правенето на кино – стресът, инцидентността, творческият гений и злоупотребите в името на крайната цел, а обичаме и истории за вещици под всякакви форми. В този ред на мисли, „Lux Æterna“ е точно като за нас, а в добавка имаме и отличен актьорски състав в лицето на Беатрис Дал, Шарлот Генсбур и Аби Лий, така че не бихме го пропуснали.

Тук е моментът да отбележим, че сме абсолютно наясно, че филмът отдавана се намира за гледане „по втория начин“, но това по никакъв начин не пречи да го представяме сега. В добавка вижте и няколко постера.

lux-aetera-poster-1-220220406 lux-aetera-poster-2-220220406 lux-aetera-poster-3-220220406

Режисьор и сценарист на „Lux Æterna“ е Гаспар Ное („Необратимо“, „Enter the Void“, „Love“, „Climax“). В ролите са Беатрис Дал, Шарлот Генсбур, Аби Лий, Карл Глусман, Феликс Марито, Клод-Еманюел Гаян-Мол и др.

Щатската премиера е на 3 май в Ню Йорк и 13 май в Лос Анджелис, а малко след това ще тръгне и в широко разпространение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *